Cholecystitída – aké príznaky poukazujú na vážny problém so žlčníkom?

Cholecystitída – aké príznaky poukazujú na vážny problém so žlčníkom?

Žlčník, tiež žlčový mechúr, je síce malý orgán ukrývajúci sa v brušnej dutine, no rozhodne nie sú jeho úlohy zanedbateľné. Nájsť ho konkrétne môžeme na pravej strane pod pečeňou, respektíve pod pravým pečeňovým lalokom. Toto miesto nazývame lôžko žlčníka. 

Tento dutý orgán tvarom podobný hruške je neoddeliteľnou súčasťou tráviacej sústavy. Zhromažďuje žlč a v prípade potreby ju počas trávenia tukov vypudzuje.

K najčastejším zdravotným problémom súvisiacim so žlčníkom patrí cholecystolitiáza, teda žlčníkové kamene, ale aj cholecystitída. Čo by sme o nej mali vedieť? Aké sú príznaky cholecystitídy, ako prebeiha liečba akútnej cholecystitídy a aké komplikácie sa môžu objaviť?

Akútna cholecystitída vs. chronická cholecystitída

Pojmom cholecystitída označujeme zápalové ochorenie žlčníka. Ide o závažné ochorenie, ktoré tvorí vysoké percento zo všetkých náhlych brušných príhod, medzi ktoré radíme napríklad aj zápal slepého čreva či ileus (črevná nepriechodnosť). V tomto prípade hovoríme primárne o akútnom zápale žlčníka, respektíve akútnej cholecystitíde. Okrem toho rozoznávame i druhú formu zápalu žlčníka, a to chronickú.

  • Akútna cholecystitída je náhle vzniknuté zápalové ochorenie žlčníka, jeho prejavy nastupujú spravidla z plného zdravia. 
  • Chronická cholecystitída obvykle predstavuje dlhotrvajúci problém s opakovaným výskytom ťažkostí so žlčníkom, ktoré môžu striedať bezpríznakové obdobia. 

Odporúčame: Zápcha často trápi deti, dospelých aj seniorov. Čo ju spôsobuje?

prejavy zápalu žlčníka

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú hlavné príčiny cholecystitídy?

Známe sú rôznorodé príčiny vzniku zápalu žlčníka, ktoré závisia aj od toho, či hovoríme o akútnej alebo chronickej forme. Za akútnym zápalom žlčníka v 90 % prípadov stojí stagnácia žlče spôsobená upchatím žlčových ciest kameňmi.

V dôsledku toho, že žlč nemôže opúšťať žlčník, dochádza k zvýšeniu tlaku a rozvoju bolesti. Následným dráždením stien žlčníka žlčovými kyselinami alebo kameňmi dochádza k zápalovej reakcii. Následne sa môže v niektorých prípadoch pridružiť aj bakteriálna infekcia. Baktérie sa do žlčníka poľahky dostanú napríklad krvnou cestou.

V ostatných prípadoch vzniká akútna cholecystitída aj bez prítomnosti žlčových kameňov, napríklad i v dôsledku bakteriálnej infekcie či pri toxickom poškodení sliznice žlčníka. V prípade chronického zápalu je rizikovým faktorom a hlavnou príčinou obvykle opakový výskyt akútnych zápalov, respektíve nepreliečená akútna forma ochorenia.

Rizikové faktory cholecystitídy:

  • výskyt žlčových kameňov alebo blata v žlčových cestách – cholelitiáza,

  • vyšší vek (nad 40 rokov),
  • ženské pohlavie,
  • vyšší počet tehotenstiev,
  • hormonálna substitučná terapia,
  • obezita,
  • rýchly úbytok hmotnosti,
  • cukrovka u pacienta (Diabetes mellitus).

Hlavné príznaky a symptómy zápalu žlčníka

Najvýraznejším príznakom zápalu žlčníka sú bolesti brucha. V prípade akútneho zápalu sa objavuje silná bolesť vpravo pod rebrami, respektíve v oblasti pravého nadbruška. Postihnutý ju tiež môže pociťovať v strednej hornej časti brucha. Bolesť môže byť najskôr nárazovitá, neskôr je neutíchajúca a trvalá. Vystreľovať môže do okolia, napríklad až pod pravú lopatku. Neraz sa zhoršuje pri hlbokom nádychu či pohybe. 

Akútny zápal žlčníka sa prejavuje nasledovne:

  • zvýšená teplota alebo horúčka,
  • nechutenstvo a nevoľnosť,
  • zvracanie,
  • mierna žltačka, resp. žlté sfarbenie pokožky,
  • zimnica,
  • v prípade vážneho stavu aj plytké dýchanie, nepokoj či zrýchlený tep.

Príznaky chronického zápalu žlčníka

Chronická cholecystitída má obvykle oveľa miernejší priebeh. Jednotlivé prejavy sú menej výrazné, spravidla opakovane miznú a znova sa objavujú. Pacient môže pociťovať tlaky alebo miernejšie bolesti vpravo pod rebrami a opakovanie ho môžu trápiť tráviace ťažkosti, najmä nevoľnosť a poruchy trávenia. Bežná je neznášanlivosť niektorých pokrmov. Zhoršovať stav často zvyknú najmä rôzne mastné jedlá. 

Kalkulózna cholecystitída

Stretnúť sa môžeme ešte s pojmom kalkulózna cholecystitída. Ide o špecifický druh zápalu žlčníka. O kalkulóznej cholecystitíde hovoríme vtedy, ak je zápal priamo spôsobenými žlčovými kameňmi v cystickom kanáliku. Pri tejto forme zápalu žlčníka bráni žlčový kameň odtoku žlče. V prípade, že vznikol akútny zápal žlčníka bez obštrukcie žlčovými kameňmi, ide o akalkulóznu cholecystitídu.

Odporúčame: Myasthenia gravis: Je možné toto autoimunitné ochorenie vyliečiť?

liečba zápalu žlčníka

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika cholecystitídy

Príznaky poukazujúce na zápal žlčníka neradno podceňovať. Potrebné je vyhľadať lekársku pomoc, v opačnom prípade hrozí rozvoj nemalých komplikácií. Lekár pohmatom vyšetrí brucho pacienta (na preverenie bolestivosti či zväčšenia žlčníka) a rovnako sleduje ďalšie prítomné klinické príznaky a celkový klinický obraz.

Okrem toho môže nariadiť vykonanie krvných testov. Nápomocné sú však hlavne zobrazovacie metódy. Zobrazovacia diagnostika zahŕdňa napríklad RTG alebo USG (ultrasonografia). Ultrazvukové vyšetrenie pomôže odhaliť zmeny na žlčníku i prítomnosť žlčových kameňov. Je potrebné vylúčiť iné možné príčiny, ako sú napríklad nádory žlčových ciest.

Liečba cholecystitídy

Vo všeobecnosti sa pri chronickej aj akútnej forme cholecystitídy uplatňujú hlavne dve metódy liečby, a to konzervatívna a chirurgická. Konzervatívna liečba zahŕňa podávanie medikamentov (napr. antibiotík, liekov proti bolesti, liekov na tlmenie sťahov žlčníka).

Uplatňujú sa studené obklady, pokoj na lôžku a prísna diéta. Pacientom sa spravidla odporúča dodržiavať žlčníkovú diétu, ktorá je zameraná najmä na elimináciu problematických potravín, ako sú mastné jedlá, ostré a dráždivé koreniny, strukoviny aj niektoré mliečne výrobky.

Operácia žlčníka

Pri vážnych stavoch, alebo ak liečba nezaberá, sa spravidla pristupuje k chirurgickému riešeniu problému, ktorý zahŕňa odstránenie žlčníka. Ide o takzvanú cholecystektómiu, ktorá sa dnes zväčša prevádza laparoskopicky (laparoskopická cholecystektómia).

Táto operácia sa prevádza len cez malé otvory v brušnej dutine a spája sa s oveľa menšími rizikami ako klasická operácia. I po chirurgickom odstránení žlčníka je nevyhnutné dodržiavať režimové opatrenia, najmä pokoj na lôžku a odporučenú diétu. 

Komplikácie žlčníka v dôsledku zápalu

Ako sme spomenuli vyššie, pri podcenení problému sa v dôsledku pretrvávajúceho zápalu žlčníka môžu objaviť viaceré komplikácie. Zápal z oblasti žlčníka sa napríklad môže šíriť až na pobrušnicu. Zápal pobrušnice označujeme tiež peritonitída a ide o vážny stav.

Okrem toho môže dôjsť k perforácii žlčníka, teda jeho pretrhnutiu. Jeho obsah sa následne vyleje do brušnej dutiny, čo rovnako môže viesť k zápalu pobrušnice. Komplikáciou je aj gangréna v žlčovom mechúre, čiže odumretie tkaniva. 

Článok aktualizovaný 2.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní