Ako zdravo pribrať? 7 tipov, ktoré vám s tým pomôžu!

Ako zdravo pribrať? 7 tipov, ktoré vám s tým pomôžu!

Mohlo by sa zdať, že celý svet bojuje s kilami navyše. Áno, nadváha a hlavne obezita v súčasnej dobe predstavujú obrovský problém. Obezita je dnes civilizačným ochorením, ktoré zvyšuje riziko rozvoja mnohých zdravotných ťažkostí. Viacerí sa však potýkajú s presne opačným problémom, a to s veľmi nízkou telesnou hmotnosťou. Mohlo by sa zdať, že pribrať nejaké kilá predsa nemôže byť náročné, no neraz to býva oveľa ťažšie ako chudnutie. Základným krokom k priberaniu je zvýšenie kalorického príjmu (zhruba o 10 – 20 % oproti optimálnemu príjmu). Platí, že energetický príjem musí byť vyšší ako energetický výdaj, v opačnom prípade nastáva chudnutie. Prejedanie sa a konzumovanie všetkého, čo sa človeku dostane pod ruku, však nie je tou správnou cestou, ako prijímať viac kalórií. Aj priberať treba s rozumom a zdravo. Ako na to?

Pravidelná strava

Prvým krokom k nabratiu chýbajúcich kilogramov je pravidelná strava. Vynechávanie porcií jedla rozhodne nepredstavuje tú správnu cestu. Naopak je vhodné sa zamerať na stravu každé tri až štyri hodiny, respektíve na 4 až 6 porcií jedla denne. K raňajkám, obedu a večeri je možné podľa potreby pridať aj druhú večeru a rovnako nezabúdajte na niečo malé pod zub medzi hlavnými jedlami, čiže na nejakú desiatu aj olovrant. Vďaka pravidelnej strave možno ľahšie prijať potrebné množstvo kalórií. V rámci jednotlivých porcií môžete postupne zvyšovať ich veľkosť podľa toho, ako vám to vyhovuje. 

Odporúčame: TOP potravinové zdroje tryptofánu: Ako nám pomôžu k lepšej nálade?

zdroje bielkovín

Zdroj: Shutterstock®

Dostatok bielkovín

Pri zdravom priberaní je dôležité nielen množstvo jedla, ale taktiež zloženie stravy. Prejedať sa nezdravými jedlami (napríklad rôznymi sladkosťami, smaženými pokrmami, fastfoodom a podobne) len preto, že sú spravidla aj kalorické, rozhodne nie je rozumné. Za takýto jedálniček sa nám totižto telo rozhodne nepoďakuje. Naopak, je dôležité sa zamerať na pestrú a kvalitnú stravu. V nej by v prvom rade nemal chýbať dostatok bielkovín, ktoré majú okrem iného stavebnú funkciu a podieľajú sa na tvorbe buniek a tkanív. Nájdeme ich v mäse, vajíčkach, mliečnych výrobkoch aj strukovinách. 

Kvalitné zložené sacharidy

Kým jedinci na diéte sa spravidla snažia sacharidy v strave obmedziť, osoby, ktoré sa snažia pribrať, sa ich rozhodne obávať nemusia. Sacharidy sú zdrojom energie a mali by byť v potrebnom množstve zastúpené v každom jedálničku. Zamerajte sa hlavne na zdroje komplexných, respektíve zložených sacharidov. Ich zdrojom sú napríklad zemiaky, ryža, quinoa, ovsené vločky či celozrnné potraviny (cestoviny i pečivo). S menovanými potravinami vám pôjde príjem potrebných kalórií ľahšie. Nezabúdajte však ani na zdravé zdroje jednoduchých cukrov v podobe čerstvého ovocia. 

orechy

Zdroj: Shutterstock®

Orechy a semienka

Do jedálnička sa rozhodne oplatí zaradiť orechy a rozličné semená. Na mysli však máme prírodné nesolené oriešky, rozhodne nie tie solené či rôzne ochutené. Mandle, pistácie, vlašské orechy, kešu, lieskovce, para orechy, slnečnicové či tekvicové semienka – to všetko sú veľmi kalorické potraviny, ktoré sú zároveň zdravé. Okrem iného sú zdrojom prospešných tukov, napríklad omega-3 mastných kyselín. Väčšina z nich má okolo 500 až 600 kalórií na stogramovú porciu. Stačí, ak si na desiatu či obed doprajete za hrsť orechov a hneď prijmete slušné množstvo kalórií. 

Kalorické potraviny

Do jedálnička sa okrem orechov a semienok oplatí zaradiť aj mnohé ďalšie potraviny, ktoré nie sú úplne nízkokalorické, no zároveň sú zdravé a plné prospešných živín. Spomenúť môžeme napríklad avokádo, ktoré je zdrojom zdravých tukov aj viacerých vitamínov. Keď sme spomínali orechy, rozhodne nemôžeme zabudnúť ani na orechové maslá. Taktiež sa vo vašom jedálničku môže objavovať napríklad horká čokoláda (cez 500 kcal na 100 g), sušené ovocie, do šalátov tiež nezabúdajte pridávať kvalitné rastlinné oleje (napr. olivový alebo ľanový). Dobru voľbou sú aj tučnejšie morské ryby (losos, makrela), ktoré sú plné bielkovín a zdravých tukov. V strave však nezabúdajte ani na dostatok zeleniny. Hoci má vo všeobecnosti málo kalórií, telu poskytne vlákninu, minerály, vitamíny. 

kalorické nápoje

Zdroj: Shutterstock®

Tekuté kalórie

Niekedy môže byť veľmi ťažké nútiť sa do neustáleho jedenia. Ako prijať nejaké kalórie aj bez ďalšej porcie jedla? S navyšovaním kalorického príjmu môžu pomôcť i tekuté kalórie. Rozhodne však nemáme na mysli alkohol či sladené limonády. Pri zdravom priberaní môžu byť nápomocné rôzne proteínové nápoje, ktoré telu poskytnú množstvo bielkovín. Kalorický príjem dokážu poriadne navýšiť aj smoothie nápoje. Nepripravujte ich však len čisto z ovocia, vhodné je zahrnúť aj zdroje bielkovín (napr. grécky jogurt) a zdravých tukov (napr. avokádo alebo chia semianka). Pozor, takéto nápoje však nemožno radiť k pitnému režimu, preto nezabúdajte ani na dostatočný príjem vody!

Primeraná fyzická aktivita

Ak ste si mysleli, že pri priberaní určite cvičiť nemusíte a že cvičenie je len pre osoby zhadzujúce prebytočné kilogramy, ste na veľkom omyle. Dostatok pohybu je nevyhnutný pre zdravie každého. Pri priberaní je vhodné vyhýbať sa extrémnemu kardio cvičeniu a rôznym pohybovým aktivitám zameraným na výrazné spaľovanie kalórií. Naopak, vítané sú primerané silové cvičenia. Silový tréning pomôže zväčšiť svalovú hmotu a posilniť svalstvo.

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory kŕčových žíl? Na toto si treba dávať pozor!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 19.05.21 19:03

karma
100.00

Mám pár priateľov že sa boria z týmto problémom jedia všetko a veľa a štíhle sú ako prútik

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní