Vincentka najlepšie chutí vychladená vo vínnom striku

Vincentka najlepšie chutí vychladená vo vínnom striku
  • 15.12.2016
  • PR článok

Minerálna voda Vincentka má široký rozsah použitia a pomáha pri rôznych chorobách, neduhoch, ale aj pri ich prevencii.

Jedným z prvých použití Vincentky v stáročnej histórii bola jej konzumácia prinášajúca úľavu pre žalúdok. Na chuť Vincentke prišli ako jedni z prvých vinohradníci na južnej Morave, ktorí ju podávali vo svojich vínnych skliepkoch k vínu.

Vynikajúco sa osvedčila aj pre miešanie vínnych strikov. Vychladená a zmiešaná s kvalitným suchým vínom v pomere 1: 1 chutí výborne a znižuje kyslosť vína. Prináša aj rýchlu úľavu po nadmernej konzumáciu alkoholu, kávy a mastných jedál. Po silvestrovských oslavách je na nezaplatenie pri obnove iónovej rovnováhy v organizme. Informoval o tom Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., ktorá vlastní práva na jej plnenie do fliaš.

Odporúčame prečítať: Chcete sa cítiť ako jogín alebo námorník?

Vincentka najlepšie chutí vychladená vo vínnom striku

Zdroj: Shutterstock®

Na princípe miešania Vincentky a kvalitného moravského vína sa ešte v 90-tych rokoch minulého storočia vyrábal vínny strik Vincentky a bieleho vína vo fľašiach. Predával sa ako suvenír aj v Luhačoviciach a pacienti si ho nosili domov ako darček. Nešlo však o ekonomicky významné množstvá a tak sa fľašovaný strik prestal vyrábať. Naďalej je však kombinácia Vincentky a vína obľúbeným nápojom v reštauráciách na južnej Morave. Na tento účel sa Vincentka plní aj do tretinkových fliaš (0,33 l), ktoré sú pre kaviarne, vinárne a reštaurácie najvhodnejšie.

Vincentka sa nepije od smädu, ale zapíja sa ňou káva, alkohol a jedlo a telo sa tak nemusí trápiť s prekyslením žalúdka a jeho podráždením. Vincentka sa používa aj pri pitných kúrach pri poruchách látkovej výmeny, žalúdočných vredoch, chorobách dvanástnika, chronickej pankreatitíde a diabete. Pije sa studená, alebo sa používa na riedenie ovocných štiav, či na zálievku zeleninových šalátov. Gazdinky v Luhačoviciach roky pridávajú Vincentku do cesta, namiesto kypiacich práškov. Obsahuje oxid uhličitý a vymiesené cesto je potom dobre vykysnuté a ľahké,“ vymenoval J. Šumšal.

Odporúčame prečítať: Pripravte sa na ochorenia súvisiace so zmenami počasia

Vincentka najlepšie chutí vychladená vo vínnom striku

Zdroj: Shutterstock®

,,Česi a Slováci ju považujú priam za súčasť svojej kultúry. Nedajú na ňu dopustiť celé generácie, ktoré vyrástli na jej inhalácii a kloktaní pri ochoreniach dýchacích ciest. Mnohí si ju pamätajú ešte v balení z PVC z čias socializmu. Tento obal vynašli „soudruzi z NDR“ a bol pre minerálku nevhodný a znehodnocoval ju. Vincentke naviac svedčí tmavé sklo a skladovanie v tme. Aj keď je plnená do fliaš od roku 1820, ich vzhľad a veľkosť sa rokmi menili a to výrazne. V súčasnosti naša spoločnosť Vincentka, a. s., ročne predáva viac než štyri milióny fliaš Vincentky s obsahom 0,7 litra,“ konštatoval J. Šumšal.

Odporúčame prečítať: Kúpele Luhačovice - svetoznáme i blízke Slovákom

Vincentka najlepšie chutí vychladená vo vínnom striku

Zdroj: Shutterstock®

Vincentka pomáha regenerovať vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu, ku ktorým dochádza pri ťažkej fyzickej práci, športe, pobyte v horúcom prostredí a horúčkovitých ochoreniach. Vhodná je aj pre prevenciu zubného kazu u detí v dávke 0,25 l / deň. Vincentka môže slúžiť na uhradenie dennej dávky jódu, stačí vypiť 25 ml (jeden dúšok). Vincentka obsahuje biogénne prvky ako je lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení a je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Kontraindikovaná je iba u ľudí so zlyhávajúcimi obličkami.

Odporúčame prečítať: Prírodné liečivé pramene v Luhačoviciach si vyžadujú stálu starostlivosť

Vincentka najlepšie chutí vychladená vo vínnom striku

Zdroj: Shutterstock®

Vincentka je prírodná liečivá minerálna voda vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice (Lázně Luhačovice), a. s., s vysokým obsahom fluoridov a kyseliny boritej. Osvedčila sa ako liek starých materí a prináša úľavu nielen pri klasickej, ale aj pri alergickej nádche. V Kúpeľoch Luhačovice môžete Vincentku popíjať pri korzovaní na kolonáde. Alebo ju môžete inhalovať, kúpať sa v nej a pomôcť tak celkovo organizmu pri pohybových ochoreniach, ale aj pri atopických ekzémoch a kožných problémoch.

Okrem fliaš sa predáva tiež v nosových sprejových aplikátoroch a ako koncentrát na výplach dutín (Nasalis). Pridáva sa ako kontrovaná soľ aj do pastiliek, zubných pást, sirupov, hydratačných krémov a sprejov Vincentka. Pastilky hlavne v ČR oceňujú umelci a ľudia ktorí pracujú s hlasom (speváci, herci, moderátori, speakri, učitelia).

Viac informácií nájdete na www.vincentka.cz


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 16.12.16 07:34

SK
karma
114.00

dávno sme ju nemali

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 20.12.16 23:41

MZ
karma
-1.00

Využívame ju a je naozaj super :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 30.12.16 19:46

AK
karma
100.00

je zdravá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní