Chmeľ obyčajný je dobrý nielen na výrobu piva. Poznáte jeho účinky?

Chmeľ obyčajný je dobrý nielen na výrobu piva. Poznáte jeho účinky?

Mnohí si myslia, že chmeľ sa používa hlavne na výrobu jedného z najobľúbenejších alkoholických nápojov Slovákov – piva. Áno, chmeľové šištice sú neoddeliteľnou súčasťou výrobného procesu piva, avšak, nie je to len pivovarská surovina. Vedeli ste o tom, že sa používajú nielen pri konzervovaní či výrobe chleba, ale aj vo farmácii a tradičnej medicíne?

Viete, aké sú pozitívne zdravotné vlastnosti má táto technická plodina a pri ktorých zdravotných problémoch môže byť nápomocný? Zistite viac o účinkoch chmeľu a o tom, aké je použitie chmeľu a jeho prípadné nežiaduce účinky.  Ako pripraviť čaj na odreniny a kožné problémy alebo na vnútorné použitie? 

Chmeľ obyčajný / chmeľ otáčavý (Humulus lupulus)

Chmeľ obyčajný (nazývaný aj chmeľ otáčavý), latinsky Humulus lupulus, predstavuje vytrvalú rastlinu z čeľade konopovité. Ide o popínavú rastlinu s tenkou pravotočivou stonkou, ktorá môže dorastať do dĺžky 6 až 12 m. Je dutá a drsná a pomocou chĺpkov s háčikmi sa prichytáva o oporu, napríklad strom, plot či rôzne predmety. 

Trojlaločné až päťlaločné protistojné listy sú charakteristické pílkovitým okrajom. Rastlina je dvojdomá, čo znamená, že na jednej nájdeme tyčinkovité samčie kvety a na druhej piestikové kvety, ktoré sú samičie. Samčie kvety sú usporiadané v metlinách a majú zelenkasté okvetie s piatimi tyčinkami. 

Samičie kvety vytvárajú strapce zo šištíc, resp. žltozelené klasy, z ktorých sa rozvinú šištice vajcovitého tvaru s dĺžkou do 50 mm. Kvety sa objavujú obvykle od mája do augusta. Plodom rastliny sú nažky. Chmeľ obyčajný pochádza pravdepodobne z Európy alebo blízkej Ázie. V divokej prírode ho nájdeme hlavne vo vlhkých lužných lesoch, krovinách, blízkosti vôd, okrem toho rastie v pestovaných kultúrach.

Zaujímavosťou je, že sa pestujú výhradne samičie rastliny, ktoré sa opeľujú vetrom. Práve samičie rastliny vytvárajú šištice, ktoré sa uplatňujú na rôzne účely v potravinárskom aj farmaceutickom priemysle. 

Odporúčame: ​Tymianový sirup – TOP pomocník proti kašľu. Ako ho pripraviť?

Chmeľ obyčajný – účinné látky

Chmeľ je v tradičnej medicíne využívaný ako liečivo dlho, známy bol už v antickom období. Obsahuje množstvo účinných látok, vďaka ktorým má blahodarný vplyv na ľudský organizmus.

Na okvetí aj v nažkách sa v živicových žliazkach ukrýva v prvom rade horkastá voňavá látka zvaná lupulín, ktorá je charakteristická svojimi sedatívnymi, respektíve utišujúcimi účinkami. Okrem toho chmeľ obsahuje éterický olej, horčiny, triesloviny, flavonoidy i viaceré živicové a minerálne látky. 

Chmeľ – účinky na zdravie a liečivé vlastnosti

Chmeľ vďaka svojmu zloženiu ovplyvňuje viaceré orgánové sústavy, počnúc nervovou a tráviacou. Môže byť nápomocný pri tlmení rôznych psychických ťažkostí, ale aj porúch zažívania. Pôsobí močopudne a dezinfekčne, okrem toho môže byť osožný pri viacerých mužských a ženských intímnych problémoch. Zvonka sa využíva na ošetrenie pokožky či vlasov. Má protivírusové účinky.

Ľudové liečiteľstvo pripisuje chmeľu nasledujúce účinky:

  • utišuje nervovú sústavu, odstraňuje pocity napätia a stresu,
  • pomáha pri nespavosti,
  • pomáha pri zvýšenej nervovej podráždenosti,
  • zmierňuje pohlavnú podráždenosť,
  • pomáha pri neurotických stavoch (najmä spojených so sexuálnym vzrušením u mužov a pri frigidnosti žien),
  • zlepšuje trávenie (podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov),
  • zmierňuje bolesti brucha a plynatosť,
  • zvyšuje chuť do jedla (odstraňuje nechutenstvo),
  • tlmí aj silné migrény,
  • mierne znižuje horúčku,
  • u žien prispieva k podpore pravidelného menštruačného cyklu,
  • podporuje hojenie rán,
  • podporuje rast a kvalitu vlasov,
  • tlmí ťažkosti sprevádzajúce klimaktérium,
  • pripisujú sa mu aj protinádorové účinky, resp. protirakovinové účinky,
  • bojuje proti vypadávaniu vlasov.

Pestovanie chmeľu obyčajného

Ako sme spomenuli vyššie, na chmeľ možno naraziť aj vo voľnej prírode. Avšak, zdivený chmeľ nemá skoro nijakú cenu a na liečebné účely je nevhodný. Používa sa výhradne šľachtený chmeľ pestovaný v chmeľniciach pre pivovarnícky priemysel a ďalšie účely. Sušené šištice chmeľu možno nájsť na internete, v lekárňach aj predajniach so zdravou výživou. 

Skúsení pestovatelia sa však môžu pustiť aj do pestovania chmeľu v záhradke. Semená sú dostupné v záhradkárstve aj na internete. Na výsev je vhodná jar, hlavne obdobie od marca do mája. Pred výsevom je však potrebné semená na dva mesiace uložiť do piesku do chladničky.

Potom tieto semená namočíme do vlažnej vody a až následne vysejeme do skleníka alebo na vonkajšie stanovisko. Klíčenie býva nepravidelné a môže trvať až tri mesiace. Chmeľ potrebuje dostatok miesta (nevysádzame ho blízko seba), slnečné stanovište, dostatočnú zálievku a vysokú oporu. Na pôdu nie je zvlášť náročný.

Zber chmeľu obyčajného

Zberajú sa šištice na začiatku dozrievania, doba zberu je obvykle v auguste a septembri. Tie je následne potrebné vysušiť na prevzdušnenom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote do 50 °C. Usušené šištice sa preosejú, čím sa získa prášok z chmeľových žliazok, teda lupulín (chmeľová múčka). Drogu využívanú ako liečivo treba uschovávať v dobre uzatvárateľných tmavých nádobách.

Skladovať by sa nemala dlhšie ako rok, pretože jej účinnosť dlhším skladovaním výrazne klesá. Droga by mala mať korenistú vôňu a horkú chuť. Ak sa sfarbí do hnedočervená, stráca hodnotu. 

Odporúčame: ​Endometrióza – aké príznaky na ňu môžu u žien poukazovať?

Liečivé recepty z chmeľu obyčajného:

• Chmeľový čaj na nespavosť, menopauzu a ďalšie ťažkosti

Zo sušených chmeľových šištíc, ktoré možno podobne ako iné sušené bylinky nájsť na internete či v lekárňach, sa tradične pripravuje čaj, ktorý má sedatívny a antivírusový účinok. Pri jeho príprave dodržujte postup, ktorý je uvedený na obale konkrétneho výrobku.

Bežne sa však chmeľový čaj pripravuje z 1 PL sušeného chmeľu na 250 až 300 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 15 minút a scedíme. Keďže je horký, vhodné je jeho chuť zjemniť medom. Pri ťažkostiach podávame 2 až 3 šálky denne. 

Pri nespavosti sa odporúča čaj podávať jednu hodinu pred spaním. Užívať ho možno aj pri ďalších vyššie spomínaných ťažkostiach, hlavne pri nervozite, podráždenosti či tráviacich ťažkostiach. Uplatňuje sa aj ako čaj pri menopauze na podporu menopauzálneho komfortu. Okrem toho podporuje prirodzenú hladinu cholesterolu v krvi. Je to tiež skvelý čaj na migrénu.

Zápar z chmeľu na vonkajšie použitie

Chmeľ možno využiť aj zvonka. Na vonkajšie použitie sa pripravuje silnejší zápar (napr. z 2 PL na 200 ml vody). Záparom možno ošetrovať poranenú pokožku či pleť postihnutú kožným ochorením. Taktiež je vhodný na premývanie vlasov po umytí, a to hlavne pri ich nadmernom padaní. 

Tinktúry a výživové doplnky z chmeľu

Chmeľ možno na internete či v lekárňach nájsť aj vo forme alkoholových aj bezalkoholových tinktúr. Tie užívame podobne ako doplnky stravy. Vždy dodržujte odporúčané dávkovanie, uvedené na obale konkrétneho produktu. Aj tinktúry z chmeľu sa uplatňujú pri rovnakých ťažkostiach, najmä na upokojenie a odstránenie nespavosti. 

Odporúčame: ​Ovsené, ražné či pšeničné otruby – čo sú otruby a prečo ich treba zahrnúť do jedálnička?

Chmeľ nie je pre každého – môže mať nežiaduce účinky?

Chmeľ je za normálnych okolností bezpečný na používanie, a to hlavne pri dodržiavaní odporúčaných dávok. Vtedy je riziko výskytu nežiaducich účinkov minimálne. Avšak, v nadmerných dávkach môže spôsobiť viaceré ťažkosti, preto dávkovanie neprekračujte!

K vedľajším účinkom patrí nevoľnosť, taktiež ospalosť. V závažných prípadoch môže dôjsť u citlivejších osôb k alergickým reakciámNeodporúča sa pravidelná konzumácia počas dlhšieho obdobia bez prestávky. Jeho užívanie je vždy vhodné konzultovať s odborníkom. 

Kedy nie je vhodné užívať chmeľ:

  • pri konzumácii alkoholu,

  • pri užívaní liekov so sedatívnymi účinkami (následkom môže byť nadmerná spavosť),
  • pár týždňov pred plánovou operáciou,
  • pri zdravotných stavoch, ktoré sú ovplyvnené hormónmi, ako je napríklad endometrióza alebo rakovina prsníka (chmeľ totiž obsahuje látky, ktoré sa správajú podobne ako hormón estrogén).
  • v tehotenstve a počas dojčenia,
  • v detskom veku.

TIP do záhrady: Okrasný chmeľ Humulus japonicus

Humulus japonicus alebo chmeľ japonský je možné u nás pestovať ako okrasnú letničku. Perfektne sa hodí na skrášlenie pergol, altánkov alebo rôznych záhradných stavieb. Táto jednoročná rastlina sa veľmi rýchlo rozrastá. Jej kvety sú síce skôr nevýrazné, no listy dokážu upútať pozornosť.

Chmeľ japonský sa do záhrady vysieva v jarných mesiacoch, obvykle počas marca alebo apríla, prípadne v máji. Pre rastlinu vyberáme skôr slnečné stanovište, no zvládne aj polotieň. Na konkrétny typ pôdy si nepotrpí. Potrebuje ale oporu, po ktorej sa bude plaziť a dostatočnú zálievku. 

Článok aktualizovaný 25.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní