Ako sa varí kuskus? Objavte jeho chuť, účinky aj spôsoby prípravy!

Ako sa varí kuskus? Objavte jeho chuť, účinky aj spôsoby prípravy!

V slovenských kuchyniach patrí k najčastejšie pripravovaným prílohám pravdepodobne ryža a zemiaky. Len v máloktorej domácnosti by sme v špajze alebo komore nenatrafili na tieto dve suroviny. A ak sa nám práve na tanieri neobjaví ryža alebo zemiaky, tak sú to určite cestoviny, prípadne knedľa alebo tarhoňa. To je pre slovenskú kuchyňu skutočne typické. Postupne sa však do bežného jedálnička mnohých z nás dostávajú i menej známe potraviny alebo aj tie, ktoré sú v obchodoch neraz prehliadané. Spomenúť môžeme quinou, bulgur, pohánku alebo aj pšeno. Všetky menované potraviny predstavujú nielen skvelú a hlavne zdravú prílohu, ale aj surovinu, z ktorej sa dá pripraviť mnoho rôznorodých slaných a sladkých pokrmov. Presne taký je aj kuskus. Ak ste ho ešte neskúšali, čo-to sa o ňom dozviete v nasledujúcom článku. 

Čo je kuskus?

Kuskus nie je obilninou, ako je napríklad ryža alebo bulgur, ale skôr potravinou, ktorá sa z rôznych druhov obilnín vyrába. Ide v podstate o sparenú a do guľôčok tvarovanú krupicu z tvrdej pšenice, jačmeňa alebo prosa. Kuskus predstavuje jednu zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Pri tradičnej výrobe sa ku krupici spravidla pridáva trocha múky, zmes sa rozprestrie a pokropí slanou vodou. Vzniknú hrudky, ktoré sa v dlaniach rozmrvia na maličké guľôčky. Tie sa nechajú na slnku sušiť. Kuskus teda môžeme v podstate zaradiť medzi cestoviny, podobne ako spomínanú tarhoňu. 

Kým na severe Afriky sa mnohokrát kuskus ešte pripravuje ručne, vo svete sa bežne vyrába priemyselne, ako sušený instantný výrobok. V rôznych kútoch Afriky sa pritom okrem tradičnej prípravy kuskus aj farbí, napríklad pomocou šafránu nažlto v Alžírsku, či tekvicou na oranžovo v Tunisku. Zaujímavosťou je, že kým bežné druhy cestoviny varíme v horúcej vode, kuskus sa necháva v horúcej vode len napučať. 

Odporúčame: Recept: Fit slaný cuketový koláč – plný vitamínov aj bielkovín

prečo jesť kuskus

Zdroj: Shutterstock®

Prečo zahrnúť kuskus do stravy?

Kuskus je v jedálničku vítaný z mnohých dôvodov. Ide najmä o potravinu plnú živín. Dostupný je nielen klasický biely kuskus, ale aj celozrnný, ktoré je ešte výživnejší. Stogramová porcia má niečo málo cez 100 kalórií. V rovnakej porcii nájdeme tiež necelé 4 gramy dôležitých bielkovín, ktoré patria k základným zložkám našej potravy. V kuskuse sa ukrývajú aj zložené sacharidy, ktoré predstavujú významný zdroj energie a vláknina nevyhnutná pre funkciu čriev. Tuky obsahuje len v minimálnom množstve. Miesto toho telu doplní aj mnohé mikroživiny a ďalšie prospešné látky, napríklad:

  • niektoré vitamíny skupiny B (tiamín, niacín, kyselina pantoténovú),
  • vitamíny K a E,
  • fosfor, draslík, vápnik, horčík, železo,
  • látky s antioxidačným pôsobením (napríklad selén),
  • luteín.

Vďaka svojmu zloženiu má kuskus priaznivý vplyv na zdravie človeka vo viacerých smeroch. Častou konzumáciou tejto potraviny môžeme podporiť svoje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Kuskus je ľahko stráviteľný a do jedálnička sa ho oplatí zaradiť pri problémoch so zápchou. Vítaný je v strave aj pri športovaní či redukcii váhy, keďže telu doplní mnoho energie a udrží pocit sýtosti dlhší čas. Okrem toho má kuskus priaznivý vplyv aj na hladinu cukru v krvi či hladinu cholesterolu. Keďže prirodzene obsahuje nemalé množstvo lepku, vyhýbať by sa mu mali celiatici alebo osoby na bezlepkovej strave. 

Odporúčame: Čo je tempeh? Objavte jeho výhody aj spôsoby prípravy!

príprava kuskusu

Zdroj: Shutterstock®

Ako na prípravu kuskusu a ako ho podávať?

Veľkou výhodou kuskusu je jeho rýchla a nenáročná príprava, teda ak hovoríme o klasickom instantnom kuskuse, ktorý je bežne dostupný v potravinách. Ako sme spomínali vyššie, nie je ho potrebné variť, stačí ho len zaliať horúcou vodou, prípadne vývarom, ktorý ho hneď ochutí. Vo všeobecnosti sa odporúča kuskus zalievať v pomere 1:2, teda jeden diel kuskusu na dva diely vody. Niektorí však odporúčajú skôr menší pomer, a to 1 diel kuskusu na 1,5 dielu vody, dokonca pomer 1:1. Skúste viaceré pomery a nájdite si ten ideálny pre vás. Kuskus je vhodné po zaliatí prikryť a nechať asi 10 až 15 minút napučiavať. Je potrebné, aby vstrebal všetku tekutinu a zmäkol. Hotový kuskus je následne možné zjemniť olivovým olejom alebo kúskom masla, taktiež ho môžete dochutiť koreninami a bylinkami.

Takto pripravený kuskus je možné podávať ako prílohu namiesto ryže, zemiakov alebo iných druhov cestovín. Hodí sa k všetkým druhom mäsa aj k rybám. Ku kuskusu tiež môžete pridať dusenú zeleninu a šampiňóny a pripraviť tak pokrm na spôsob rizota. Ďalej ho môžete pridať do čerstvých zeleninových šalátov. Vďaka kuskusu budú výživnejšie a zasýtia vás na dlhší čas. Rovnako je vhodný na prípravu plniek, napríklad plnky do šampiňónov, cukety alebo baklažánu. Vyskúšajte lahodné papriky plnené kuskusom. Pokojne si však pripravte aj kuskus na sladko, a to na spôsob raňajkovej kaše s ovocím. Pri príprave sladkej verzie je ho možné zalievať i horúcim mliekom. 

Odporúčame: Prečo jesť hlivu ustricovú? Dokáže viac ako len podporiť imunitu!

kuskus na sladko

Zdroj: Shutterstock®

Skúste aj kuskus v sladkej verzii

Ako sme spomínali už vyššie, kuskus je možné pripraviť aj v sladkej verzii. Ľahko si tak s jeho pomocou môžete vykúzliť rýchle, chutné a zdravé raňajky alebo desiatu. Kuskus sa skvelo dopĺňa so sušeným aj čerstvým ovocím, strúhaným kokosom, medom, rôznymi orechmi či orechovými maslami a podobne. Takúto dobrotu si môžeme pripraviť aj podľa nasledujúceho receptu.

Na jednu porciu budeme potrebovať cca:

  • 50 g celozrnného kuskusu
  • 25 ml rastlinného mlieka
  • 0,5 PL agávového sirupu (alebo iného sladidla)
  • 25 g sušených hrozienok
  • 15 g sušených marhúľ
  • 20 g lieskovcov
  • 15 g strúhaného kokosu
  • ¼ ČL mletej škorice

Postup: Kuskus necháme zakrytý napučať v horúcej vode (zvoliť môžeme pomer 1 diel kuskusu na 2 diely vody) asi 5 až 10 minút. Medzitým si vriacou vodou zalejeme aj sušené marhule a hrozienka, aby tiež pekne napučali. Ovocie zlejeme, marhule nakrájame na menšie kúsky. Následne v rastlinnom mlieku necháme rozpustiť agávový sirup. Potom k napučanému kuskusu pridáme ovocie, lieskové orechy, kokos a posypeme to mletou škoricou. Na záver pokrm zalejeme osladeným mliekom.

S množstvami a ingredienciami sa pritom nebojte experimentovať. Pokojne môžete pridať iné druhy obľúbeného sušeného ovocia, napríklad brusnice, obmieňať tiež môžete orechy. Skvelé sú mandle, vlašské orechy aj kešu oriešky. Pre ešte výživnejší pokrm sa nebojte pridať aj nejaké semienka, napríklad ľanové, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kysliny. Dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní