DIY kŕmidlo pre vtákov: Nekupujte, ale recyklujte a vyrobte si originálne kŕmidlá!

DIY kŕmidlo pre vtákov: Nekupujte, ale recyklujte a vyrobte si originálne kŕmidlá!
  • 24.11.2022
  • Michaela Kožáková

V kalendári sa píše november a my sme už dávno vytiahli teplé kabáty a pletené svetre zo svojich šatníkov. Zima sa nezadržateľne blíži a my začíname premýšľať nad vianočnými darčekmi a receptami na najchutnejšie medovníky. Chalupári sa tešia na zvuk praskajúceho dreva v kachliach a záhradkári ukončujú prípravy na zazimovanie rastlín a drevín.

Na niečo sme však zabudli – na drobné vtáctvo, ktoré nám takmer po celý rok vyspevuje a spríjemňuje pobyt na našich záhradách. Keď prituhne a všetko pokryje sneh, tieto operené živočíchy majú problém nájsť si potravu. Preto by sme mali myslieť aj na ne a zavesiť im na stromy kŕmidlá či vtáčie búdky.

V obchodoch a na rôznych internetových stránkach môžete nájsť širokú ponuku kŕmidiel pre vtákov, avšak môžete si ich vyrobiť i doma, a to celkom jednoducho. Ako si vlastnoručne vyrobiť kŕmidlo alebo búdku pre vtákov? 

Neprehliadni: Ako ochrániť ovocné stromy pred zimou a ako ich správne zazimovať?

Recyklované materiály

Zdroj: PINTEREST/naturallivingideas.com, PINTEREST/naturallivingideas.com

Ručne robené kŕmidlá a búdky pre vtákov

Samozrejme, je jednoduchšie zájsť do obchodu a kúpiť kŕmidlá a búdky pre vtákov. Avšak tie, ktoré si vyrobíte sami, sú nielen originálne, ale predstavujú i skvelý projekt pre vaše deti. Tie sa určite s radosťou zapoja do výroby. Ide o hravú a zábavnú aktivitu, pomocou ktorej sa zároveň učia starostlivosti a pozitívnemu vzťahu k prírode, živým tvorom a k jedlu. Taktiež môžete svojim deťom či vnúčatám vysvetliť kolobeh ročných období.

Ďalším dôvodom, prečo sa pustiť do výroby vtáčich kŕmidiel je recyklácia. Nemusíte míňať niekedy aj desiatky eur na kupované kŕmidlá, ktoré má každý druhý sused. Určite máte doma väčšie konzervy, naťuknuté šálky, kúsky dreva, konáre, nepoužívanú formu na bábovku či staré lego. Pomocou lepidla, špagátov, akrylových farieb či klincov ich môžete premeniť na krásne recyklované kŕmidlá pre vtáčiky, a využiť na to predmety, ktoré by inak skončili v smetnom koši. 

Kŕmidlo pre vtákov môžete vyrobiť i z plastovej fľaše alebo z pomarančovej kôry, ktorú vyrežete do tvaru misky. Dobre vám poslúžia i terakotové črepníky s podmiskami či plastové vedrá z potravín. Zdobenie a dizajn nechajte na tých najmenších. 

Prekvapte nielen vtáky, ale aj svojich susedov a okoloidúcich búdkou zo starej topánky, z čajníka alebo zo škatule z mlieka. 

Krmítko

Zdroj: PINTEREST/fountainavenuekitchen.com, PINTEREST/rebeccasbirdgardensblog

Najjednoduchšie kŕmidlo pre vtákov

Ak nie ste veľmi zruční, ale predsa len chcete nejakým spôsobom uľahčiť zimu vtákom, pustite sa do výroby jednoduchého kŕmidla, ktorá vám zaberie len zopár minút, ale narobí veľa radosti uzimeným vtáčikom. 

Čo budeme potrebovať?

  • 3/4 šálky drobného vtáčieho semena, kúsky sušeného ovocia, orechy
  • 1 balíček neochutenej želatíny
  • 1/4 šálky vody
  • vykrajovačky na vianočné pečivo
  • slamka, špagát, stuha alebo šnúrka
  • papier na pečenie

Do hrnca dajte vodu. Keď zovrie, pridajte želatínu. Miešajte, kým sa želatína nerozpustí (asi 1-2 minúty). Odstavte hrniec zo sporáka a nechajte pár minút stuhnúť. Do hrnca nasypte semienka, ovocie, orechy a poriadne premiešajte. Vykrajovačky položte na papier na pečenie a pomocou lyžice ich naplňte pripravenou zmesou. Vtáčie semienka poriadne popritláčajte a dôkladne vyplňte vykrajovačky. 

Pomocou slamky v hornej časti do každej vykrajovačky urobte otvor a odložte ich na 20 minút do mrazničky. Potom ich vyberte a nechajte postáť pri izbovej teplote asi 10 minút. Vtáčie semienka jemne vytlačte z vykrajovačiek, cez otvor prevlečte špagát a zviažte ho do slučky.

Namiesto želatíny môžete použiť aj nesolenú bravčovú masť a pár lyžíc hladkej múky.

Takto vyrobené kŕmidlá môžete zavesiť na stromy v parku alebo v záhrade. Ozdobte nimi jedličku, smrek či iný ihličnatý strom a pripravte tak vtáčikom ich vlastný vianočný stromček s chutnými dobrotami. Zavesením týchto ručne robených kŕmidiel pre vtáky v blízkosti vášho okna môžete vy a vaše deti pozorovať vtáky, ale aj veveričku či iné zvieratká. Vaše deti budú mať určite veľkú radosť. 

Prezrite si galériu nižšie a nechajte sa inšpirovať niekoľkými nápaditými kŕmidlami a búdkami pre vtáky.

- Originálne kŕmidlá pre vtáky
1 z 17
Zdroj foto: úvodná koláž - PINTEREST.com/thegardenroofcoop.com, PINTEREST.com/readersdigest.co.uk  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní