Ako, kedy a koľko piť kávy, aby bola „na zdravie“?

Ako, kedy a koľko piť kávy, aby bola „na zdravie“?

Káva je nápoj, ktorého výraznú chuť a arómu ľudia buď milujú, alebo nenávidia. Mnohým sa spája aj s relaxom, prestávkou od práce či iných povinností alebo si ju vychutnávajú v spoločnosti známych a priateľov. Nech už má človek ku káve akýkoľvek vzťah, jej účinky na ľudské telo jej nemožno uprieť. Poradíme vám, kedy je pitie kávy prospešné a kedy by ste sa jej mali radšej zrieknuť.

Asi nikoho neprekvapí, že káva spolu s čajom patria celosvetovo k najobľúbenejším teplým nápojom. Existuje množstvo druhov káv a netreba, samozrejme, zabudnúť na jej zdravotné benefity. Aby však bol tento obľúbený nápoj prospešný, treba sa poobzerať po kvalite.

Ak si nie ste istí, ktorá káva patrí k tým lepším, hľadajte zrnkové kávy s označením arabica a robusta. Arabica sa vyznačuje plnou, no jemnou chuťou a robusta zase vyšším obsahom kofeínu. Kúpiť kvalitnú kávu ale nestačí, preto čítajte ďalej a dozviete sa, kedy ju budete piť naozaj „na zdravie“.

Odporúčame: Ako využiť zvyšky kávy v záhrade? Vedeli ste o ich účinkoch?

kávové zrná

Zdroj: Shutterstock®

Koľko kávy je veľa kávy?

V prvom rade je nutné spomenúť, že každý organizmus je iný a na každého má kofeín obsiahnutý v káve iný vplyv. Maximálna hodnota prijatého kofeínu by sa mala pohybovať do 400 mg za deň. Espresso má v priemere 60 mg, no napríklad filtrovaná káva obsahuje ešte raz také množstvo.

Vplyv má dokonca aj to, ako rýchlo po sebe si šálky kávy vychutnáte. Kofeín totiž naše telo dokáže spracovať za približne 700 až 100 minút. Zároveň treba myslieť na to, že kofeín neobsahuje len káva, ale aj energetické nápoje, zelený čaj či čierny čaj, alebo čokoláda.

Správne načasovanie môže pomôcť

Množstvo ľudí si bez kávy nevie predstaviť začiatok dňa. Je však tento zvyk prospešný pre telo alebo práve naopak? Káva sa v prázdnom žalúdku rýchlejšie vstrebáva, a tak je jej účinok omnoho rýchlejší a intenzívnejší. Toto môže predstavovať problém najmä pre osoby, ktoré majú citlivý žalúdok. Vtedy je vhodnejšie vypiť obľúbenú šálku kávy až po raňajkách, pretože tak menej zaťaží orgány a trávenie.

Pozor si treba dať aj na neskoré pitie kávy. Osoby, ktoré zvyknú mať poruchy spánku, by mali zvážiť, či ju budú piť neskoro poobede. Dlhodobo to môže spôsobovať úzkosti, depresie, bolesti hlavy, únavu či podráždenie. Každý organizmus reaguje na prijatý kofeín inak, preto je najlepšie odsledovať si to na vlastnom tele. Odborníci odporúčajú piť poslednú kávu minimálne šesť hodín pred tým, než sa uložíte do postele.

Neprehliadni: Prečo je káva z čakanky zázračným nápojom? Inú už piť nebudete!

kedy piť kávu

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitý je aj výber kávy

Nie je káva ako káva. Ak z nej chcete získať pozitívne účinky, určite si vyberte zrnkovú kávu, ktorú si pomeliete tesne pred prípravou. Ak vám ide o zdravie, nie je vhodné piť instantnú alebo bezkofeínovú kávu, ktoré prechádzajú chemickým procesom. Poraďte sa radšej v špecializovanom obchode o tom, aká chuť vám vyhovuje, čo od kávy očakávate a aké sú vaše finančné možnosti. Aj v tomto prípade platí, že za kvalitu sa oplatí priplatiť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní