Umelé sladidlá: Prečo sú tichým zabijakom dnešnej doby?

Umelé sladidlá v potravinách

Bez cukru, nízkotučné, diétne, nízkokalorické, light, zero a kto vie koľko ešte takých označení by sme mohli nájsť. Isté je, že všetky tieto výrobky majú jedno spoločné - sú v nich obsiahnuté umelé sladidlá.

 

Umelé sladidlá nám v potravinách nahrádzajú cukor, alebo tak veľmi zatracované tuky. 

 

Pretože keď z potraviny odoberiete tuk, stratí svoju pôvodnú chuť. A práve pridaním cukru alebo umelých sladidiel sa táto chuť dokáže „lahodnenahradiť.

 

Už samotný názov, umelé sladidlá, nám napovedá, že všetko asi nebude s kostolným poriadkom. Pod akými názvami teda tieto chemikálie v potravinách vystupujú a prečo si na nich dať pozor? Čítajte ďalej!

 

Glukózovo-fruktózový sirup

HFCS (High Fructose Corn Syrup), alebo glukózovo-fruktózový sirup bol vynájdený v Japonsku. Vyrába sa z geneticky modifikovanej kukurice a je asi 20-krát sladší ako stolový cukor. Už len táto veta by vám mala napovedať, že na tomto sladidle nie je nič dobré. A to ani zďaleka nie je všetko.

 

Bolo dokázané, že glukózovo-fruktózový sirup zhoršuje duševnú výkonnosť, spôsobuje vysoký tlak, obezitu, cukrovku, prispieva k plesňovým infekciám, poškodzuje pečeň a mnoho ďalších.

 

A ešte bonus. Pri viacerých štúdiách glukózovo-fruktózových sirupov sa v mnohých z nich našlo nebezpečné množstvo ortuti. Uznajte sami. Stojí vám toto za vaše zdravie?

 

Pozri aj: Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?

Aspartam

Častou potravinou, v ktorej sa nachádza aspartam, sú žuvačky. Človek by nepovedal, že ešte aj do tak malej potraviny je potrebné pchať umelé sladidlo. A predsa. Tiež sa vyskytuje v diétnej kole. V zložení potravín ho môžete spoznať aj pod označením E951. Aspartam ničí nervové bunky podobne ako glutaman sodný. Jeho konzumáciou si môžete spôsobiť bolesť hlavy, závraty a búšenie srdca. Dokonca sa diskutuje o tom, že by aspartam mohol spôsobovať aj rôzne druhy rakovín.

 

Sukralóza

Toto sladidlo sa vyrába chemickou úpravou cukru. Po skonzumovaní sa asi 15 % sukralózy ukladá v tele a nie je zatiaľ jasné, čo tam spôsobuje. Isté však je, že má podobnú molekulovú štruktúru ako polychlórované bifenyly, čo sú známe karcinogény. Tiež má nepriaznivé účinky na dobré črevné baktérie.

 

Odporúčame tiež: Okoreň si život: Skús recept na horúcu čokoládu po mexický!

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Acesulfam draselný (ACE-K)

Zatiaľ nie veľmi skúmané sladidlo. Využíva sa na osladenie diétnej koly, proteínových práškov a rôznych ďalších výrobkov. Je však známe, že môže spôsobiť benígny uzlík na štítnej žľaze, ktorý sa dá vyliečiť práve jeho odstránením zo stravy.


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Mysli na starobu! Toto sú top potraviny pre tvoj mozog
Hemofília - kto je ohrozený najviac? Čo by sme o nej mali vedieť?
Kedy je správny čas na večeru? Môžeme ju vynechať? Tu sú odpovede!
Ako sa prejavuje predávkovanie kávou? Telo ti dáva jasné signály
Čo je spánková hygiena? Ako ju správne praktizovať?
Len nefajčiť nestačí: Povieme ti, čo posilňuje pľúca!
Antinutrienty: Aké potraviny ich obsahujú a prečo ich treba jesť s mierou!
Nechutné! Toto je TOP 7 najšpinavších vecí okolo nás!
Rybí olej: Prečo sa považuje za najlepší doplnok pre naše zdravie?
Zdravé srdce a cievy celý život: Spoznaj tento jednoduchý návod!
Máš alergiu na peniaze? Niklová alergia a jej prejavy!
Bylinkový kúpeľ: Aké sú jeho účinky? Kvôli tomuto ho musíš vyskúšať!
Ako efektívne chudnúť bez pozerania sa na váhu?
Viscerálny tuk - zbav sa ho v priebehu 7 dní aj vďaka ananásu!
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
ZDOKONAĽTE SA V JOGE S CANDACE MOORE
Syndróm dráždivého čreva: Možno ním trpíš aj ty, no nevieš o tom!
Čo sa stane s tvojím telom, keď vypiješ tento nápoj z kurkumy?
Vieš, čo všetko má na svedomí prechodená chrípka? Nepodceňuj to!
Očkovanie počas tehotenstva – je to bezpečné?
Hroznový džús: Čo všetko v sebe ukrýva? Je to neuveriteľné!
Len nefajčiť nestačí: Povieme ti, čo posilňuje pľúca!
Dala si si tieto novoročné predsavzatia? Okamžite ich zruš!
Čo zaberá na úzkosť? Dajte jej zbohom prírodnými spôsobmi
Polievka ako súčasť stravy: Pre toto ju nikdy nevynechaj!
 

12 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



15.01.18 07:36 | Zdena Paňková | karma: 91
Tak to som riadne prekvapená. Nikdy som sa nezaujímala o účinky umelých sladidiel a tieto informácie som si overila teraz na žuvačkách "bez cukru", ktoré likvidujem každú chvíľu. Tieto žuvačky obsahujú všetky uvedené umelé sladidlá....bŕŕŕ.....až ma zamrazilo.
Už si ich určite nekúpim, ale kde nájsť čas na odsledovanie všetkých potravín, ktoré nakupujeme a konzumujeme?

odpovedať

hlasuj plus 3 | 1 hlasuj minus


15.01.18 12:51 | Peter Jaros | karma: 54
Dobre rano stara mama.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 3 hlasuj minus


15.01.18 09:00 | Pišta Báči | karma: 72
Glukozovo-fruktozovy sirup nie je umele sladidlo! Monosacharidy glukoza a fruktoza su zlozkami sacharozy - teda bezneho repneho cukru. V zaludku sa sacharoza ucinkom kyselin hydrolyzuje (rozklada) prave na glukozu a fruktozu - prirodne sacharidy.
Aspartam nie je skodlivy a nenici mozgove bunky. Do mozgu sa totiz cez mozgovo-krvnu barieru nedostane. Je zlozeny z dvoch prirodzenych aminokyselin, ktore s nachadzaju vo vsetkych bielkovinach: fenylalanin a kyselina asparagova. Napr. v 100g kuraciny sa nachadza cca 500x viac tychto aminokyselin ako v pohary dietnej koly.
Nestraste ludi a nepozivajte ako zdroj informacii neoverene internetove zdroje!

odpovedať

hlasuj plus 9 | 7 hlasuj minus


15.01.18 13:08 | Peter Jaros | karma: 54
A odkial mas zdroje ty? Od vyrobcov zuvaciek?
Existuje dost studii o skodlivosti Aspartamu ci Acesulfamu, tak si ich najdi.
Co sa tyka glukozovo-fruktozoveho sirupu, tak hlavny problem je, ze sa tymto obchadza povinnost uviest, ze potravina je vyrobena z GMO plodin, ktorych ucinky ani zdaleka nie su preskumane (aj o cigaretach sa desiatky rokov tvrdilo, ze su bezpecne, ci dokonca zdrave). Je pravda, ze do clanku je zaradene nespravne, pretoze nejde o umele, ale o "poloumele" sladidlo.
Ale ked mas v tieto chemikalie taku doveru, kludne nimi krm seba aj celu rodinu.

odpovedať

hlasuj plus 7 | 3 hlasuj minus


15.01.18 16:43 | Pišta Báči | karma: 72
Aspartam je jedným z najdôkladnejšie testovaných umelých sladidiel na vedľajšie účinky. Zdroj: Mitchell, Helen (2006). Sweeteners and sugar alternatives in food technology. Oxford, UK: Wiley-Blackwell. p. 94. ISBN 1-4051-3434-8.
Zdroj pre Acesulfan: Kroger, M.; Meister, K.; Kava, R. (2006). "Low-Calorie Sweeteners and Other Sugar Substitutes: A Review of the Safety Issues". [[Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety]]. 5 (2): 35–47. doi:10.1111/j.1541-4337.2006.tb00081.x.

odpovedať

hlasuj plus 8 | 2 hlasuj minus


15.01.18 18:54 | Tomáš Čerhit | karma: 50
Dobrý deň Pišta alebo ako sa vlastne v skutočnosti voláte.

Ďakujem za názor. Uznávam, umiestniť glukózovo-fruktózový sirup do článku o umelých sladidlách, nebolo úplne korektné. A ako píšete, sacharóza - stolový cukor, obsahuje monosacharidy fruktózu a glukózu, no to nemení nič na ich škodlivosti. Zvlášť, keď sa to pravidelne preháňa s fruktózou.

A aspartam nie je škodlivý? Čo poviete napríklad na tento článok: https://examine.com/nutrition/artificial-sweeteners-is-the-evidence-as-sweet-as-these-substitutes/? V ňom autor píše o dôkazoch, ktoré potvrdzujú, že aspartam spôsobuje bolesť hlavy. Tiež je tam spomenuté, že u hlodavcov spôsobil rakovinu. Áno, dávky boli zvýšené. Ale čo to znamená? Čo ak si aspartámu dáme menej? Akú máme istotu, že sa nič nestane? Ja som určite presvedčený, že to riskovať nechcem. A o ničení mozgových buniek sa môžete dočítať napríklad tu: https://blog.bulletproof.com/dr-joseph-mercola-roundup-aspartame-the-gut-microbiome-228/.

Nie sú to zdroje, z ktorých som pôvodne čerpal, no som si istý, že v týchto článkoch sú dostatočné dôkazy na potvrdenie škodlivosti aspartamu.

Koniec koncov, cieľom tohto článku bolo predstaviť čitateľkám a čitateľom aj iné, ako sú bežne známe, napriek tomu, čím ďalej tým viac používané, zdroje sladidiel a popísať ich negatívne účinky.

odpovedať

hlasuj plus 4 | 4 hlasuj minus


15.01.18 22:13 | Pišta Báči | karma: 72
Internetove odkazy, ktore si uviedol su bezcenne. Neobsahuju ziadne odkazy na povodne vedecke prace kde by sa prezentovali konkretne vysledky negativneho ucinku spominanych sladidiel. Su to len blogy vycucane z prsta a prizivujuce sa na aktualnej problematike. Taketo nezmysly sa siria opisovanim systemom copy/past. Ved napr dokazat, ze nejake sladidlo poskodzuje neurony je mimoriadne komplikovane a urcite takyto vysledok u aspartamu by urobil poriadny vietor.
Na zaver uz len poznamka. Glukoza nie je skodliva. Je to esencialna zlucenina, ktora sa v organizme stiepi na kratsie ketozluceniny a ATP-univerzalny zdroj energie pre vsetky reakcie prebiehajuce v organizme. Fruktoza sa zo 60% meni na glukozu v peceni. Koniec koncov vsetky skroby su polysacharidy, ktore sa v traviacom trakte menia na D-glukozu. Neobhajujem sladidla, ale objektivne informacie. Houg

odpovedať

hlasuj plus 4 | 1 hlasuj minus


16.01.18 08:55 | Tomáš Čerhit | karma: 50
Odkazovat sa na studie spred 11 rokov je v dnesnej dobe plnej studii cennejsie, však? :)

Examine.com nie je blog. Je to nezavisly kolektiv poskladany z lekarov, vedcov, profesorov a farmaceutov. Svoje informace cerpaju prave zo studii, ktore tak pozadadujes. Kedze mam aj iny život ako vysedavanie na internete, cerpam z overenych zdrojov, ktore vyhodnucuju studie.

Taktiez, stále pises o ucinkoch aspartamu na nervove bunky. Tak ako je tazke dokázat jeho skodlivost, predpokladam, ze aj opak. Vyjadri sa prosim aj k bolestiam hlavy a rakovine, ktoru sposobil, ked nie je, ako si sa sam vyjadril, skodlivy.

A co sa udeje so zvysnou fruktózou? Ked uz pises, tak pis cele pravdy a nie len svoje polopravdy podla toho, ako ti to momentalne vyhovuje.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 4 hlasuj minus


16.01.18 17:12 | Pišta Báči | karma: 72
Tu je novsi odkaz. Plua aj minus aspartamu s odkazmi na relevantne zdroje: https://www.healthline.com/health/aspartame-side-effects
Tak nejako mal vyzerat aj vas clanok. Zial nezvladol ste to.

odpovedať

hlasuj plus 2 | 1 hlasuj minus


16.01.18 18:35 | Tomáš Čerhit | karma: 50
Práve si nám poslal článok, ktorý sa odkazuje na štúdie, rovnako ako ten, ktorý som poslal ja. A keby si si svoj článok prečítal, tak vieš, že odkazuje okrem iného na štúdiu, v ktorej sa zistilo, že aspartman hoci aj pri nízkych dávkach, spôsobil rezistenciu na inzulín, čo ako určite vieš, vedie k cukrovke druhého typu. Máš ešte niečo, čo nám chceš o neškodnosti aspartamu oznámiť?

A len tak mimochodom. Ak chceš čítať vysoko odborné články s odkazmi na milión štúdii, tak si na zlej adrese. Napriek tomu, ako vidíš, všetky informácie s výnimkou umiestnenia HFCS boli správne.

A pošli mi prosím ťa svoje články, aby som sa pre budúcnosť poučil ;)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 1 hlasuj minus


15.01.18 20:55 | Ľubica Šťastná | karma: 98
Desivý, ale zato pravdivý článok!

odpovedať

hlasuj plus 3 | 4 hlasuj minus


15.01.18 21:33 | Elena Švachová | karma: 87
prečo sa to pridáva,ked je to také škodlivé ? ...pomaly už nebude čo jesť.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 3 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Vatové tyčinky do uší: Zabudni na ich používanie! Dôvod ťa zaskočí

21.02.2018 LIFESTYLE
Vatové tyčinky do uší: Zabudni na ich používanie! Dôvod ťa zaskočí

Tak univerzálny pomocník, ako vatové tyčinky, a predsa sú škodlivé! Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo?   Používame ich všetci – muži, ženy, deti. Dokonca ich vieme využívať aj úplne inak...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Ako rozpoznať nedostatok železa v krvi? Takéto sú príznaky anémie!

20.02.2018 LIFESTYLE
Ako rozpoznať nedostatok železa v krvi? Takéto sú príznaky anémie!

Okrem toho, že sme krásne, múdre a multifunkčné, sme my ženy dostali do vienka aj niekoľko nevýhod. Nedostatok železa je práve jednou z nich. Prečo je to práve ženská záležitosť...

Mysli na starobu! Toto sú top potraviny pre tvoj mozog

04.02.2018 LIFESTYLE
Mysli na starobu! Toto sú top potraviny pre tvoj mozog

Jeden z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele je mozog, ktorý riadi celú činnosť tela. Chcete pohnúť prstami na rukách, zariadi to mozog. Chcete zdvihnúť nohu pri cvičení, mozog je k vaším službám...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

30.01.2018 KRÁSA
Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

Našim chodidlám nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Možno je to preto, lebo ich ukrývame v topánkach a ponožkách, z ktorých nám nevykukuje žiaden kúsok chodidla. Avšak...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 0s