Kompostovanie v zime - viete, že je to možné? Ako na to?

Kompostovanie v zime - viete, že je to možné? Ako na to?
  • 01.12.2022
  • Michaela Kožáková

Kompost predstavuje vzácny poklad pre záhradkárov. Kompostovanie je skvelým spôsobom ako z biologického odpadu, vyťažiť čo najviac. Okrem zbavenia sa nepotrebného zeleného materiálu, ktorý vznikol v záhrade pri údržbe, získame tiež vhodný prostriedok na obohatenie pôdy, ktorý je plný hodnotných živín.

Kompostovanie je v lete jednoduché. Teploty sú vysoké a k dispozícii máme množstvo mäkkého zeleného materiálu, ktorý sa rýchlo rozpadne, keď sa zmieša s drevnatými surovinami. Naopak, v zime môže teplota v jadre haldy so záhradným odpadom klesnúť až do bodu, kedy sa rozklad úplne zastaví. Ako kompostovať i v zime? Na čo si dať pozor a ako pripraviť kompostér či kompostovisko na zimné mesiace? Kompostovanie v zime má svoje pravidlá!

Neprehliadni: Ako zazimovať figovník, kivi a ďalšie exotické dreviny a rastliny v našich záhradách?

Príprava na kompostovanie v zime

Predtým, ako sa rozhodnete kompostovať aj cez zimu, je potrebné pripraviť váš kompostér. Vhodné je urobiť si zásobu suchého materiálu. Iba správny pomer suchej a mokrej hmoty totiž zabezpečí správny rozklad.

Vedeli ste, že mráz kompostu neublíži? Ak aj úplne zamrzne, na jar sa kompostovacie procesy znovu naštartujú. Tajomstvom dokonalého kompostovania cez zimu je mať k dispozícii správne suroviny a tiež ich dobre premiešať a vrstviť.  Ako teda pripraviť kompost na zimu?

Umiestnenie kompostéru na zimu

Kompostér nezabudnite dôkladne prezrieť a opraviť, ak je to nutné. Následne ho presuňte na slnko alebo do teplejšej časti záhrady. Pri výbere miesta, kam ho chcete na zimu umiestniť, zvážte, aké to bude prikladať kuchynský odpad v silných dažďoch, vetre alebo pri nízkych teplotách. Ideálne je, keď váš kompostér premiestnite čo najbližšie k domu, na chránené a ľahko prístupné miesto. Je tiež potrebné kompostér prikryť.

Čo dávať do kompostéru cez zimu?

Je dôležité poznamenať, že kompostér musí byť plnený správnym pomerom zelených (dusík) a hnedých (uhlík) prísad. Cez zimu sa vo vašej kuchyni produkujú zelené zvyšky, ale väčšina hnedej hmoty, ako sú sušené listy, slama a zvyšky rastlín, získavame na jeseň. Pozbierajte jesenné lístie, dajte do vriec a uložte ich na suché miesto v blízkosti kompostu. Takýmto spôsobom sa vám podarí vyvážiť obsah vášho kompostéru. 

Pozri aj: Peroxid vodíka a jeho TOP využitie v záhrade: Čo je v jeho moci?

Izolácia aktívneho kompostu

Aj v najchladnejšom počasí musia byť mikróby v komposte udržiavané aktívne. A to sa deje vtedy, ak sú v teple. Na jeseň nezabudnite kompostér vyprázdniť, aby sa cez zimu vytvoril priestor pre nové prírastky. Obsah kompostéru vám skvele poslúži ako výdatné hnojivo pre izbové rastliny. Rozmiestniť ho môžete po trávniku, ornej pôde či okolo ovocných stromov a okrasných kríkov.

Hnijúci proces v dobre vyrobenej hromade vytvára vlastné teplo. Izolácia, ako je vyrovnaná lepenka, starý koberec alebo polyetylénové vrecia naplnené slamou, pomôžu udržať toto teplo. Na spodok kompostoviska alebo kompostéru môžete tiež uložiť vrstvu lístia, prípadne slamu, kartón či piliny. Do stredu vložte aktívnu časť a potom ju zakryte ďalšou hnedou hmotou. Týmto spôsobom izolujete aktívny kompost.

Kryté nádoby umožňujú rýchle zahriatie odpadu a rýchlejšie kompostovanie. Veko tiež chráni pred silnými zimnými dažďami, ktoré môžu ochladzovať alebo premočiť kompost. Vyrobiť si môžete i svoj vlastný kompostér z dreva alebo paliet. 

Sledovanie vlhkosti

Pri chladnom a daždivom počasí je nevyhnutné kontrolovať vlhkosť v kompostéri. Dbajte na to, aby ste váš kompostér mali dobre zakrytý, aby ste zabránili priamemu padaniu dažďa na záhradný odpad. Aj uzavretý kompostér však môže byť počas zimných mesiacov vo vnútri príliš vlhký. Zvyčajne je to spôsobené nedostatkom uhlíkových materiálov, ktoré absorbujú vlhkosť z dusíkatých materiálov.

Ak sa vám zdá, že váš kompostér je vlhký, pridajte doň uhlíkové materiály, ako je rašelina alebo suché listy, ktoré absorbujú vlhkosť a otvorte tiež všetky odtokové otvory v kompostéri.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní