Wasabi ťa vyštípe aj vylieči! Vyskúšaj ako chutí exotika

Wasabi ťa vyštípe aj vylieči! Vyskúšaj ako chutí exotika
  • 03.03.2018
  • Simona Kostková

Wasabi - zelená pasta, ktorá sa podáva k sushi. Tí, ktorí si radi pochutnajú na ázijskej kuchyni, dobre poznajú jeho chuť. Ostrá, niekedy až príliš, ale napriek tomu nenahraditeľná. K niektorým jedlám, ako sú ryby, rôzne polievky, si Japonci nič iné ani nevedia predstaviť. Čo to vlastne je?

Niektorí si možno predstavia film so Jeanom Renom, ale väčšina si správne predstaví pekne naaranžovanú pastu, ktorá je spoločne s ružovým zázvorom, sójovou omáčkou, súčasťou sushi. Ale z čoho tá pasta je? A odkiaľ vznikol jej názov? Toto a mnoho viac sa dozviete v našom exotickom článku o japonskom korení.

Prečo ho u nás nezoženiete?

Keď sa povie wasabi, ide vlastne o japonský chren. My ho však môžeme vidieť len ako prášok alebo pastu, pretože ide o veľmi drahú rastlinu. Je náročná a nákladná na pestovanie. Preto sa pestuje hlavne v Japonsku, na niektorých chladnejších ostrovoch. Nie je výnimkou, že sa k nám dostane lacnejšia náhrada z horčicových semienok, ktorým sa chuťou podobá. Niektoré reštaurácie dokonca priznali, že ich pasta obsahuje iba necelé percento wasabi a zvyšok tvorí obyčajný chren.

Rovnako ako náš chren, aj wasabi sa strúha, a to na strúhadle zo žraločej kosti. Následne sa má okamžite konzumovať, pretože rýchlo stráca svoju chuť. Odporúča sa podávať ho do piatich minút. Zaujímavosťou je, že pikantná chuť aj vôňa, ktorú wasabi má, slúžia na ochranu pred bylinožravcami.

Pozri aj: Spánkové apnoe: Ako ho poraziť s prírodnými prostriedkami?

ako vyzerá wasabi

Zdroj: Shutterstock®

K čomu všetkému ho podávať?

Japonci ho pridávajú do polievok, omáčok, mäsa alebo k rezancom na zvýraznenie chuti. U nás ho môžete ochutnať aj ako súčasť orieškov – vo forme chrumkavého obalu na nich. Rovnako sa podáva aj k vínu či k pivu, pričom Japonci z neho dokonca vyrábajú vína a likéry. Čo sa týka prášku, ten sa získava zo sušených listov rastliny a pridáva sa aj do šalátov či rovnako do polievok.

Je súčasťou mnohých omáčok, dresingov alebo syrov. Niekedy ho môžete ochutnať aj v kvasenej forme. Dôvod, prečo sa podáva k surovým rybám nie je len jeho výrazná, pikantná chuť, ale je to aj kvôli látkam, ktoré obsahuje. Tie totiž ničia baktérie a bránia tak kazeniu rýb.

Zaujme ťa: 10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti Japoniek

recept s wasabi

Zdroj: Shutterstock®

Dokáže liečiť rakovinu

Okrem látok, ktoré sú zodpovedné za charakteristické vlastnosti wasabi, obsahuje táto rastlina aj vitamín B6 a C, vápnik, horčík, draslík, mangán a vlákninu. Iróniou je, že veľa z týchto látok sa do organizmu ani nedostane. Jedine, ak by ste si kúpili wasabi čerstvé a sami si ho nastrúhali. Avšak ani to nie je také jednoduché. Väčšie množstvo wasabi dokáže podráždiť žalúdok, dokonca vyvolať hnačky a iné tráviace problémy.

Wasabi má aj antiseptické účinky, dokáže dezinfikovať ústnu dutinu a zabrániť tak množeniu baktérií, čím zlepšuje imunitu a bráni vzniku infekcie v tele. Pôsobí aj ako antidotum pri otravách a to je ďalší dôvod, prečo sa začalo podávať v Japonsku k surovým rybám. Ďalej podporuje funkciu pečene, zlepšuje chuť do jedla a pomáha tráveniu mastných jedál. Použiť ho môžete aj pri chrípke či kašli a vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam sa používa aj pri liečbe astmy. Japonci ho používajú ako prevenciu pri rôznych druhoch rakoviny.

recept s lososom

Zdroj: Shutterstock®

Losos s pikantnou omáčkou

Budeme potrebovať: 

  • lososa 
  • 1/2 avokáda 
  • soľ 
  • 75 ml bieleho jogurtu 
  • 1 polievkovú lyžicu pasty wasabi 
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • olej

Postup: 

Lososa osolíme a opečieme na oleji. Medzitým si pripravíme omáčku z avokáda, jogurtu, citrónovej šťavy, wasabi a soli, ktoré zmiešame dokopy. Opečeného lososa prelejeme studenou omáčkou a podávame s varenými zemiakmi.

Dostane ťa: Tekvica hokaido - prečo je iná ako ostatné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Soňa Kelemenová 03.03.18 09:07

SK
karma
86.00

s sushi si ine ani neviem predstavit... v lidli si ho casto kupujem ak ho maju.... ja milujem stiplave.... davam si ho k hocicomu ... poplacem si potom... precisti sa mi nos poriadne ale aj to budem jest

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 03.03.18 16:10

karma
113.00

omáčka je dobrá, ale pro mě moc ostrá, okamžitě mě protáhla

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 03.03.18 19:02

LM
karma
82.00

Wasabi je moje oblubene. Pridavam ho do gulasu miesto chilli

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 04.03.18 07:13

SK
karma
114.00

wasabi - je to sila, najmä, keď človek neodhadne množstvo...

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 04.03.18 18:40

karma
106.00

Pastu wasabi som ešte nepoužívala, ani ma veľmi neláka. Jedlo som oriešky, ale pre mňa boli veľmi pikantné.

  • 0
Odpovedať

Nikola Kovalčíková 04.03.18 22:45

NK
karma
-1.00

výborne vždy ponaťahuje :D bez toho to v reštaurácii k sushi ani nie je ono, nemám skúsenosť v domácnosti, skôr používam feferóny ale raz sa v kuchyni určite objaví :D

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 05.03.18 08:15

MB
karma
98.00

ja celkom mam rada stiplave, celkom je fajn, na com ju nemusim su oriesky.

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 05.03.18 11:47

SH
karma
123.00

s wasabi treba dať pozor a neprehnať to :) lebo to zle skončí....

  • 0
Odpovedať

Patrícia Paškanová 05.03.18 19:30

PP
karma
91.00

No mne wasabi vobec nesadlo, neviem mu prist na chut ...

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 06.03.18 15:27

MD
karma
132.00

Škoda že štipľavé mi nechutí, viem že má veľa pozitív ale ja to do seba proste nedostanem..

  • 0
Odpovedať

Tibor Petricek 03.04.19 05:01

TP
karma
-1.00

Ja som si pred dvoma dnami kupil wasabi oriesky a tiez flasu sampanskeho. sampanske som vypil cele sam a potom som si asi dal vela orieskov naraz, ale necitil som to, kedze som bol opity a na druhy den som zistil, ze necitim chut jedla. teraz presli skoro dva dni a stale asi na polovici jazyka necitim skoro vobec chut. Tak neviem ci sa to napravy alebo nie.

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 09.03.18 14:32

AB
karma
76.00

na môj vkus je moc ostré

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 11.03.18 00:31

PG
karma
93.00

Wasabi je parádna "vecička", milujem ho.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 04.04.18 18:22

DB
karma
117.00

mne wasabi chutí v primeranom množstve

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní