Vieš, ako pripraviť cícer? Tu je 6 spôsobov, ako si ho vychutnať!

Vieš, ako pripraviť cícer? Tu je 6 spôsobov, ako si ho vychutnať!

Cícer baraní nie je u nás až tak bežnou súčasťou jedálnička, no čoraz viac získava na popularite i v týchto končinách a prakticky po celom svete. Je skutočne mnoho dobrých dôvodov na to, prečo jesť cícer pravidelne. 

Ako je pre nás cícer prospešný? Hovoríme o strukovine bohatej na bielkoviny aj cennú vlákninu. Telu doplní aj vitamíny skupiny B či vitamíny E aj C. Ukrýva sa v ňom draslík, horčík i železo. 

Cícer má blahodarný vplyv na tráviaci systém, hladinu cukru v krvi aj cholesterolu, kvalitu kostí či zubov a nechtov. Skrátka, túto potravinu sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička, výhody konzumácie sú zrejmé. Varíte doma cícer? Alebo neviete, ako na to? V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako pripraviť cícer chutne a zdravo!

Spôsob prípravy cícera

Kde zháňate cícer? Cícer dnes ľahko zoženiete prakticky v každých väčších potravinách, a to buď v sušenej forme, podobne ako iné strukoviny, no rovnako je dostupný aj konzervovaný cícer. Za 500 gramové balenie dáte okolo 1,5 eura, čiže ani zďaleka nejde o drahú potravinu. Príprava cícera nie je náročná, no je pomerne zdĺhavá. 

Sušený cícer je potrebné pred varením namočiť, najlepšie až na 12 hodín, napríklad cez noc. Namočený cícer je následne potrebné variť až do zmäknutia. Ako dlho variť cícer? Môže trvať aj dve hodiny. Ak použijete tlakový hrniec, čas prípravy výrazne skrátite.

Oveľa ľahšie je použitie konzervovaného cícera, ktorý je už prakticky mäkký. Čomu dáte prednosť, je už na vás. V nasledujúcej galérii sme si pre vás pripravili niekoľko inšpirácií s touto chutnou strukovinou. Verte, že z nej dokážete pripraviť množstvo lahodných pokrmov! Ktorý spôsob prípravy cíceru vás najviac nadchne?

Pozri aj: TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!

Chutné recepty na hlavné jedlá a iné dobroty z cícera:

1. Cícerový šalát

Ako najlepšie pripraviť cícer? Mäkučký cícer s orieškovou chuťou je skvelou prísadou do chutného a hlavne zdravého šalátu. Stačí ho uvariť a pridať do šalátu z čerstvej zeleniny podľa vlastného výberu.

Vyskúšajte napríklad kombináciu listovej zeleniny, fialovej cibuľky, paradajok, mozzarelly a spomínanej strukoviny. Fantázii sa medze nekladú. Cícer okamžite zvýši výživovú hodnotu šalátu a nasýti vás.

Tieto malé chutné guľôčky dokonca môžete pred použitím aj dochrumkava orestovať s použitím obľúbených korenín a byliniek. Taktiež môžete na prípravu šalátu použiť pečený cícer s pečenou zeleninou. Chrumkavý cícer ozvláštni každý šalát. Vyskladajte si chutný a zdravý obed presne podľa vašich preferencií.

Odporúčame: Hubová káva: Vieš, v čom spočívajú jej benefity?

2. Cícerová nátierka

Cícer je tiež vhodný na prípravu chutných nátierok, ktoré sú ideálne na raňajky. Na internete nájdete nespočetné množstvo receptov na cícerové nátierky, napríklad aj s tekvicou, červenou repou alebo mrkvou.

Asi najtradičnejšou nátierkou, respektíve akousi kašou či dipom, je však dozaista takzvaný hummus. Domáci hummus je lahôdkou, ktorú máte hotovú raz-dva.

Do mixéra dajte 2 šálky vareného cícera, 5 polievkových lyžíc pasty tahina, 5 lyžíc olivového oleja, 1 až 2 menšie strúčiky cesnaku a trochu soli, korenia i citrónovej šťavy na dochutenie. Všetko spolu vymixujte a máte hotovo.

Hummus sa podáva s pita chlebom, no pokojne si ho môžete natrieť i na plátok celozrnného chleba. Nezabudnite na nejakú zeleninu a zdravé a výživné raňajky alebo ľahšie vegetariánske jedlo na večeru je na svete.

3. Cícerová polievka

Tak, ako nájdete na internete veľké množstvo receptov na cícerové nátierky, rovnako je to aj s cícerovými polievkami. Vyberať si môžete medzi polievkami s kúskami zeleniny aj hustými krémovými polievkami. Cícer môžete pridať do polievok na spôsob guláša (cícerový guláš) či polievky s bielou fazuľou a zeleninou.

Aj my máme pre vás jeden tip. Cícer na noc namočte a na druhý deň ho uvarte domäkka. Následne si v hrnci opražte nadrobno nakrájané dve cibule. Pridajte dve malé lyžičky mletej červenej papriky.

Potom pridajte cícer, 4 nakrájané veľké paradajky, kúsok nastrúhaného zázvoru a soľ. Podlejte vodou a nechajte chvíľu variť. Následne všetko tyčovým mixérom vymixujte na hustejší krém. Polievku môžete ešte dochutiť koreninami či bylinkami, prípadne i zjemniť smotanou.

Odporúčame: Perilový olej – zázrak pre dýchacie cesty. Dokáže aj niečo viac?!

4. Cícerový falafel

Ak chcete cícer zaradiť do jedálnička, vyskúšajte ho aj v podobe falafelu. Príprava je jednoduchá. Strukovinu (200 g) na noc namočte do vody. Ráno ju s jednou väčšou cibuľou, 3 strúčikmi cesnaku a 100 g petržlenovej vňate vymiešajte v mixéri. Do zmesi pridajte 3 polievkové lyžice pasty tahina, soľ, čierne korenie aj rímsku rascu.

Všetko zmiešajte a dajte stuhnúť do chladničky. Zo zmesi nakoniec tvarujte menšie placky alebo guľky. Tie je možné buď vypražiť na oleji, alebo tiež upiecť v rúre.

Falafel tak bude síce menej chrumkavý, ale aj zdravší a menej kalorický. Podávať k nemu môžete napríklad čerstvý šalát či pečenú zeleninu. Taktiež ho môžete zabaliť do tortilly. Fantázii sa medze opäť nekladú. Takto si pripravíte výživné bezmäsité jedlá.

5. Cícerové placky

  • 1 šálka uvareného cíceru
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/4 šálky čerstvého koriandra alebo petržlenu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
  • soľ a čierne korenie
  • 1 vajce
  • 1/4 šálky hladkej múky alebo ovsených vločiek
  • olej na vyprážanie

V mise rozdrvíme cícer pomocou vidličky alebo ho rozmixujeme do hrubej pasty, pričom si dávame pozor, aby nevznikla úplne hladká masa, zachováme trochu textúry. Potom pridáme 1 stredne veľkú nadrobno nakrájanú cibuľu, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1/4 šálky čerstvého koriandra alebo petržlenu, nadrobno nakrájaného, 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce, soľ a čierne korenie podľa chuti.

Pridáme 1 vajce. Zmes zahustíme pridaním 1/4 šálky hladkej múky alebo ovsených vločiek a dobre premiešame, až kým nevznikne tuhá zmes, ktorú môžeme tvarovať do malých placiek. Na panvici si rozohrejeme olej na strednom ohni a placky opatrne vkladáme na panvicu.

Vyprážame ich z každej strany 3-4 minúty, až kým nezískajú zlatohnedú farbu. Podávame ich teplé, ideálne s ľahkým jogurtovým dipom alebo čerstvým šalátom.

Pozri aj: RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!

6. Brownies – cícerová verzia

Cícer sa dá nakoniec pripraviť aj nasladko. Na internete nájdete opäť nespočetné množstvo receptov na chutné dezerty. Upiecť z neho môžete napríklad i toto svieže brownies. Pripravte si:

  • 470 g sterilizovaného cícera (alebo uvarený cícer),
  • 140 g trstinového alebo kokosového cukru,
  • 80 g kakaa,
  • 150 gramov horkej čokolády,
  • 120 ml vody,
  • 2 vajcia,
  • 100 g mrazených malín,
  • štipku soli,
  • 2 malé lyžičky prášku do pečiva.

Cícer najskôr sceďte a premyjte vodou. K nemu pridajte vajcia a vodu a všetko vymixujte tyčovým mixérom. Postupne pridávajte aj cukor, kakao a soľ. Stále mixujte. Keď je cesto hotové, pridajte k nemu nasekanú čkoládu a zmrazené maliny. Cesto rozotrite na menší plech s papierom na pečenie. Toto brownies s malinami je potrebné piecť 30 minút pri teplote 180 °C. Po vychladnutí ho nakrájajte a podávajte.

Ďalšie recepty z cícera na chutné jedlá:

Článok aktualizovaný 31.3.2024

Zdroj úvodných foto: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 29.12.19 06:20

ĽŠ
karma
100.00

Brownies z cíceru som ešte neskúšala, ďakujem za tip!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 29.12.19 08:54

SK
karma
114.00

Uz dávnejšie som premýšľala nad touto potravinou, ako ju zaradaiť.....

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 29.12.19 16:47

MM
karma
100.00

cícer máme radi, varíme polievku, aj nátierku robíme, ešte odskúšame falafel

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 29.12.19 20:32

MV
karma
108.00

Brownies znie zaujímavo, vyskúšame, ďakujem :)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 30.12.19 13:10

MF
karma
100.00

Najradšej mám cícerovú polievku, koláč som ešte neskúšala...

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 30.12.19 20:21

DB
karma
117.00

cícer mám rada, robievam si z neho hummus

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 17.01.20 20:31

KS
karma
133.00

Veľmi zaujímavé recepty, ďakujem za inšpiráciu, nakoľko mám veľmi rada cícer :-) Ja si cícer pripravujem namiesto čipsov a alebo krekrov k telke, a to tak že si ho klasicky namočím, potom uvarím a obalím ho v zmesi olivového oleja a rôznych byliniek (záleží od toho na aké mám práve chuť), rozložím ho na pekáč a dám zapiecť do rúry. Super mlsanie, ktoré ani neublíži línií odporúčam :-D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní