Bércové vredy sa častejšie týkajú žien. Prečo vznikajú?

Bércové vredy sa častejšie týkajú žien. Prečo vznikajú?

Mohlo by sa zdať, že bércové vredy predstavujú predovšetkým kožné ochorenie. Skôr by sme ich však mohli označiť za kožné defekty či rany, ktoré sú spravidla prejavom ochorenia žilového systému. V každom prípade však ide o nepríjemný zdravotný problém, ktorý človeku neraz spôsobuje viaceré ťažkosti, vrátane bolesti. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo sú bércové vredy, ako vyzerajú, prečo vznikajú aj aké možnosti ich liečby existujú.  

Čo sú bércové vredy?

Vredy predkolenia, ľudovo známe aj ako bércové vredy, predstavujú chronický defekt kože sprevádzaný odumieraním kožných vrstiev, ktorý spravidla vzniká na podklade tepnového či žilového ochorenia. Odborne tento zdravotný problém nazývame ulcus cruris. Vo všeobecnosti môžeme bércové vredy označiť za dlhodobé ochorenie tepien a žíl prejavujúce sa na pokožke, respektíve chronické ochorenie obehového systému a kože, ktoré postihuje predovšetkým oblasť nôh medzi kolenom a členkom. Veľmi často tieto vredy vznikajú najmä na vnútornej strane členka, pričom celkovo postihujú asi 5 % populácie. 

Odporúčame: Osýpky: Ako rozpoznať príznaky ochorenia a ako sa pred ním chrániť?

ako vyzerajú vredy predkolenia

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyzerajú bércové vredy?

Bércový vred sa prejavuje predovšetkým v podobe viditeľných zmien na koži, a to hlavne v spomínanej oblasti dolného úseku nôh – okolo členku, niekedy na priehlavku či prstoch dolnej končatiny, teda v oblasti, kde je pokožka v bližšom kontakte s kosťami. V mieste vzniku vredu spravidla dochádza k stenčeniu, nadmernému vysušeniu až olupovaniu alebo niekedy naopak aj k zamokvaniu kože. Rovnako niekedy dochádza v postihnutej oblasti k strate ochlpenia či začervenaniu, prípadne sa objavuje svrbivý ekzém.

Samotný vred má podobu otvorenej ohraničenej rany tmavočervenej až fialovej farby, v ktorej dochádza k pomalej strate a odumieraniu i hlbších vrstiev kožného tkaniva. V prostriedku môže vysychať a praskať, niekedy je zase vlhký. Ďalej môžu bércové vredy sprevádzať i nasledujúce príznaky:

  • veľká bolestivosť vredu,
  • problémy s chôdzou (najmä v dôsledku bolesti),
  • pocity ťažkých nôh,
  • nepríjemný zápach šíriaci sa z rany,
  • zvýšená telesná teplota, 
  • pocity mravčenia (tŕpnutie),
  • rozšírené žily,
  • hyperpigmentácie,
  • opuch predkolenia.

Hlavné príčiny vzniku bércových vredov

Známych je viacero príčin vzniku bércových vredov, i keď presné mechanizmy vzniku nie sú ani dnes úplne objasnené a vysvetlené. Už vyššie sme naznačili, že vredy predkolenia zvyčajne súvisia s cievnym ochorením či poruchou, a to až približne v 95 % prípadoch. Buď ide o následok problémov so žilami (asi 85 % prípadov) alebo niekedy aj s tepnami (asi 10 % prípadov). Podľa toho rozoznávame:

  • venózna, respektíve žilová forma – žilové bércové vredy – vznikajú hlavne z dôvodu chronickej žilovej nedostatočnosti, resp. poruchy prúdenia krvi v žilách (napr. i pri poruchách funkcie chlopní v cievach),
  • arteriálna, respektíve tepenná forma – arteriálne vredy predkolenia – vznikať môžu z dôvodu rôznych ochorení tepien, hlavne z dôvodu ich zúženia až uzavretia.

Vo zvyšných 5 % majú bércové vredy iný pôvod. Príčinou môžu byť poruchy lymfatického systému, krvné poruchy, kožné nádory, poškodenie nervov, autoimunitné ochorenia či poruchy látkovej premeny, tiež prekonaná žilová trombóza či predchádzajúce zranenia nohy aj chirurgické zákroky. 

K všeobecným rizikovým faktorom bércových vredov, ktoré môžu do istej miery zvyšovať riziko problému, ďalej radíme:

  • ženské pohlavie – problém s vredmi predkolenia sa častejšie vyskytuje u žien,
  • vyšší vek – s rastúcim vekom rastie aj riziko vzniku problému,
  • dedičnú predispozíciu,
  • tehotenstvo,
  • diabetes – vysoké hladiny cukru v krvi poškodzujú cievy,
  • vysoký tlak,
  • kŕčové žily,
  • nezdravý životný štýl – najmä nedostatok pohybu, fajčenie,
  • nadmerná hmotnosť – zvyšuje tlak v žilách dolných končatín.

Odporúčame: Syndróm dráždivého čreva – pomôže prejavy zmierniť FODMAP diéta?

liečba vredov predkolenia

Zdroj: Shutterstock®

Možnosti liečby bércových vredov

Liečba bércových vredov býva neraz veľmi zdĺhavá, hojenie kože totiž môže trvať celé týždne až mesiace. Dokonca aj po zahojení sa problém s vredmi predkolenia môže opakovane objavovať. Dôležité je v prvom rade liečbu vložiť do rúk lekárovi. Potrebné je spravidla najmä odhaliť príčinu vzniku vredu ako sekundárneho ochorenia a zamerať liečbu i na riešenie prvotného problému, respektíve primárneho ochorenia, ktoré vredy spôsobilo. Úspech liečby bércových vredov vo veľkej miere spočíva práve v odstránení príčiny.

Samotné rany na koži je tiež nevyhnutné dôkladne ošetrovať a čistiť, potrebné je odstraňovať odumreté tkanivo a posilniť tvorbu nového tkaniva. V rámci liečby vredov predkolenia sa uplatňuje:

  • podávanie medikamentov – lieky proti bolesti, antibiotiká v prípade pridruženej infekcie, lieky na cievne ochorenia, protizápalové liečivá,
  • vlhké ošetrovanie lokálnej rany – vlhké obklady, terapeutické masti, hydrogély,
  • tlaková terapia – aplikácia bandáží,
  • krytie rany – na podporu hojenia aj prevenciu preniknutia infekcie,
  • chirurgické riešenie – hlavne pri rozsiahlych kožných defektoch, napr. aplikácia kožného štepu pre uzatvorenie rany.

Bércové vredy a bylinky

Bércové vredy neradno podceňovať, vo vážnych prípadoch totiž môže pacientovi hroziť aj amputácia končatiny, často z dôvodu rozsiahlej infekcie a zápalu. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo liečbu vredov predkolenia vložiť do rúk odborníkov. Domáca či prírodná liečba by mali slúžiť len ako doplnok k liečbe nariadenej lekárom, a to iba za predpokladu, že to lekár schváli.

V rámci režimových opatrení má na liečbu priaznivý vplyv pestrá a vyvážená strava, primeraný pohyb, nefajčenie, nosenie vhodnej obuvi a ponožiek (napr. bavlnených) i polohovanie končatín, respektíve vykladanie nohy do zvýšenej polohy. Ak to lekár povolí, liečbu možno podporiť rôznymi bylinami a bylinnými prípravkami. Vo všeobecnosti sa odporúča skorocelová či nechtíková masť, ktoré sú nápomocné aj pri zle sa hojacich ranách. Užitočné tiež môžu byť masti s konopným olejom či prípravky s kostihojom lekárskym.

Niektoré byliny je tiež možné na prečistenie a podporu hojenia kože aplikovať vo forme obkladov. Na tie možno použiť napríklad studený odvar z prasličky roľnej či koreňa puškvorca. Niektorí pacienti tiež majú dobré skúsenosti s podporou liečby vredov pomocou biolampy, ktorá napomáha tíšiť bolesť a podporovať regeneráciu buniek a tkanív.

Odporúčame: Časté mýty o zdravej výžive: Tu je 10 prípadov, kedy je pravda inde!

Aktualizovaný článok: 28.2.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní