Registrácia Prihlásenie

Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

O svoje zdravie a zdravie rodiny sa staráme bezhranične. Snažíme sa tak variť čo najzdravšie a najmä najopatrnejšie. A keďže sa v dnešnej dobe médiami šíria rôzne informácie o nákazách z jedla, my gazdinky sme jednoducho v strehu a potrpíme si na hygienu. Ale kedy nám môže prehnaná hygiena uškodiť? Je to pri spracovaní mäsa, konkrétne kuracieho. Výskumy zistili, aká je zásadná chyba pri spracovaní kuraciny, ktorej by sme sa mali v záujme vlastného zdravia vyhnúť.

Inšpiruj sa: Lahôdkové droždie: Ako túto zdravú bombu využiť v každej kuchyni?

ako čistiť kuracie mäso

Zdroj: Shutterstock®

Boj proti kontaminácii

Čo urobíte s hydinou pred tým, ako ju začnete tepelne upravovať? Drvivá väčšina z nás mäso umyje pod vodou a následne ho vysuší papierovými obrúskami. Takto spracované mäso je podľa nás čistejšie a zbavené nástrah v podobe baktérií, ktoré by mohli v našom organizme spôsobiť neplechu. Asi vás prekvapí, že najnovšie výskumy tvrdia, že týmto spôsobom len riziko nákazy zvyšujeme. Väčšina kuracieho mäsa sa ku vám naozaj dostane s určitými kmeňmi baktérií, ktoré môžu v konečnom dôsledku spôsobiť črevné ťažkosti alebo ochorenia, ako je napríklad salmonelóza. Odpoveďou však nie je zmývanie baktérií, ktoré môže len prispieť k rozmnoženiu baktérií po celej kuchyni a k následnej kontaminácii organizmu, ale v správnej tepelnej úprave.

ako variť kuracinu

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to správne?

Choroby pochádzajúce z jedla ročne zabijú státisíce ľudí. Je preto dôležité šíriť osvetu o tom, ako sa majú potraviny spracovávať tým správnym, teda bezpečným spôsobom. To platí o mäse niekoľkonásobne. So surovým mäsom by sme mali zaobchádzať v rukavičkách, a to doslova. Používanie gumených rukavíc pri spracúvaní surového mäsa výrazne znižuje riziko prenosu a šírenia nebezpečných baktérií. Ak však používate rukavice, nezabúdajte ani na pravidelné umývanie rúk. 

Ďalšou zásadou je používanie separátnej dosky na krájanie mäsa a separátnej dosky na krájanie iných surovín, napríklad zeleniny. Dôležité je aj udržiavanie nožov v čistote, teda ich dôkladné umytie po krájaní mäsa. Opatrnosť sa vypláca aj pri jeho skladovaní. V chladničke si dajte pozor, aby šťava z mäsa nekvapkala na čerstvé potraviny a nikdy ho nepoužívajte po dobe spotreby. Odporúča sa aj používanie teplomera určeného do mäsa – kuracina je dôkladne uvarená a zbavená všetkých baktérií pri 70 °C.

Zaujme ťa: Áno či nie? Má sa jedlo zapíjať vodou či inými nápojmi a alkoholom?

- Anketa

UMÝVATE MÄSO PRED TEPELNOU ÚPRAVOU?

Odpovedalo 601 ľudí  

Áno, vždy. A tak to aj ostane.
85%
Áno, ale asi s tým prestanem.
4%
Nie, neumývam.
12%

Návrat hore
Autor článku

12 komentárov

Ľubica Šťastná 20.10.19 07:50

ĽŠ
karma
109.00

Chyba, ktorej sa rozhodne treba vyvarovať vzhľadom k zdraviu.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 20.10.19 10:24

MC
karma
111.00

Budem veriť článku a prestanem umývať .

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.10.19 15:01

MM
karma
105.00

kvalitná tepelná úprava je nevyhnutná

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.10.19 19:17

MZ
karma
-1.00

žiadne mäso pred prípravou neumývam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 21.10.19 21:34

JK
karma
111.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 21.10.19 22:39

MR
karma
100.00

tiež umývam mäso, ani mi nenapadlo, že to nie je dobré

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 22.10.19 11:29

karma
109.00

Fuu , tak to by ma nenapadlo, mäso umyjem dôkladne, ale ruky len opláchnem vodou. Budem dôslednejšia..ďakujem.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 22.10.19 16:04

DB
karma
110.00

už viac mäso neumývam

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 22.10.19 18:35

SZ
karma
86.00

Toto som nevedela. Ďakujem za článok.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 23.10.19 16:34

AS
karma
113.00

doteraz som nepoužívala rukavice, ale už budem

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 24.10.19 15:26

karma
106.00

Zásadne umývam každé mäso, ktoré kúpim a potom ho spracujem. Neviem si predstaviť, že by som mäso neumyla.

  • 0
Odpovedať

Danica Bolhajová 12.11.19 19:03

DB
karma
-1.00

oplachujem pod studenou vodou stále (ruky si potom umývam a následne spracúvavam...teda to mäso - nie ruky :-) :-) :-) ), ale nesuším utierkou, ani ničím podobným a používam len jedno denko, lopár.....na mäso, ktorý sa snažím držať v čistote - párkrát vyvarím v hrnci a nechám voľne uschnúť. Zle?

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Ako vybieliť čipkovanú bielizeň? Bez obáv, s týmto bude opäť žiarivo biela!
Pre ženy

Ako vybieliť čipkovanú bielizeň? Bez obáv, s týmto bude opäť žiarivo biela!

  • 53
  • 3
  • 23.07.2019
Rozvodová párty: Vedela si, že také niečo vôbec existuje?
Voľný čas

Rozvodová párty: Vedela si, že také niečo vôbec existuje?

  • 32
  • 1
  • 01.10.2019
Najčastejšie mýty o zdraví, ktorým veríš: Spôsobujú mikrovlnky rakovinu?
Zdravie

Najčastejšie mýty o zdraví, ktorým veríš: Spôsobujú mikrovlnky rakovinu?

  • 53
  • 2
  • 28.10.2019
TOPlist