Zdravá vagína v každom veku: Čo prežíva v 20-tke, 30-tke či 50-tke?

Zdravá vagína v každom veku: Čo prežíva v 20-tke, 30-tke či 50-tke?

Vekom prechádza ženské telo mnohými zmenami. Tieto zmeny neobchádzajú našu pleť, kondíciu, kritické partie tela a ani jeho intímne časti. Zdravá vagína je dôležitá v každom veku, na čom sa zhodujú experti na ženské zdravie. Upozorňujú, že sa o ňu treba starať, či máte 20, 30, 40 alebo 50 rokov, a to bez výnimky. Povieme vám, čo vagína prežíva v tom ktorom veku.

Vagína v dvadsiatke

Dá sa povedať, že ženský vonkajší pohlavný orgán zažíva najviac počas dvadsiatich rokov života ženy. Štatisticky totiž práve v tejto dekáde žena otehotnie a prinesie na svet nový život. Aj vagína je k tomu prispôsobená a vitálne v najlepšej kondícii. Panvové svalstvo je pevné, niekedy až príliš, čo môže spôsobiť bolesti počas pohlavného styku. Vďaka antikoncepcii niekedy mladé ženy prichádzajú o prirodzenú lubrikáciu, čo treba riešiť zmenou ochrany pred otehotnením.

Zaujme ťa: Je červená šošovica aj v tvojom jedálničku? Ak nie, rozhodne to zmeň!

obdobie menopauzy

Zdroj: Shutterstock®

Vagína v tridsiatke

Čoraz viac žien rodí práve vo veku od 30 vyššie, čo znamená, že aj ženský pohlavný orgán by mal byť v skvelej kondícii. Nezabúdajme však na to, že v 30-tke už mnoho žien zažíva perimenopauzu, teda obdobie, ktoré prichádza pred nástupom menopauzy. Ide teda o veľmi rozmanité obdobie a silu vagíny treba podporiť Kegelovými cvikmi na posilnenie panvového svalstva. Po pôrode sa zvykne meniť aj farba vulválnej kože, ktorá niekedy stmavne, čo je úplne prirodzené.

Čo sa týka sexuálneho libida, nemalo by sa oproti mladšej dekáde pre vagínu vôbec zmeniť, no niekedy môžete pociťovať menej chuti na sex pri dojčení alebo jednoducho po pôrode. V tomto období môžete zažívať aj suchšie prostredie vo vašej vagíne.

Vagína v štyridsiatke

Väčšina žien štatisticky práve v 40-tke zažíva obdobie perimenopauzy alebo menopauzy, čo môže viesť k niekoľkým nepríjemným príznakom, napríklad náladovosti či návalom tepla. Ženy v tomto životnom období zažívajú okrem nepravidelnej menštruácie aj vysychanie vagíny, tiež sa postupne uvoľňuje svalstvo panvy, mení sa aj pH. V tomto období, a to najmä ak zažívate únik moču, ktorý je celkom bežný, s Kegelovými cvikmi nešetrite. Mnohí odborníci odporúčajú aj vaginálne probiotiká, ktoré jej dopomôžu k celkovému zdraviu.

ochorenia vagíny

Zdroj: Shutterstock®

Vagína v päťdesiatke

Do 55 rokov má už veľká väčšina žien nástup menopauzy za sebou, stávajú sa teda neplodnými. Pokles estrogénu v krvi zanechá svoju stopu aj na vagíne, ktorej pokožka sa stáva tenšou a zmenšuje sa aj maternica. V tomto období môžu ženy pociťovať bolesť pri pohlavnom styku, prípadne aj krvácať, čo sa dá jednoducho vyriešiť používaním lubrikantu. Ten dokonca odborníci v tomto životnom štádiu odporúčajú. Pozor, v staršom veku je už vaša vagína oveľa viac náchylná na infekcie, choroby a ochorenia močových ciest, preto je viac než vhodné pravidelne navštevovať odborníkov.

Pozri aj: Ako posilniť imunitný a nervový systém? Tento prírodný liek to zvládne raz-dva!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 18.05.19 08:06

ĽŠ
karma
100.00

Zmeny, ktoré je dobré poznať.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.05.19 19:00

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Simona Káčerová 19.05.19 09:52

SK
karma
107.00

Zaujímavy článok, dobre vedieť určite veci.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní