Aké účinky spiruliny určite oceníte? Spozornieť by mali aj vegáni

Aké účinky spiruliny určite oceníte? Spozornieť by mali aj vegáni

O modrozelenej riase s názvom spirulina ste už pravdepodobne počuli. Skloňuje sa v mnohých odvetviach, a to i v kozmetickom, potravinárskom a populárna je aj vo svete výživových doplnkov. Aké účinky spiruliny jednoducho musíte poznať aj napriek tomu, že nie ste vegán ani vegetarián, pre ktorých je vynikajúcim zdrojom rastlinného proteínu?

Spirulina pochádza zo sladkých aj slaných vôd

Aj keď sa spirulina ako riasa najčastejšie spája s prívlastkom sladkovodná, ako organizmus žije aj v slaných vodách. Má typickú sýto zelenú až modrastú farbu a je plná dôležitých živín, a to až natoľko, že sa často označuje za najzdravšiu potravinu sveta. Predstavte si, že v siedmich gramoch spirulínového prášku sa nachádzajú až 4 gramy bielkovín! Bohatá je na vitamíny B1, B2 a B3, železo, meď a zanedbateľný nie je ani jej obsah horčíka, mangánu či draslíka. 

Inšpiruj sa: TOP potravinové zdroje tryptofánu: Ako nám pomôžu k lepšej nálade?

liečba sezónnych alergií

Zdroj: Shutterstock®

Spirulina ako silný ochranca zdravia?

Všetky tieto živiny robia zo spiruliny naozaj silného ochrancu ľudského zdravia. V prvom rade hovoríme o spiruline ako extrémne silnom antioxidante, ktorý chráni pred oxidačným stresom a deštrukciou buniek zároveň. Pozitívne tak vplýva aj na ľudskú imunitu a tiež cholesterol, pretože dokáže znižovať hladiny jeho zlej LDL formy v krvi. Dobre vplýva aj na vysoký krvný tlak, čo súvisí s ochranou proti smrteľným kardiovaskulárnym ochoreniam. 

Štúdie ukázali, že spirulina je sľubná aj pri liečbe a zmierňovaní príznakov nosných alergií a na zahodenie nie je ani pri regulácii vysokej hladiny cukru v krvi. V neposlednom rade je spirulina čoraz viac spájaná aj so svojimi účinkami na krásu, najmä pokožku a pleť.

Odporúčame: Čo dokážu listy jahody? Nielen plody sú pre nás prospešné!

ako užívať spirulinu

Zdroj: Shutterstock®

Tabletky či prášok

Tabletková, prášková či tekutá forma. Takto najčastejšie zočíte spirulinu na predajných pultoch. Stáva sa však čoraz častejšie prísadou výživných smoothie a čudovať sa nemusíte ani tomu, ak niekde uvidíte zelené koláčiky. Spirulina je teda očividne na vzostupe, na pozore by sa však pred ňou mali mať alergici na morské riasy a morské plody.

Spirulina nie je vhodná ani pre tehotné a dojčiace ženy, pacientov s ochoreniami štítnej žľazy a ani tých, čo sa potýkajú s problémami s obličkami či žlčníkom. Medzi nežiaduce vedľajšie účinky pritom patria bolesti hlavy, rôzne alergické prejavy, potenie, bolesť svalov a dokonca i nespavosť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní