Tradície, ako i zvyklosti, ktoré kedysi zvykli dodržiavať ešte aj naši rodičia, či starí rodičia, pomaly ale isto moderná doba dáva do úzadia. Predsa len sa však počas Veľkej noci ešte vždy nájdu priaznivci, ktorí i keď nedodržiavajú všetko, po niektorých zvykoch siahnu. Pokiaľ chcete ich rady rozšíriť, no akosi ste sa stratili v tom, čo sa počas Veľkej noci zvyklo robievať, prinášame vám jednoduchý prehľad, obľúbených tradícií, i jedál. Určite si z nich vyberiete svoje
Odporúčame prečítať: Lunárny horoskop - čo vám prinesie Veľká noc? (I. ČASŤ)
Veľkonočné jedlá
Keď sa povedia sviatky, už klasicky sa mnohým z nás vybaví tak trochu aj prejedanie a žalúdočné ťažkosti. Tak ako na Vianoce, aj počas Veľkej noci zvykneme dávať svojmu žalúdku ťažké údeninové i majonézové skúšky. Neraz s obhajobou, že po pôste si ich aj zaslúžime. Ak sme naozaj postili, trávenie bude o to viac prekvapené z návalu jedál, veríme len, že to tento rok s nimi nepreženieme. A pokiaľ chcete mať na tanieri všetko tradičné, pripraviť by ste si mali to, čo sa kedysi počas týchto sviatkov jedávalo.
Zelený štvrtok - vždy niečo zelené, napríklad špenát, šťaveľ alebo žihľava. V rámci pôstu sa ale podávali aj opekance, rezance, či tzv. šúľance. Hlavne všetko bez mäsa!
Veľký piatok - tento deň je prísny pôst, preto si gazdinky so stravou nemuseli lámať hlavu. Jedlo sa veľmi striedmo, maximálne trikrát za deň, s tým, že iba jedno jedlo ste mohli zjesť úplne dosýta. Povolené bolo tak trochu podvádzať a jedlo omastiť olejom. Na Veľký piatok sa zvykli piecť tiež sladké a okrúhle judášiky.
Biela sobota - v tento deň vo veľkom prebiehajú prípravy na Veľkonočnú nedeľu a zároveň hody. Napriek tomu sa stále dodržiaval pôst a jedlo sa opäť striedmejšie a hlavne pôstnejšie jedlá. Povolená bola polievka na obed zahustená vajíčkom, na večeru napríklad aj kapustnica s hubami, či makové rezance (opekance).
Odporúčame prečítať: Luna vám prezradí, čo vás čaká počas Veľkej Noci (ČASŤ II.)
Do košíka - počas Bielej soboty tak kedysi, ako aj dnes, chystali gazdinky košíčky s jedlom určeným na posvätenie. V nich nesmela chýbať pascha (veľkonočný koláč známy na východe Slovenska), soľ, cvikla, chren, syrek, šunka, vajíčka aj klobásky.
Veľkonočná nedeľa a pondelok - hostina pozostáva z jedál spomenutých vyššie, niekde k šunke a klobásam pripravovali ešte aj pečené jahňa. V niektorých domácnostiach si zas obľúbili veľkonočnú plnku (mäsový nákyp). Ide vlastne o akýsi mäsový koláč z pomletého mäsa, nakrájaných žemlí a všeličoho, čo majú gazdinky vo svojich tajných receptoch. Pridať sa mohlo aj údené mäso, huby, bylinky, či dokonca špenát. Koláč sa pečie v pekáči a podáva sa s cviklou, chrenom, pečivom, alebo aj zemiakovým šalátom.
Odporúčame prečítať: 7 životných povier, ktoré sa oplatí si (ne)všimnúť
Keďže symbolom Veľkej noci je aj baránok, v mnohých domácnostiach je zvykom upiecť koláč v jeho podobe. Na to slúži plechová, alebo keramická forma v tvare baránka. Na veľkonočné sviatky sa na Slovensku okrem údenej šunky, a klobás jedáva aj huspenina.
A čo nesmie chýbať na vašom veľkonočnom tanieri?