Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami

Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami

Poznáte to. Najprv natrafíte na skvelý recept, potom podľa neho napečiete koláč a keď sa vám vydarí, začnete ho piecť so železnou pravidelnosťou každú nedeľu, až kým sa vám z nejakého dôvodu tak trochu nezunuje. Našťastie, existuje veľmi jednoduchý trik, ako aj s tým najtradičnejším receptom vykúzlite znova a znova nový zákusok a tým je malá zámena surovín. Preto vám prinášame pár príkladov, za čo všetko môžete tradičné prísady zameniť.

Vyskúšaj tiež: Recept na domácu medovinu: Ako stvorená na jesenné zahriatie

Ako využiť likéry pri varení a pečení?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Baileys Official

Vajíčka za banány

Vajíčka môžete zameniť hneď za niekoľko alternatív. Jednou z nich sú banány, pričom namiesto 1 vajíčka použijete polovicu banánu. Ďalšou náhradou môže byť jablková výživa či pomleté ľanové semienko.

Mlieko za tofu

Tofu je jednoduchá alternatíva, ktorej prídu na chuť aj vegáni a umožní vám pripraviť dokonca aj chutný cheesecake.

Maslo za avokádo

Stačí rozpučiť a zdravšia náhrada je na svete. V niektorých prípadoch však rátajte s tým, že avokádo môže zmeniť nielen chuť, ale aj farbu cesta. 

Rum za Baileys

Rum je zrejme najpoužívanejším alkoholom, ktorý odjakživa pridávame do zákuskov. Ak však chcete ohúriť návštevu a dostať nevšedný výsledok, vyskúšajte pre zmenu írsky likér Baileys. Je lahodnou kombináciou whisky a smotany, vďaka čomu sa skvelo hodí do cheesecakeov, tiramisu či špeciálneho brownies koláča, na ktorý vám prinášame rovno recept.

Odporúčame: Recept na tvarohové palacinky s hubami: Gastro zážitok zaručený

Baileys brownies

Potrebujete:

  • 125 g masla
  • 210 g trstinového cukru 
  • 340 g čokolády, min. 54 %
  • 1/2 lyžičky soli
  • 5 vajec M
  • 15 g kvalitného kakaa (2 zarovnané polievkové lyžice)
  • 80 g Zlatého klasu (10 zarovnaných polievkových lyžíc)
  • 200 ml Baileys Original Irish Cream
Baileys brownies

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Baileys Official

Postup

Rúru si predhrejeme na 160 °C a plech s vyšším okrajom, v rozmere cca 26 x 38 cm, vyložíme namočeným papierom na pečenie – aby lepšie priľnul k plechu a jemne potrieme olejom.

Vo väčšom hrnci priveďte vodu do varu a v miske nad parou nechajte roztopiť maslo, trstinový cukor, čokoládu a morskú soľ, až pokiaľ nevznikne kompaktná masa - cca 20 min.

Ak máte kuchynský robot, prelejte roztopenú čokoládovú masu do misy a dajte šľahať metličkami. V prípade, že máte iba ručný šľahač, môžete hmotu šľahať priamo v miske, v ktorej sa masa roztápala. Zhruba po 5-tich minútach môžete pridávať, počas mixovania, po jednom vajci – ideálne izbovej teploty. Po pridaní posledného vajca šľahajte na najvyššom stupni ďalších 10 minút, pričom kryštáliky cukru by mali úplne zmiznúť. Pri slabom stupni šľahania vmiešajte do hmoty Baileys.

V malej miske si zmiešajte kakaový prášok a Zlatý klas na jednofarebnú zmes a za pomalého miešania ju pridajte do čokoládovej hmoty. Šľahajte na rýchlom stupni ďalších 10 minút, kým nie je hmota hladká a lesklá.

Cesto jemne vylejte na predpripravený plech s papierom na pečenie a vložte do trúby. Pečte cca 25 - 30 minút, pokiaľ cesto neprestane byť tekuté, ale na dotyk by malo byť stále poddajné.

Koláč nechajte vychladnúť a následne vložte priamo s plechom do chladničky, ideálne počas noci. Po úplnom zachladení vyberte koláč opatrne, za pomoci papiera na pečenie, z plechu a papier z koláča jemne stiahnite. Následne môžete koláč krájať na ľubovoľne veľké kúsky, dlhým ostrým nožom bez zúbkov - ak sa vám lepí, nôž môžete pred každým rezom nahriať horúcou vodou. Pri skladovaní v chladničke vydržia Baileys brownies aj niekoľko dní. Pred podávaním ich vždy vyberte na cca 10 minút a nechajte pri izbovej teplote povoliť.

Recept pripravila Veronika Boríková z Bistro ATELIER

- Galéria
1 z 11
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk
Vypeč so stereotypom: Tipy, ako experimentovať s prísadami - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

18 komentárov

Ľubica Šťastná 21.11.18 06:57

ĽŠ
karma
100.00

Výborné príklady, za čo všetko môžeme tradičné prísady zameniť, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 22.11.18 15:37

JK
karma
103.00

rád varím určite niečo skúsim

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 28.11.18 13:43

SH
karma
123.00

Baileys brownies vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Michaela Horváthová 29.11.18 14:16

MH
karma
89.00

Baileys milujem, musím vyskúšať aj ten koláč. ďakujem za recept.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 29.11.18 16:45

DB
karma
117.00

recept sa veľmi páči...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 29.11.18 19:14

MM
karma
100.00

prísady hlavne nahrádzam vtedy, keď nie sú "na sklade" a nechcem otravovať susedky

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 05.12.18 23:42

MM
karma
107.00

Baileys brownies vyzerá veľmi dobre

  • 0
Odpovedať

Andrea Gezeova 06.12.18 10:38

AG
karma
-1.00

Niečo určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 06.12.18 13:18

DB
karma
114.00

avokádo som niekoľkokrát použila na nátierku,ale keď zmenilo farbu,bolo to čudné a nikto to nechcel jesť,aj keď sa chuť nezmenila

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 07.12.18 08:22

karma
113.00

To Brownies Baileys vyzerá luxusne..

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 10.12.18 11:06

karma
127.00

Zaujímavé tipy - užitočné, keď v polke receptu zistíme, že nám niečo chýba.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 11.12.18 09:29

MB
karma
108.00

to ako dobre vyzera?! mnam.. hned mam chut nieco ukuchtit :)

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 15.12.18 13:19

karma
100.00

Rada nahrádzam klasické pridaný novými. Posledne som do cheesecake dávala namiesto masla kokosový olej. Bol super a nik ani nezbadal vymenenu surovinu.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 18.12.18 18:06

SK
karma
114.00

vyzerá to dobre

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.12.18 22:20

karma
109.00

To som netušila,že sa to dá zameniť.

  • 0
Odpovedať

Ladislav Slota 24.12.18 21:34

LS
karma
-1.00

Varím rád, ani by mi nenapadla taká zámena

  • 0
Odpovedať

Ladislav Slota 24.12.18 21:34

LS
karma
-1.00

Varím rád, ani by mi nenapadla taká zámena

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 25.12.18 13:07

karma
97.00

Tak to som naozaj netušila,čo všetko sa dá zameniť,určite vyskúšam banán namiesto vajíčka,avokádo som už skúšala a je to super.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní