Borák lekársky a jeho účinky – ako ho pestovať a používať?

Borák lekársky a jeho účinky – ako ho pestovať a používať?

Možno ho pestovať ako okrasnú rastlinku, no rovnako poslúži v kuchyni a dokonca ako súčasť ľudového liečiteľstva môže byť užitočný pri riešení rôznych neduhov. Reč je o boráku lekárskom, ktorý sa dá ľahko rozpoznať podľa svojich krásnych modrastých kvetov. V článku sa pozrieme na to, ako túto rastlinku pestovať, aké sú jej účinky a ako ju možno využiť pre zdravie i krásu. 

Poznáte borák lekársky?

Borák lekársky, latinsky Borago officinalis, je spravidla jednoročná medonosná bylina, ktorá patrí do čeľade borákovité. Jej domovinou je predovšetkým oblasť Stredozemia (juh Európy, severozápadná Afrika), kde rastie aj vo voľnej prírode. Obľubuje teplejšie miesta, ide o teplomilný druh. V súčasnosti sa vyskytuje naprieč Európou, často je pestovaná hlavne v záhradách na rôzne účely. Dorastá do výšky okolo 30 až 80 cm. Borák má vláknitý koreň a drsno chlpatú rozkonárenú byľ.

Prízemné listy má usporiadané v prízemnej ružici a sú stopkaté, vrchné listy pokrývajúce stopku sú vajcovité až kopijovité. Borák však možno spoznať hlavne na základe jeho kvetov, ktoré majú tvar hviezdy. Typické sú sýtomodrou až modrofialovou farbou. Obvykle sa objavujú od mája do septembra. Plodom sú hnedé tvrdky. Borák je pre svoje kvety peknou okrasnou rastlinou. V rámci ľudovej medicíny sa z rastliny zbierajú len listy alebo celá vňať na začiatku kvitnutia. 

Odporúčame: Saturejka a jej použitie – ako ju pestovať a na čo je dobrá?

účinky boráka

Zdroj: Shutterstock®

Aké má borák lekársky účinky?

Droga z boráka lekárskeho obsahuje viaceré účinné látky, ako sú napríklad triesloviny, saponíny, minerálne a slizovité látky, organické kyseliny a mnohé ďalšie. Ide o prírodné diuretikum, teda sa vyznačuje močopudnými vlastnosťami. Podporuje produkciu i vylučovanie moču aj potu. Borák má tiež protizápalové vlastnosti. Rovnako pôsobí ako prírodné antipyretikum, teda napomáha znižovať zvýšenú telesnú teplotu. Priaznivý vplyv má na tráviacu aj vylučovaciu sústavu, dýchacie cesty, ako aj nervový systém. 

Tradičná medicína pripisuje boráku i tieto účinky:

  • podporuje látkovú premenu,

  • telo zbavuje prebytočných tekutín,
  • posilňuje srdcový sval a chráni cievy,
  • zmierňuje ťažkosti pri infekciách dýchacích ciest,
  • uplatňuje sa pri problémoch s prostatou,
  • upokojuje nervovú sústavu,
  • odbúrava napätie a stres,
  • zlepšuje náladu,
  • podporuje spánok,
  • zmierňuje reumatické ťažkosti,
  • má priaznivý vplyv na stav kože (pri vnútornom aj vonkajšom používaní),
  • urýchľuje hojenie rán.

Borák lekársky a jeho pestovanie

Sušenú vňať boráka, ako aj iné prírodné produkty z tejto bylinky, možno nájsť na internete, v lekárňach či predajniach so zdravými potravinami. Pestovať si však vlastný borák nie je nič komplikované. Ideálne je pestovanie vo väčších nádobách, pri vysádzaní priamo v záhradke totiž hrozí, že sa rastlina rýchlo rozrastie aj tam, kam nechceme. Následne sa jej pomerne ťažko zbavuje a stáva sa z nej burina. Ak vám rozrastanie nevadí, môžete vysievať priamo do zeme. Borák lekársky pestujeme zo semien. Tie sa dajú zohnať bežne v záhradkárstvach. Ideálne je ich vysievať počas jari. 

Rastline je potrebné vybrať hlavne slnečné stanovište, dobre rásť bude v kyprej a priepustnej pôde, bohatej na minerály. Borák má dobrú klíčivosť a rýchlo rastie. Jeho pestovanie nie je zvlášť náročné. Semená vysievame do zeme alebo substrátu do hĺbky maximálne 1 cm. Po vysiatí potrebuje rastlina pre rast hlavne vlhkú zeminu. Rastlinu zberáme vtedy, keď začne kvitnúť. Nazbieranú vňať vysušíme v tenkých vrstvách pri teplote do 35 °C a uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe v suchu a tme. 

Výhodou boráka je, že sa spravidla dobre množí i samovýsevom. To znamená, že je veľká pravdepodobnosť, že na danom mieste sám vyrastie i ďalší rok.

Čaj z boráka lekárskeho

V rámci tradičnej medicíny sa borák lekársky používa v prvom rade formou záparu, respektíve čaju. Zápar na vnútorné použitie možno pripraviť z 1 až 2 PL sušenej vňate na 250 ml vody. Necháme lúhovať 10 až 15 minút a scedíme. Pri ťažkostiach podávame 1 až 2 razy denne. Borákový čaj tradičná medicína odporúča pri infekciách dýchacích ciest, kašli, zápaloch močových ciest, problémoch so zadržiavaním tekutín či tráviacich ťažkostiach.

Vnútorne sa však čaj z boráka neodporúča užívať dlhodobo (z dôvodu vyššieho obsahu viacerých alkaloidov), rovnako platí, že je nevhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Zvonka sa zápar, pokojne aj silnejší, využíva na ošetrenie kožných rán, vriedkov, drobných popálenín či vyrážok. Formou obkladu ho možno použiť aj na unavené oči. 

Odporúčame: Nevhodná strava pre psa – ktorými bežnými potravinami rozhodne nekŕmiť domácich miláčikov?!

borákový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Borák na tanieri

Borák lekársky je nielen liečivou rastlinou, ale dokonca ho môžete privítať na svojom tanieri. Listy aj kvety sú totižto jedlé. Na konzumáciu sa využívajú predovšetkým mladé lístky, ktorých chuť je podobná chuti uhoriek. Borákové listy je vhodné používať najmä čerstvé, prípadne je ich možné dusiť, dlhšie varenie sa skôr neodporúča. Sú vhodnou ingredienciou do šalátov, zeleninových aj ovocných kokteilov, dipov a dresingov. Nasekané ich možno pridať do polievok, cestovín i jedál zo strukovín či zemiakov. Pri nakladaní kapusty alebo uhoriek ich možno rovnako pridať do nálevu. Sušené nasekané listy sa dajú používať ako korenina. 

Kvety boráka lekárskeho patria k najkrajším jedlým dekoráciám. Použiť sa dajú na chlebíčky či obložené misy, kandizovanými kvetmi tiež možno ozdobiť dezerty, torty, zákusky. Alebo skúste pridať kvety boráka do nádobky na ľad. Kocky či guľôčky ľadu s modrým kvietkom boráka sa ľahko stanú priam unikátnou dekoráciou do osviežujúcich drinkov a limonád. 

Olej z boráka lekárskeho

Na záver môžeme ešte spomenúť borákový olej, ktorý sa pripravuje lisovaním semien boráka lekárskeho za studena. Poobzerať sa po ňom možno na internete, v lekárňach i predajniach so zdravými potravinami. Borákový olej možno na podporu zdravia či pri rôznych zdravotných problémoch používať zvonka i zvnútra. Vnútorne je potrebné olej užívať podľa nariadení výrobcu, stanovené dávkovanie nikdy neprekračujte. Pri vonkajšom použití sa olej aplikuje predovšetkým na postihnutú pokožku pri rôznych kožných problémoch, napríklad i formou masáží. 

Borákový olej pri vnútornom použití:

  • zmierňuje nadúvanie,

  • prispieva k správnej hladine cholesterolu v krvi,
  • má priaznivý vplyv na cievy a srdcovú činnosť,
  • zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu,
  • zmierňuje príznaky menopauzy,
  • podporuje zdravie kože.

Borákový olej pri vonkajšom použití:

  • predchádza vysušovaniu, svrbeniu a praskaniu pokožky,

  • podporuje regeneráciu kože,
  • napomáha hojeniu drobných rán a popálenín,
  • zlepšuje stav kože pri atopickom ekzéme či lupienke,
  • znižuje zápaly kože.

Odporúčame: Trojdňová vojenská diéta sľubuje rýchly úbytok váhy. Ako je to s ňou v skutočnosti?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní