Vianočné recepty Dr.Oetker - zažite chutné Vianoce

Vianočné recepty Dr.Oetker - zažite chutné Vianoce

Zažite tie pravé a jedinečné vianočné sviatky plné pohody, rodinných stretnutí a pochutnajte si spolu s vašimi známymi na neodolateľných zákuskoch, džemoch alebo sirupoch. 

S týmito ulahodíte a vyčaríte úsmev na tvári úplne každému!

S receptami od Dr.Oetker budete za hviezdne gazdinky

Pomarančový vianočný sirup

Prísady:

  • 500 g pomarančov (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
  • 5 celých klinčekov
  • celá škorica
  • na špičku noža mletého kardamómu
  • 100 ml vody
  • 1 balíček Cukru na sirup Dr. Oetker

Na prípravu sirupu vložíme kúsky pomaranča do hrnca. Pridáme klinčeky, škoricu, kardamóm a zalejeme vodou. Privedieme do varu a za stáleho miešania asi 5 minút povaríme. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor na prípravu sirupu a odložíme na noc do chladničky. Druhý deň prepasírujeme cez sitko a sirup asi 5 minút povaríme. Ešte horúci sirup nalejeme do dôkladne umytých nahriatych fliaš. Fľaše starostlivo uzavrieme viečkom a asi na 20 minút položíme naležato.

Pozri aj: Vianočné pečenie vo veľkom štýle s bohatou nádielkou od Dr. Oetker

Mrkvový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Mrkvový koláč

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 300 g trstinového cukru
  • 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou Dr. Oetker
  • 300 ml oleja
  • 400 g celozrnnej múky
  • 170 g mletých mandlí
  • 2 balíčky Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 700 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 100 g hrozienok namočených v rume

Na sirup:

  • 100 ml pomarančového džúsu
  • 80 g cukru
  • šťava z 1 limetky

Zaujme ťa: Zaváranie a želírovanie aj v zimnom období? Áno, všetko je možné!

Na krém:

  • 1 balíček Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
  • 60 g cukru
  • 500 ml polotučného mlieka
  • 250 g mascarpone
  • 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker

Na ozdobenie:

  • Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr. Oetker

Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s trstinovými cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s mandľami a kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 160 °C
  • Teplovzdušná rúra: 140 °C
  • Plynová rúra: stupeň 2
  • Doba pečenia: asi 60 minút

Na prípravu sirupu v kastróliku povaríme džús s cukrom a šťavou z limetky. Koláč na niekoľkých miestach poprepichujeme špajdľou a polejeme ešte horúcim sirupom. Koláč necháme vychladnúť. Na prípravu krému vyšľaháme v mlieku Zlatý klas s cukrom podľa návodu na obale. Pridáme mascarpone a kôru a ešte krátko vyšľaháme. Krém nanesieme na vychladnutý koláč a dozdobíme.

Tekvicový džem

Zdroj: Shutterstock®

Tekvicový džem

Prísady:

  • 1 kg tekvice Hokkaido (očistenej a nakrájanej na malé kúsky)
  • 200 ml vody
  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
  • 500 g cukru
  • 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker
  • 1 KL Arómy citrónovej Dr. Oetker

Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu s vodou a asi 20 minút ju varíme domäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca k tekvici. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, kyselinu a arómu a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker. Prípadnú penu odoberieme a džem plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. 

Torta 4 schody do neba

Zdroj: Shutterstock®

Torta 4 schody do neba

Na korpus:

  • 260 g kakaových sušienok
  • 30 g rozpusteného masla
  • 100 ml mlieka
  • 260 g maslových sušienok
  • 30 g rozpusteného masla
  • 100 ml mlieka

Na náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 4 zarovnané PL cukru
  • 2 KL Vanilkovej pasty s mletým vanilkovým strukom Dr. Oetker
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček Želatínového stužovača Dr. Oetker
  • 100 ml vody
  • 1 balíček Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
  • 500 ml mlieka
  • 60 g cukru

Na ozdobenie:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 3 zarovnané PL cukru
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker
  • 50 g horkej čokolády

Neprehliadni: Recept: Vianočná štóla s marcipánom

Na prípravu korpusu rozdrvíme tmavé sušienky pomocou váľka. Vložíme ich do misky, pridáme maslo a mlieko a dôkladne prepracujeme. Hmotu nanesieme na dno vymastenej formy a pritlačíme. Rovnakým spôsobom si pripravíme korpus zo svetlých sušienok, masla a mlieka. Nanesieme na tmavú hmotu a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 200 °C
  • Teplovzdušná rúra: 180 °C
  • Plynová rúra: stupeň 4
  • Doba pečenia: asi 10 minút

Korpus necháme vo forme vychladnúť. Na prípravu náplne zmiešame v mise tvaroh s cukrom a pastou. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuhaa vmiešame do tvarohu. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do tvarohovej zmesi. Náplň nanesieme na vychladnutý korpus a uhladíme. Odložíme asi na pol hodiny do chladničky a necháme stuhnúť. Zlatý klas pripravíme podľa návodu na obale, opatrne nanesieme na tvarohovú náplň a uhladíme. Na ozdobenie vyšľaháme smotanu s cukrom a Smeta-fixom a nanesieme na náplň podľa vlastnej fantázie. Na povrch torty nastrúhame čokoládu a tortu odložíme asi na 1 hodinu do chladničky. 

Zákusok s ovsenými vločkami

Zdroj: Shutterstock®

Zákusok s ovsenými vločkami

Na korpus:

  • 80 g trstinového cukru
  • 1 balíček Trstinového cukru karamelového Dr. Oetker
  • 100 g masla
  • 250 g ovsených vločiek

Na náplň:

  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka
  • 300 g horkej čokolády
  • 50 g nasekaných vlašských orechov (alebo lieskové oriešky)

Vyskúšaj tiež: Recept: Nebeská vianočná torta

Na karamel:

  • 50 g trstinového cukru
  • 5 PL vody
  • 1 PL masla
  • 3 PL mlieka

Na prípravu korpusu necháme v hrnci skaramelizovať cukry s maslom. Odstavíme z variča a vmiešame ovsené vločky. Polovicu korpusu nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie a pomocou lyžice uhladíme. Na prípravu náplne zahrievame vo vodnom kúpeli kondenzované mlieko a nalámanú čokoládu, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom vmiešame orechy a náplň opatrne rozotrieme na polovicu korpusu. Na povrch nanesieme zvyšok korpusu. Na prípravu karamelu necháme v hrnci skaramelizovať cukor. Potom opatrne pridáme vodu, maslo a mlieko. Karamel za stáleho miešania krátko povaríme a ihneď nanesieme na povrch zákuska. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Daniela Bieliková 30.11.17 18:09

DB
karma
117.00

ten zákusok s ovsenými vločkami vyzerá veľmi dobre...

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 30.11.17 19:04

KK
karma
105.00

torta vyzerá nádherne a určite chutí nebesky

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 01.12.17 22:12

MD
karma
132.00

Samé zdravé pochúťky a tá torta vyzerá naozaj lahodne ..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 15:02

SK
karma
114.00

torta a zákusok s ovsenými vločkami sa mi páčia

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 11.12.17 19:11

karma
74.00

fiha jedno lepšie ako druhé ,super a nepoznám tieto recepty

  • 0
Odpovedať

monika potheova 15.12.17 14:13

MP
karma
-1.00

super recepty!

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 18.12.17 21:16

VT
karma
-1.00

Mrkvový koláč sme tento rok spravili prvá krát a hneď niekoľko krát.
Priznám sa, v minulosti som o ňom počula ale nechápala som, prečo by som ho mala piecť a tobôž jesť.
Veci sa však zmenili keď som ho jedla na návšteve prvá krát.
Od vtedy patrí na vrch knihy s receptami o pečení.
Veľmi ma zaujal z tohto článku recept s ovsenými vločkami. To pravdepodobne raz skúsim

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.04.18 22:57

JK
karma
100.00

Samé chutné recepty

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.06.18 21:23

JK
karma
100.00

Zaujímavé recepty určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní