Ako schladiť popáleniny? Týchto 5 potravín ti s tým pomôže!

Ako schladiť popáleniny? Týchto 5 potravín ti s tým pomôže!
  • 13.01.2018
  • Simona Kostková

Poznáte to, žehlíte si vlasy a žehličkou si omylom popálite ucho. Alebo inak, varíte a oblejete sa horúcou vodou. Prvé čo spravíte – ochladíte si popálené miesto studenou vodou alebo ľadom. Na ľahké popáleniny postačí voda alebo špeciálny krém. Pri ťažších popáleninách – 3. a 4. stupňa – už treba vyhľadať pomoc.

Čo však použiť po ochladení popáleniny? Poradíme vám tie najlepšie potraviny, ktoré musíte mať doma práve pre tieto prípady, a ktoré vám pomôžu vyhnúť sa nepríjemným pľuzgierom. Všetky babské rady, ktoré vám ukážeme treba aplikovať iba pri drobných a neotvorených popáleninách.

Prvá pomoc

Pri malých popáleninách by sme si mali na miesto ihneď pustiť studenú vodu a nechať ju tiecť na popáleninu 5 - 10 minút, poprípade si vložiť ruku do nádoby s vodou. Ranu môžete dodatočne chladiť, napríklad aj ventilátorom. Následne môžete aplikovať nižšie uvedené potraviny alebo ju môžete rovno potrieť špeciálnym krémom na popáleniny z lekárne (kalciová masť alebo panthenol). 

Neodporúča sa používať ľad alebo sneh, ktoré môžu ešte viac porušiť okolité tkanivo ale aj zaniesť do rany infekciu. Po vzniknutí pľuzgiera ho necháme voľne prasknúť a popáleninu máme, pokiaľ sa dá, voľne na vzduchu.

Dostane ťa: Para orechy: To pravé orechové pre naše cievy aj tráviaci trakt!

prvá pomoc

Zdroj: Shutterstock®

1. Med

Med je všeliek, a preto nie je žiadnym prekvapením, že pomáha aj pri popáleninách. Jeho veľkou výhodou sú antibakteriálne účinky. Vďaka vysokému obsahu cukru dokáže zničiť baktérie, ktoré by sa mohli do rany dostať. Dokáže urýchliť proces hojenia a má aj antioxidačný účinok.

Naneste si po ochladení tenkú vrstvičku akéhokoľvek medu. Ranu si môžete previazať alebo prelepiť náplasťou, aby ste si ju zbytočne nedráždili.

med

Zdroj: Shutterstock®

2. Zemiak

Surový zemiak vám pomôže popálené miesto schladiť – prerežte ho na polovicu a priložte na popáleninu. Môžete ho tiež ošúpať, nastrúhať a priložiť na ranu. Zemiak obsahuje množstvo vitamínov, medzi nimi aj vitamín C, ktorý pomôže rýchlejšiemu hojeniu.

Ak ste sa náhodou obarili vodou pri zlievaní zemiakov, môžete rovno použiť šupky z uvarených zemiakov. Vezmite si masť na popáleniny alebo inú antimikrobiálnu masť, naneste tenkú vrstvičku na šupku a priložte na popáleninu. Následne miesto obviažte a meňte obväz raz za deň.

Musíš vidieť: Prehnane slané jedlá, o ktorých si ani netušila: Čipsy to nie sú!

zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

3. Múka

Liečivé účinky na popáleniny má aj hladká múka. Preto je vhodné si vždy dať bokom vrecko so staršou múkou a udržiavať ju na chladnom mieste. Ak sa popálite, jednoducho si ranu posypete múkou, alebo si na pár minút vložte popálené miesto (ak sa to dá) do vrecka s múkou. Hladká múka vám zmierni bolesť a nevznikne vám žiaden pľuzgier.

hladká múka

Zdroj: Shutterstock®

4. Horčica

Áno, nepatrí len k párkom či k mäsu, ale aj na popáleninu. Rozsiahle liečivé účinky horčice sa neobmedzujú iba na tráviaci trakt, ale pomáhajú aj pri popáleninách. Aplikujte hrubšiu vrstvu horčice na popálené miesto, nechajte zaschnúť a predídete tak začervenanej pokožke a tvorbe pľuzgierov. Horčica obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré urýchlia proces liečenia. 

Určite pozri: Šokujúce! Nový šialený a nebezpečný trend - raw voda!

horčica

Zdroj: Shutterstock®

5. Aloe vera

To najlepšie na koniec – gél z aloe vera dokáže neuveriteľné zázraky! Zoznam liečivých účinkov tejto rastliny je nekonečný, ale pri popáleninách je jednoznačným favoritom. Skoro žiadna z látok nedokáže tak upokojiť pokožku po spálení ako aloe vera.

Rozrežte list rastliny a vytlačte si na postihnuté miesto vrstvu gélu. Jeho antimikrobiálne a antivirálne účinky ochránia vašu pokožku pred infekciou. Vitamíny, minerály a aminokyseliny pomôžu zlepšiť regeneráciu kože a urýchlia proces hojenia

aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Ďalší pomocníci:

  • vyšlahané bielko
  • levanduľový olej
  • odvar z harmančeku
  • čerstvý list kapusty alebo červenej repy
  • bravčová masť
  • maslo – pri popálení jazyka

Super tip: Ako sa prejavuje predávkovanie kávou? Telo ti dáva jasné signály


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Regina Klara Golasova 13.01.18 08:14

RKG
karma
103.00

Naozaj vynikajuce rady pomoci pri popaleninach ani by ma nenapadlo. ze dokonca zemiak.muka ci med maju take vynikajuce vlastnosti

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.01.18 11:40

ĽŠ
karma
100.00

Múka by ma ani len nenapadla..., ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.01.18 19:58

SK
karma
114.00

mne vždy najviac pomohla studená voda

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 13.01.18 22:25

karma
109.00

výborné rady,vždy sa niečo nájde v domácnosti,čo nám zmierni bolesť z popálenia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní