Zaostrené na zrak: Prevencia očných chorôb je dôležitá!

Zaostrené na zrak: Prevencia očných chorôb je dôležitá!

Očné ochorenia sa vyvíjajú pomaly a keď sa už objavia prvé príznaky, môžu vyústiť aj do trvalého poškodenia zraku. Väčšina týchto ochorení nebolí a chorobu v počiatočnom štádiu ani nevidno. Odhaliť očné ochorenia v prvotnom štádiu pomáha preventívna prehliadka u očného lekára, ktorú by mal absolvovať každý aspoň raz za dva roky.

Väčšina Slovákov pravidelne absolvuje preventívne vyšetrenia u viacerých lekárov, pričom na oči sa stále zabúda. Pravidelné očné prehliadky by mali byť samozrejmosťou nielen pri korekcii dioptrických chýb, ale aj keď nepociťujete problémy s očami. Problémy so zrakom totiž zvyčajne prichádzajú postupne a ani si ich nemusíte spočiatku uvedomiť. Telo si jednoducho na zhoršený zrak zvykne a prispôsobí sa mu. Navyše, ochorenia, ako sú zelený a sivý zákal, nie je možné odhaliť inak než vyšetrením.

Signálmi, že s vaším zrakom nie je niečo v poriadku, môžu byť aj bolesti hlavy, závraty, slzenie, pálenie, štípanie alebo suchosť očí, neschopnosť zaostriť na predmety či rozmazané videnie alebo videnie rôznych škvŕn a mušiek. V takomto prípade by ste už návštevu očného lekára rozhodne odkladať nemali.

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudských črevách: Aké sú vlastne dlhé?

očný lekár

Zdroj: Shutterstock®

Kedy začať s preventívnymi prehliadkami očí?

Ak v rodine existuje genetická predispozícia zo strany rodičov na dioptrické chyby, tupozrakosť alebo škúlenie, prvú kontrolu zraku by malo absolvovať už dieťa vo veku 6 mesiacov.

Následne by očná prehliadka mala nasledovať ako súčasť preventívnej prehliadky u lekára v troch rokoch dieťaťa. Ďalšie dôležité očné vyšetrenie prichádza na rad pred nástupom dieťaťa do školy.

Od tohto veku oční lekári odporúčajú vykonať preventívnu očnú prehliadku každé 2 roky.

Absolvovať pravidelné očné prehliadky spojené aj s meraním vnútroočného tlaku by ste mali v prípade, ak sa vo vašej rodine objavilo vážnejšie očné ochorenie po prekročení 20. roku života, v opačnom prípade aspoň od 45 rokov.

Odporúčame: 5 dôvodov, prečo jesť para orechy: Je úžasné, aká sila sa v nich skrýva!

prehliadka u očného lekára

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia nebolí, navyše môže zachrániť nielen zrak, ale aj život

Počas preventívnej prehliadky vie očný lekár včas rozpoznať nielen problémy so zrakom, ako sú šedý či zelený zákal, degenerácia makuly, astigmatizmus, krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť, ale aj mnohé ďalšie ochorenia. Problémami s očami sa prejavujú rôzne autoimunitné ochorenia, ochorenia obličiek, kĺbov, pečene, pľúc, pľúcna fibróza, skleróza multiplex a iné degeneratívne mozgové ochorenia alebo civilizačné a infekčné ochorenia (HIV, toxoplazmóza). Zmenami na očiach sa môže prejaviť aj cukrovka a postihnutie štítnej žľazy.

Ako prebieha očná preventívna prehliadka

Preventívna prehliadka u očného lekára zahŕňa komplexné očné vyšetrenie viacerými diagnostickými prístrojmi, vďaka ktorým získa očný lekár dostatok informácií o celkovom zdravotnom stave vašich očí. Základná očná prehliadka sa zvyčajne skladá z nasledujúcich vyšetrení:

  • Vízus: vyšetrenie zrakovej ostrosti,
  • Meranie vnútroočného tlaku: diagnostika a prevencia mnohých očných ochorení, napr. zelený zákal,
  • Mikroskopické vyšetrenie predného segmentu oka: vyšetrenie spojovky, rohovky, dúhovky a šošovky,
  • Vyšetrenie očného pozadia: kontrola zmien na očnom pozadí.

Okrem uvedených vyšetrení vám na Očnej klinike Veselý vyhotovia aj ďalšie vyšetrenia v závislosti od vášho zdravotného stavu. Profesionálna starostlivosť o klienta, dôraz na zlepšenie zdravotného stavu a prevenciu rozvoja očných ochorení je samozrejmosťou.

starostlivosť o oči

Zdroj: Shutterstock®

Starajte sa o svoje oči

Podobne, ako pri iných orgánoch, aj pri očiach platí, že najlepšou prevenciou problémov je zdravý životný štýl. Rozmaznávajte svoj zrak dostatočným množstvom antioxidačných živín, akými sú vitamíny A, C a E, spolu s karotenoidnými pigmentmi, luteínom a zeaxantínom.

Pri práci na počítači dodržiavajte minimálne 40 cm vzdialenosť medzi monitorom a očami a aspoň raz za pol hodiny sa na 5 minút zapozerajte do diaľky a požmurkajte. Okrem práce na počítači znižuje kvalitu zraku aj stúpajúci vek, fajčenie, znečistené ovzdušie, nevhodné osvetlenie pri práci, problémy s krvným obehom, cukrovka či dlhodobé vystavovanie sa slnečnému svetlu bez slnečných okuliarov.

Ak teda svoje oči väčšinu dňa vystavujete zvýšenej námahe, doprajte im raz denne oddych vďaka očnej joge. Jej cvičenie je maximálne jednoduché a časovo nenáročné. Pozrite sa kolmo hore a následne kolmo dole bez toho, aby ste hýbali hlavou. Opakujte 10-krát a následne preveďte cvik aj so zatvorenými očami. Podobne postupujte aj s pozeraním do strán. S výberom správnych cvikov, ktoré vám pomôžu zmierniť už existujúce problémy s očami, vám pomôže aj očný lekár.

Zdravý životný štýl v kombinácii s pravidelnými očnými prehliadkami pomáha vo veľkej miere zachovať kvalitu zraku do vysokého veku. Zrak je dôležitý zmysel, strata či zníženie jeho ostrosti má výrazne negatívny vplyv na kvalitu života. Na starostlivosť o oči a preventívne prehliadky by sme preto nemali zabúdať a taktiež by sme nemali podceňovať ani prípadné varovné signály. Radšej odísť z preventívnej prehliadky s pocitom, že je všetko v poriadku a nič netreba riešiť, ako si o pár rokov búchať hlavu kvôli nezvratným následkom, ktorým bolo možné predísť vďaka včasnej diagnostike.

Odporúčame: Vyhadzujete škrupiny z vajíčok? Chyba! Využite ich vo svojej záhrade


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní