Čierna šošovica beluga – prečo ju rozhodne zahrnúť do jedálnička?!

Čierna šošovica beluga – prečo ju rozhodne zahrnúť do jedálnička?!

Šošovica patrí v slovenskej kuchyni k bežným surovinám, nachádza sa v jedálničku pravdepodobne väčšiny z nás. Najbežnejším a u nás najrozšírenejším druhom šošovice je hnedá, respektíve hnedasto zelená šošovica, ktorá je najčastejšie podávaná vo forme polievky či prípravku. Avšak, poznáme rôznorodé druhy šošovice, ktoré sa líšia napríklad farbou semien, ale aj chuťou a spôsobmi použitia. 

Mnoho ľudí si napríklad obľúbilo červenú šošovicu, ktorá sa rýchlo rozvára a má kašovitú konzistenciu. Naopak pomerne málo známa je čierna šošovica, ktorá má zase pevné semená, ktoré sa nerozvárajú. Ak ste tento druh šošovice ešte neskúsili, je čas to napraviť. Aké živiny nám dokáže doplniť a aké dobroty sa z nej dajú pripraviť?

Poznáte šošovicu belugu?

Keď sa povie šošovica, na mysli máme predovšetkým druh šošovica jedlá, latinsky Lens culinaris. Ide o jednoročnú rastlinu z čeľade bôbovité, ktorá pochádza z Ázie, a to pravdepodobne z Indie. Táto rastlina je pestovaná pre svoje semená, ktoré boli napríklad v minulosti v určitých oblastiach využívané ako výmenné platidlo. Už v dávnej histórii však bola šošovica pre človeka významnou zložkou stravy.

Vzhľad šošovice pritom závisí od konkrétnej odrody. Dozaista najunikátnejšou šošovicou je práve čierna šošovica, ktorá je typická svojimi drobnými oválnymi semenami čiernej farby. Semená sú zvnútra biele, po uvarení pevné a lesklé. Táto ušľachtilá odroda šošovice je často nazývaná aj ako šošovica beluga. Tento názov dostala podľa prémiového kaviáru, na ktorý sa podobá. Pre svoj jedinečný vzhľad je tiež nazývaná rastlinným kaviárom či kaviárom vegetariánov. 

Odporúčame: Cholesterol – 7 najčastejších mýtov a poloprávd s ním spojených

Čo obsahuje šošovica beluga?

Šošovica vo všeobecnosti patrí k najvýživnejším potravinám, ktoré môžeme zahrnúť do svojej stravy. Jej malé semená sú možno nenápadné, ale ukrýva sa v nich obrovské množstvo živín a telu prospešných látok. Čierna šošovica beluga na tom rozhodne nie je inak. Navrch má oproti iným druhom šošovice dozaista hlavne v obsahu cenných antokyánov.

Ide o rastlinné pigmenty, ktoré sú zodpovedné nielen za sfarbenie šošovice belugy, ale napríklad aj červenej kapusty a rôznych bobuľových plodov, vrátane čučoriedok, černíc či ríbezlí. Antokyány sú známe svojimi antioxidačnými účinkami. V ľudskom tele bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov a oxidačnému stresu, čím prispievajú k prevencii mnohých civilizačných ochorení

Čierna šošovica beluga ďalej obsahuje:

  • bielkoviny (až do 25 g na 100 g porciu),

  • sacharidy,
  • vlákninu (až do 20 g na 100 g porciu),
  • vitamíny skupiny B – tiamín, riboflavín, niacín, kyselina listová,
  • vitamín C,
  • železo, draslík, fosfor, horčík, zinok a ďalšie minerálne látky. 

Prečo jesť čiernu šošovicu?

Čiernu šošovicu belugu sa do jedálnička oplatí zaradiť v prvom rade práve pre jej zloženie. Obsiahnuté bielkoviny patria medzi základné zložky stravy a v našom tele sú súčasťou všetkých buniek. Nachádzajú sa v svaloch, kostiach, vlasoch, koži i ďalších tkanivách. Pre vysoký obsah bielkovín by mala byť dozaista súčasťou jedálnička vegetariánov aj vegánov. Čierna šošovica, ako výborný zdroj vlákniny, má taktiež priaznivý vplyv na proces trávenia.

Podporuje činnosť čriev a pravidelné vyprázdňovanie, čiže pomáha k prevencii zápchy. Je ľahšie stráviteľná ako iné strukoviny a poväčšine nespôsobuje problémy s plynatosťou. Ako bezlepková potravina je vítaná aj v jedálničku celiatikov a osôb s intoleranciou lepku. Keďže výborne zasýti na dlhý čas, je skvelou voľbou aj pre športovcov, manuálne pracujúcich a fyzicky aktívnych jedincov. Priaznivý vplyv má aj na hladinu cukru v krvi.

Príprava čiernej šošovice

Šošovica beluga má orieškovú chuť a akúsi gaštanovú vôňu. Po varení semená zostávajú pevné a nerozvaria sa, ich šupky nepraskajú. Veľkou výhodou tejto strukoviny je fakt, že ju vopred netreba namáčať. Príprava je úplne jednoduchá. Šošovicu preberieme, prepláchneme a dáme do hrnca so studenou vodou. Privedieme k varu a pod pokrievkou varíme asi 20 až 30 minút. Pred koncom varenia osolíme, prípadne dochutíme aj bylinkami.

Uvarenú čiernu šošovicu možno podávať ako prílohu, napríklad k rybe, taktiež ňou možno nutrične obohatiť čerstvý zeleninový šalát. Čierna šošovica sa hodí do hustých polievok, cestovinových jedál aj k ryži. Dajú sa z nej pripraviť dokonca aj nátierky. V receptoch sa skvelo kombinuje a chuťovo dopĺňa s morskými riasami, koreňovou zeleninou, tekvicou, pažítkou aj petržlenovou vňaťou. 

Odporúčame: Tipy na rýchle jedlá na obed: 3 recepty do 30 minút

Recept na rizoto s čiernou šošovicou

Obilniny a strukoviny sú perfektná kombinácia. Prečo? Pretože spolu dokážu telu dodať obrovské množstvo dôležitých bielkovín aj bez mäsa. Spolu pritom poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť samo a musí ich prijímať stravou. Vyskúšajte toto výživné rizoto s čiernou šošovicou. 

Ingrediencie:

  • 250 g ryže (napr. arborio)

  • 150 g čiernej šošovice beluga
  • 60 g mrazeného hrášku
  • 60 g mrazenej kukurice
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 veľkú červenú cibuľu
  • 500 – 750 ml zeleninového vývaru (alebo vodu)
  • 15 ks cherry paradajok
  • 15 ml suchého bieleho vína
  • olivový olej
  • strúhaný parmezán
  • čerstvá pažítka

Postup: Cibuľu a cesnak nadrobno nakrájame a opražíme na troche olivového oleja. Pridáme aj ryžu a chvíľu opekáme. Podlejeme vínom a dusíme, kým sa alkohol vyparí. Následne začneme postupne podlievať vývarom. Vždy, keď sa vývar vyparí, trocha pridáme, a to až do zmäknutia ryže. Počas toho si dáme variť šošovicu podľa návodu na obale. Pred dovarením k nej pridáme kukuricu a hrášok, dochutíme soľou a korením.

Keď je šošovica mäkká, podľa potreby nadbytočnú vodu zlejeme. Uvarenú šošovicovú zmes pridáme k ryži a dôkladne premiešame. Pridáme na polky nakrájané cherry paradajky, ktoré sme si krátko podusili na olivovom oleji. Podľa potreby ešte pridáme soľ a korenie. Pred podávaním rizoto s čiernou šošovicou ozdobíme nasekanou pažítkou a parmezánom. Dobrú chuť!

Recept na nátierku z čiernej šošovice

Šošovica je vo všeobecnosti skvelou surovinou nielen na prípravu polievok a prívarkov, ale aj nátierok. Nátierky z ktoréhokoľvek druhu šošovice predstavujú veľmi výživný pokrm plný bielkovín, ktorý sa skvelo hodí na raňajky, desiatu alebo olovrant a pokojne aj ľahšiu večeru. Nátierku z čiernej šošovice si zamilujete!

Ingrediencie:

  • 1 hrnček uvarenej čiernej šošovice

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 – 2 ČL dijónskej horčice
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • kúsok póru
  • 5 lístkov čerstvej saturejky (voliteľné)
  • vňať z jarnej cibuľky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Uvarenú čiernu šošovicu a olivový olej dáme do mixéra a rozmixujeme. Pridáme horčicu, limetkovú šťavu, nakrájaný pór a dohladka mixujeme. Následne pridáme nadrobno nasekanú saturejku s jarnou cibuľkou a dochutíme soľou a korením. Podávať môžeme napríklad s celozrnným pečivom. 

Odporúčame: Trojdňová vojenská diéta sľubuje rýchly úbytok váhy. Ako je to s ňou v skutočnosti?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní