Viete, čo sú prebiotiká? Prečo ich potrebujeme a kde ich nájdeme?

Viete, čo sú prebiotiká? Prečo ich potrebujeme a kde ich nájdeme?

Zo všetkých strán počúvame, aké dôležité sú pre naše zdravie takzvané probiotiká. Význam majú hlavne pre náš tráviaci systém a jeho funkcie. Výrazne pritom vplývajú aj na imunitu človeka. Nachádzajú sa v mnohých potravinách, najmä v rozličných mliečnych produktoch, no rovnako je ich telu možné doplniť rôznymi výživovými doplnkami.

Čo však takzvané prebiotiká? I tie sú pre nás dôležité a hlavne majú značný význam z hľadiska fungovania spomínaných probiotík. V nasledujúcom článku vám prezradíme, čo sú prebiotiká a probiotiká, aké majú prebiotiká účinky, čo robia pre zdravý mikrobióm a ako ich telu doplniť. 

Prečo sú dôležité črevné baktérie – probiotiká?

Najskôr sa pozrime na probiotiká. Pojem probiotiká zahŕňa rozličné druhy živých mikroorganizmov, ktoré sú zdraviu prospešné a prirodzene sa vyskytujú v ľudskom tele. Medzi najznámejšie probiotické baktérie radíme hlavne rozličné laktobacily či bifidobaktérie. Sú súčasťou črevnej mikroflóry.

V zdravej črevnej mikroflóre musia prevládať práve prospešné baktérie. Tie sú nevyhnutné pre správne trávenie aj absorpciu mnohých živín a vitamínov. Zabudnúť nemôžeme ani na to, že v našich črevách sídli aj imunita. 

Účinky probiotík:

  • Probiotiká pomáhajú udržiavať zdravú črevnú mikroflóru tým, že konkurujú s patogénnymi baktériami o živiny a miesto na priľnutie na črevnú stenu, čím znižujú riziko infekcií.
  • Probiotiká môžu pomôcť pri rozklade potravín a absorpcii živín.
  • Niektoré probiotické kmene sú schopné produkovať vitamíny, najmä vitamíny skupiny B a vitamín K, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie.
  • Probiotiká ako prospešné črevné baktérie môžu stimulovať imunitný systém a pomáhajú modulovať zápalové odpovede, čo môže byť prospešné pri liečbe a prevencii určitých ochorení.
  • Pomáhajú posilňovať črevnú bariéru, čím zabraňujú prenikaniu škodlivých látok a patogénov do krvného obehu.
  • Probiotiká osídľujúce tráviaci trakt môžu znižovať frekvenciu a závažnosť hnačky spojenej s užívaním antibiotík, cestovaním alebo infekciami.
  • Tieto živé baktérie pomáhajú zmierňovať niektoré symptómy syndrómu dráždivého čreva, ako sú bolesti brucha, nadúvanie a nepravidelnosť stolice.

Odporúčame: TOP probiotické potraviny

význam prebiotík

Zdroj: Shutterstock®

Čo sú prebiotiká?

Probiotiká potrebujú pre správne fungovanie aj istú formu obživy. Tu na scénu prichádzajú práve spomínané prebiotiká, ktoré sú rovnako nevyhnutné pre zdravé črevo.

Ide hlavne o niektoré sacharidy (napríklad pochádzajúce aj z vlákniny), ktoré sú pre nás nestráviteľné. Zároveň však predstavujú živiny pre dobré baktérie a sú súčasťou celkového črevného mikrobiómu.

Účinky prebiotík:

  • Prebiotiká podporujú rast a aktivitu baktérií, ako sú bifidobaktérie a laktobacily, ktoré sú dôležité pre zdravé trávenie a imunitný systém.
  • Pomocou stimulácie rastu prospešných baktérií môžu prebiotiká zlepšiť funkciu tráviaceho systému a pomôcť pri prevencii problémov, ako sú zápcha a hnačka.
  • Prebiotiká môžu zlepšiť schopnosť tela absorbovať minerály, ako sú vápnik a horčík, čo je dôležité pre zdravie kostí.
  • Pravidelná konzumácia prebiotík môže pomôcť znižovať riziko niektorých chronických tráviacich ochorení a podporiť zdravie čreva.
  • Prebiotiká môžu pomáhať posilňovať imunitný systém tým, že podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá hrá kľúčovú úlohu v obrannej schopnosti tela.

Význam prebiotík – čo robia črevný mikrobióm?

Za najvýznamnejšie prirodzené prebiotikum je považovaný oligosacharid zvaný inulín. Ide o zložku potravinovej vlákniny. Prebiotiká v našom tráviacom trakte primárne priaznivo ovplyvňujú rast probiotických baktérií, čo znamená, že majú pre nás nemalý význam.

Podporujú tak vhodné zloženie mikroflóry hrubého čreva, čo prispieva k prevencii rozličných zdravotných problémov. Vďaka zdravej črevnej mikroflóre je v prvom rade možné eliminovať mnohé nepríjemné tráviace ťažkosti, napríklad hnačky či nadúvanie a plynatosť. 

Konkrétne prebiotiká rovnako zväčšujú objem stolice a potláčajú zápchu. Tým zároveň prispievajú aj k zníženiu rizika nádorových ochorení, akým je napríklad rakovina hrubého čreva a konečníka. Udržiavanie si črevnej mikroflóry v rovnováhe zabezpečuje dostatočné vstrebávanie mnohých dôležitých živín, napríklad aj vápnika. Okrem toho to má vplyv na dobrú obranyschopnosť.

Odporúčame: Psyllium – prospešná potravinová vláknina

prebiotické potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Prebiotiká v potravinách – ako si dopĺňať prebiotiká?

Tak ako vieme telu prirodzene dodávať probiotiká, napríklad pomocou fermentovaných a mliečnych produktov, rovnako to platí i v prípade prebiotík. Aj tie sú bežnou súčasťou našej stravy. Ktoré potraviny bohaté na prebiotiká zahrnúť do stravy? Ich hlavným zdrojom je najmä surová zelenina a ovocie, prípadne i zdravé strukoviny či obilniny.

Medzi najlepšie prebiotické potraviny radíme cibuľu, cesnak, pór, artičoky, čakanku či listovú zeleninu. Z ovocia je dobré sa spoľahnúť na jablká, marhule, banány alebo chutné bobuľové ovocie.

Medzi ďalšie vítané zdroje potrebných prebiotík radíme aj ovsené vločky, fazuľu či hrach aj ľanové semienka. Okrem toho je prebiotiká možné telu doplniť aj vo forme výživových doplnkov. Často sú dostupné suplementy, ktoré v sebe kombinujú probiotiká aj prebiotiká. 

TIP: Ako správne užívať probiotiká? Zisti viac v našom článku!

Článok aktualizovaný 27.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní