Zaváranie a želírovanie aj v zimnom období? Áno, všetko je možné!

Zaváranie a želírovanie aj v zimnom období? Áno, všetko je možné!

Zaváranie a želírovanie už nie je len výsadou letných dni. 

Dnes nájdete v obchodoch ovocie a zeleninu, ktorú môžete zavárať a želírovať aj počas chladnejších jesenných a zimných mesiacov. 

Vyskúšajte napr. pomelo, grapefruit, pomaranč, tekvicu alebo klasickú hrušku.

Hruškové pyré s vanilkou

Prísady:

  • 1 kg hrušiek (olúpaných a nakrájaných na kúsky)
  • 1 balenie Vanilkového struku „Bourbon“ Dr. Oetker
  • šťava z 1 citróna
  • 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr. Oetker
  • 350 g cukru

Pozri aj: Kefír: Prečo ho môžeme považovať za elixír zdravia? Budeš prekvapená!

Príprava:

  1. Na prípravu pyré vložíme do väčšieho hrnca kúsky hrušiek a rozmixujeme ich ponorným mixérom. Vanilkový struk po dĺžke rozkrojíme a vložíme do hrnca. Pridáme šťavu z citróna.
  2. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  3. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného pyré. Ak je pyré po vychladnutí málo tuhé, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
  4. Odoberieme struk a prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Ak sú hrušky veľmi tvrdé, krátko ich povaríme s 200 ml vody a potom rozmixujeme.

Hruškové pyré s vanilkou

Zdroj: Shutterstock®

Tekvicový džem s orechami

Prísady:

  • 1 kg tekvice Hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky
  • 200 ml vody
  • 100 g vlašských orechov
  • 1 PL orechového oleja
  • 1 chemicky neošetrená limetka
  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
  • 500 g cukru

Odporúčame: Využi jelení loj úplne inak: O tomto si určite nevedela!

Príprava:

  1. Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu, zalejeme vodou a asi 20 minút ju povaríme do mäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
  2. Orechy orestujeme na suchej panvici, necháme ich vychladnúť. Potom ich nasekáme nožom a zmiešame s olejom.
  3. Z limetky nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu.
  4. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru, orechy s olejom, kôru a šťavu z limetky a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  5. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
  6. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Upozornenie: Použitím orechov sa doba trvanlivosti džemu skráti maximálne na 4 mesiace.

Tekvicový džem s orechami

Zdroj: Shutterstock®

Vianočná pomarančová marmeláda (Čarujeme na Luciu s ovocím)

Prísady:

  • nakrájaná kôra z 3 chemicky neošetrených pomarančov
  • 500 g pomarančových filetiek (asi z 9 väčších pomarančov)
  • 500 ml 100 % pomarančovej šťavy
  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
  • 500 g cukru

Zaujme ťa: Kedy je správny čas na večeru? Môžeme ju vynechať? Tu sú odpovede!

Príprava:

  1. Pomaranče umyjeme teplou vodou a osušíme. Olúpeme veľmi tenkú vrstvu kôry, ktorú nakrájame na jemné prúžky, alebo môžeme použiť škrabku na citrusy. Všetky pomaranče vyfiletujeme* a rozmixujeme.
  2. Do veľkého hrnca vložíme rozmixované pomaranče, šťavu a kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
  3. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  4. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. 
  5. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

*Pozn.: Filetovanie pomaranča: Ostrým nožom orežeme po celom obvode pomaranča kôru až na dužinu. Potom pozdĺž bielej šupky vykrajujeme filetky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.

TIP: Milovníci zázvoru si môžu marmeládu dochutiť kúskom strúhaného zázvoru. 

Vianočná pomarančová marmeláda

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Kusá 03.11.17 15:13

KK
karma
90.00

vyzerá to lákavo ale som rada, že mám zaváranie za sebou, v zime by sa mi už nechcelo čarovať s kupovaným ovocím a zeleninou

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.11.17 18:24

MM
karma
100.00

toho roku bola menšia úroda, ani sa toľko nezaváralo, dosť možné, že niečo skúsime zavariť aj cez zimu, možno pomarančový džem

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 05.11.17 18:51

SK
karma
86.00

mame vybornu pivnicu pri rodinnom dome,tak nam tekvicka hokaido vydrzi veelmii dlho... radsej si ju v zime bude robit zacerstva.... inak uz zavaranie mame zasebou... cez tyzden sme boli zbierat sipky a cez vikend sme pekne z nich spravili peceny caj... sipky odstopkovali vsetky zomleli na najmensim mlynceku potom nalozili do sedem decoveho pohara ale len do tristvrtinky a pridali deci vody a dali klasicky sterilizovat.... je fantastickyy naozaj treba vyskusat

  • 1
Odpovedať

Zdenka Slahučková 05.11.17 22:57

ZS
karma
100.00

Tak tento rok som to vzdala a od zavárania si oddýchla

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 05.11.17 23:54

PM
karma
107.00

Zaváranie a želírovanie nemusím, ale rád konzumujem :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 22:21

SK
karma
114.00

robila som najmä džemy

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.12.17 13:44

JK
karma
100.00

Robievam džem aj cez zimu

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.12.17 13:44

JK
karma
100.00

Robievam džem aj cez zimu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní