Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom

Ako si vytvoriť súkromie na terase? Týmito šikovnými spôsobmi sa vyhnete neželaným pohľadom
  • 27.03.2023
  • Michaela Kožáková

Nie je nič príjemnejšie, ako keď si po dlhom dni v práci sadnete na terasu s pohárom vína. Terasa je priestorom pre oddych, relax či grilovačku s priateľmi. Na to, aby sme si chvíle na terase vychutnávali plnými dúškami, tak okrem pohodlného záhradného nábytku, štýlových dekorácií a osvetlenia, je nevyhnutné aj súkromie.

Existuje niekoľko spôsobov, ako si na svojej terase môžete vytvoriť miesto, ktoré vás ochráni pred neželanými pohľadmi. Vyberať si môžete z rôznych druhov oplotenia na terasu, plotových dielcov, betónových panelov či bočných markíz na terasu. Na trhu je v súčasnosti k dostupnosti celý rad rôznych variantov zásten, a to napríklad prútená, rákosová či bambusová zástena. Ak je vaša terasa chránená pergolou, výbornou voľbou sú screenové rolety. 

Akými ďalšími spôsobmi si môžete zabezpečiť súkromie na vašej terase?

Neprehliadni: Ako vybrať záhradný nábytok, ktorý bude funkčný a odolný?

Drevená zástena

Zdroj: PINTEREST/craftedbythehunts.com

Drevená zástena na terasu

Drevený plot na terasu vo forme drevenej zásteny je ako protipohľadová ochrana spoľahlivou klasikou. Prírodný materiál vytvára teplú a domácku atmosféru a poskytuje potrebné súkromie. Drevenú zástenu môžete nájsť v rôznych rozmeroch, dizajnoch, farbách a prevedeniach. Môžete si ju nechať vyrobiť na mieru, avšak každý šikovný majster si ju dokáže zostrojiť i sám.

Na drevenú zástenu si môžete zavesiť kvetináče a nasadiť do nich kvitnúce trvalky či iné rastliny. Takisto môžete k drevenej zástene vysadiť popínavé rastliny, ktoré skrášlia vašu terasu a poskytnú vám ešte viac súkromia. 

Kovová zástena

Zdroj: PINTEREST/au.pinterest.com

Kovová zástena na terasu

Kovové alebo hliníkové ploty sú tiež jednou z možností, ako ochrániť svoju terasu pred nežiadúcimi pohľadmi. Kovovú zástenu môžete dizajnovo prispôsobiť štýlu vašej terasy, aby ste získali jednotný vzhľad. Môžete ju tiež plynule prepojiť s existujúcim zastrešením či  pergolou na vašej terase.

Pre romantický vzhľad nechajte pohľadovú stenu z kovu obrásť vždyzeleným brečtanom alebo voňavou vistériou. Ak preferujte skôr minimalistický štýl a chcete nechať vyniknúť rustikálny vzhľad kovovej zásteny, nevysádzajte popri nej žiadne rastliny. Doplňte terasu veľkými kvetináčmi z terakoty, do ktorých môžete nasadiť pomaly rastúci olivovník alebo exotický citrónovník. 

Pozri aj: Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť?

Zástena z rastlín

Zdroj: PINTEREST/Libby H

Zástena z rastlín na terasu

Živé ploty sú veľmi obľúbenou variantou, keď je reč o súkromí. Výborne plnia svoj účel, a pritom si terasa umiestnená v záhrade zachová svoj prírodný ráz. Výberu samotných drevín pre živý plot však treba venovať dostatočnú pozornosť. Zaobstarajte si také, ktoré rýchlo vyrastú, sú dostatočne husté, takže aj počas zimy vám súkromie na terase zabezpečia holé konáre. 

Medzi najvhodnejšie dreviny patria tuje, atraktívny hloh, vysoko odolný vtáči zob, ľahko tvarovateľný hrab či rýchlorastúci turkestánsky brest. Treba mať však na pamäti, že na to, aby bol váš živý plot zdravý a krásny, vyžaduje si určitú starostlivosť v podobe strihania, polievania, prípadne hnojenia. 

O prirodzenú atmosféru sa postarajú i rastliny nasadené v dekoratívnych kvetináčoch. Vašu terasu príjemne oživia a zároveň vám budú slúžiť ako pohľadová ochrana a tiež poskytovať tieň. Do kvetináčov na terasu sa hodí bambus, zimolez, vavrínovec lekársky, kalina pražská či trstina.

Plastový plot

Zdroj: PINTEREST/hideawayscreen.com

Protipohľadový plot z WPC

Protipohľadový plot WPC vyzerá na prvý pohľad ako drevo. Ide o drevoplastové materiály zložené prevažne z drevnej múčky alebo drevných vlákien a termoplastov.

Na rozdiel od drevených plotov sa WPC ploty vyznačujú extrémne dlhou životnosťou a stálofarebnosťou. Navyše nevyžadujú žiadnu náročnú údržbu tak, ako je to v prípade dreveného plotu. Netreba ich natierať, stačí ich raz za čas opláchnuť prúdom vody zo záhradnej hadice, prípadne vyčistiť bežnými čistiacimi prostriedkami. Ploty z kompozitného materiálu WPC sú extrémne odolné voči všetkým vplyvom počasia. Nevadia im výkyvy teplôt, mráz, sneh, dážď, vlhkosť či slnečné žiarenie.

Závesy

Zdroj: PINTEREST/jmacrame-design.com

Závesy na terasu

Súkromie na terase môžete dosiahnuť i pomocou závesov. Ide o najlacnejšie a najjednoduchšie riešenie. Závesy na terasu by mali byť vyrobené z kvalitných, nepremokavých materiálov, ktoré sú odolné proti poveternostným podmienkam a znesú i nižšie aj vysoké teploty.

Odstrániť nečistoty zo závesov môžete jednoducho – špongiou namočenou v roztoku vody a mydla alebo iného jemného čistiaceho prostriedku. Vyberať si môžete z rôznych farieb a veľkostí.

Závesy okrem praktickej funkcie môžu pekne dozdobiť vašu terasu a poskytnúť vám ochranu pred zvedavými pohľadmi susedov a okoloidúcich. 

Súkromie

Zdroj: PINTEREST/houzz.com

Terasa

Zdroj: PINTEREST/empatika.uk

Terasa

Zdroj: PINTEREST/ebdstudios.com

Závesy

Zdroj: PINTEREST/mysifit

Zástena

Zdroj: PINTEREST/blesserhouse.com

Zdroj foto: úvodná koláž: PINTEREST/craftedbythehunts.com, PINTEREST/gardenplantsonline.co.uk  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní