Vegetariánstvo a jedenie mäsa - je niečo medzi tým? JE!

Vegetariánstvo a jedenie mäsa - je niečo medzi tým? JE!

O tom, že by sme mali obmedziť jedenie mäsa na minimum sa hovorí už azda z každej strany. Neskutočne tak pomôžeme našej planéte ale v neposlednom rade aj sami sebe a svojmu zdraviu. Vzdať sa mäsa úplne a stať sa tak vegetariánom alebo dokonca vegánom, to je pre mnohých ľudí úplne nepredstaviteľné. Ak sa pýtate, či existuje niečo medzi vegetariánstvom a jedením mäsa, čítajte ďalej!

Základ je flexibilita

Niekto o tomto štýle stravovania sa bude zrejme počuť prvý raz, no flexitariánstvo naozaj existuje. Vyznávajú ho tí, ktorí si mäso nevedia odoprieť úplne, no jedia ho úplne minimálne, teda vo veľmi obmedzených množstvách. Slovo flexitariánstvo (po anglicky flexitarian) vzniklo zo slov flexibilita a vegetariánstvo. To napovedá, že sa zakladá na jedení prevažne stravy na rastlinnom základe s prímesou umierneného množstva mäsa.

Inšpiruj sa: Aké sú najlepšie diéty pre rok 2020? Odborníci to vidia takto!

podstata flexitariánstva

Zdroj: Shutterstock®

Lifestylová diéta

Zatiaľ čo vegetariánstvo je striktné vyradenie mäsa zo svojho života a strava len z rastlinného pôvodu, vegánstvo nedovoľuje ani iné potraviny živočíšneho pôvodu ako vajcia či syry, ktoré vegetariánstvo naopak povoľuje. Flexitariánstvo nie je ani vegetariánstvo, ani vegánstvo – nemá striktný počet kalórií ani jednotlivých makronutrientov, ktoré musíte denne prijať a považuje sa skôr za lifestylovú diétu.

Flexitariánstvo pre svoju flexibilitu naberá na popularite a považuje sa skôr za možnosť viesť zdravší život. Odborníci dokonca hovoria aj o potenciálnych zdravotných benefitoch, ktoré môže prinášať. Hovorí sa o znižovaní risku vzniku ochorení srdca a celého kardiovaskulárneho systému, rakoviny, diabetu a môže dokonca pomôcť prispieť k chudnutiu.

Pozri aj: Ako si prečistiť cievy? Týchto 7 potravín pomáha predísť infarktu!

prečo byť flexitarián

Zdroj: Shutterstock®

Základy flexitariánstva

Napriek tomu, že striktné pravidlá pri flexitariánstve neexistujú, existujú určité odporúčania, vďaka ktorým môžete využívať jeho výhody naplno. Keď sa stanete flexitariánom, vaša potrava by mala byť takmer úplne rastlinného pôvodu – najviac by ste teda mali jesť ovocia, zeleniny. Pre zdravú a vyváženú diétu by ste sa mali zamerať na bielkoviny rastlinného pôvodu, najmä zo strukovín či orechov. Obmedzujte rafinovaný cukor v sladkostiach aj polotovary, z času na čas si doprajte kvalitné mäso (najlepšie hovädzie alebo chudé hydinové) a nezabúdajte ani na zdravé sacharidy v podobe celozrnných potravín. Keďže vegetariánom a vegánom veľmi často chýbajú dôležité zložky v potrave, menovite vitamín B12, omega 3 mastné kyseliny, zinok, železo a vápnik, mali by sa zamerať na doplnenie týchto zložiek do tela z rastlinných zdrojov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 11.04.20 23:37

karma
109.00

Kedže mám syna vegetariána,tak u nás sa mäso je ozaj len občas.Mäso varím,pečiem viacmenej len kvôli manželovi.

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 22.04.20 20:10

KS
karma
133.00

Jeden rok som bola vegetariánkou, keďže mäso mi veľmi nechutí. Ale keďže mi začali chýbať dôležité vitamíny hlavne železo, tak som sa znova vrátila k jedeniu mäsa, ale už nikdy až v takej miere. Takže táto možnosť sa mi oveľa viac pozdáva a určite ju skúsim praktizovať :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní