Čo môže signalizovať krv v stolici? Pozor, krvácanie môže byť skryté!

Čo môže signalizovať krv v stolici? Pozor, krvácanie môže byť skryté!

Farba aj tvar stolice sú významnými ukazovateľmi nášho zdravia, ktoré by sme si po návšteve toalety mali aspoň do istej miery sledovať. Zmenená farba či netypický tvar totižto môžu poukazovať na rôzne zdravotné problémy. Veľmi bledá alebo naopak tmavá stolica, riedka a naopak príliš tvrdá stolica, ako aj neobvykle intenzívne zapáchajúca stolica môžu byť signálom viacerých ochorení, nesprávnej činnosti trávenia či iných orgánov, ako aj nedostatku potrebných živín. Tieto signály tela sa nevypláca ignorovať. Vždy je lepšie konzultovať zdravotný stav s lekárom.

Pozor by sme si mali dávať aj na krv v stolici. Ak ide o jasnočervenú krv v stolici, respektíve má stolica výrazne červené sfarbenie, môže to poukazovať na krvácanie z nižších častí tráviacej sústavy, a teda z dolnej časti tenkého čreva alebo z hrubého čreva. Ak je krv, a teda aj stolica tmavá až čierna, môže to spravidla poukazovať na krvácanie z horných častí tráviaceho traktu, napríklad zo žalúdka či hornej časti tenkého čreva. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo všetko môže byť príčinou krvi v stolici. 

Odporúčame: Slepé črevo: Čo o ňom vedieť a ktoré prejavy zápalu neprehliadnuť?

hemoroidy

Zdroj: Shutterstock®

Poranenie sliznice a hemoroidy

Krv v stolici nemusí hneď poukazovať na nejaké ochorenie. Krv sýtočervenej farby môže byť v stolici prítomná napríklad aj z dôvodu mechanického poškodenia sliznice konečníka pri vyprázdňovaní. Môže k tomu dôjsť hlavne pri zápche či veľmi pevnej stolici a ťažkom vyprázdňovaní. Pre ľahšie a pravidelné vyprázdňovanie je vhodné zvýšiť prísun tekutín, vlákniny a taktiež je potrebné hýbať sa.

Niekedy sa nám môže zdať, že je stolica značne sfarbená dočervena alebo príliš tmavá, no nemusí to byť hneď dôvod na paniku. Príčinou totiž môže byť pokojne aj skonzumovaná potrava. Takéto sfarbenie môže spôsobiť červená repa, potraviny obsahujúce červené farbivá, ale aj doplnky stravy so železom. V niektorých prípadoch však krv v stolici môže skutočne poukazovať na zdravotný problém, hlavne, ak je tento príznak prítomný dlhší čas, prípadne sa pridávajú i ďalšie príznaky. Častou príčinou bývajú vnútorné alebo vonkajšie hemoroidy. Ide o ochorenie cievnych štruktúr v oblasti konečníka.

Okrem jasnočervenej krvi v stolici či na toaletnom papieri sa pri hemoroidoch môže objavovať aj:

  • svrbenie a pálenie v oblasti konečníka,
  • hlienovitý výtok,
  • opuch zapáleného konečníka,
  • bolesť,
  • hrče v oblasti análneho otvoru,
  • inkontinencia stolice.
rakovina hrubého čreva

Zdroj: Shutterstock®

Rakovina ako možná príčina

Krvácanie z konečníka tiež patrí medzi prejavy vážnych nádorových ochorení tráviacej sústavy, napríklad nádoru v žalúdku či niektorej časti čriev. V súčasnej dobe je veľkým strašiakom najmä rakovina hrubého čreva, ktorá patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce druhy rakoviny. Okrem genetických faktorov zohráva veľkú rolu pri rozvoji tohto ochorenia celkový životný štýl a spôsob stravovania jedinca. Riziko zvyšuje nedostatok vitamínov či vlákniny v strave, nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín, brušná obezita, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, nedostatok pohybu, ale aj vyšší vek. 

Medzi prejavy rakoviny hrubého čreva radíme okrem krvi v stolici aj: 

  • poruchy vyprázdňovania (zápchy a hnačky),
  • pocity nedostatočného vyprázdnenia čreva,
  • bolesti v brušnej dutine, 
  • nafukovanie,
  • nadmernú únavu a slabosť,
  • anémiu,
  • nechutenstvo,
  • stratu váhy (v neskorších štádiách).

Odporúčame: Ako sa prejavuje gingivitída? Hlavné príznaky zápalu neignorujte!

príčiny krvi v stolici

Zdroj: Shutterstock®

Krv v stolici pri hnačke

Krv v stolici pri hnačke sa bežne vyskytuje pri rôznych hnačkovitých ochoreniach bakteriálneho alebo vírusového pôvodu, prípadne tiež vyvolaných parazitmi. Typickým príkladom je salmonelóza, respektíve salmonelová enteritída. Ide o infekčné črevné ochorenie, ktorého pôvodcom sú spravidla baktérie s latinským názvom Salmonella enterica. Pri salmonelóze sa okrem vodnatej stolice s prípadnou prímesou krvi objavujú aj kŕče a bolesti v bruchu, nevoľnosť, zvracanie a horúčka. Črevným ochorením bakteriálneho pôvodu, ktoré sa prejavuje okrem iného aj hlienovitou stolicou s prímesou krvi je napríklad aj šigelóza. 

Ďalšie možné príčiny krvi v stolici

Krv v stolici radíme medzi príznaky dlhého radu ďalších rôznorodých ochorení. Poukazovať môže napríklad na žalúdočné alebo dvanástnikové vredy. Ich natrhnutie často spôsobí tmavú stolicu s prímesou tmavej krvi. Krv v stolici tiež môžu spôsobiť krvácajúce polypy, respektíve nezhubné nádory v tráviacom trakte. 

Ďalšie možné príčiny krvi v stolici: 

  • divertikulóza,
  • ulcerózna kolitída,
  • Crohnova choroba,
  • iné zápalové ochorenia tráviacej sústavy,
  • syndróm dráždivého čreva,
  • poškodenie pažeráka, 
  • potravinová alergia.

Odporúčame: TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

test na krv v stolici

Zdroj: Shutterstock®

Test na krv v stolici

Je potrebné myslieť na to, že krv v stolici nemusí byť vždy viditeľná a pozorovateľná voľným okom. Objaviť sa môže totižto i mikroskopické krvácanie, ktorého prítomnosť sa dá potvrdiť len vyšetrením. Takéto skryté krvácanie, nazývané okultné krvácanie, môže byť prítomné napríklad aj pri spomínanom nádore hrubého čreva. Dnes sa dá v lekárni zakúpiť domáci test na okultné krvácanie, ktorý pomôže jednoducho a rýchlo určiť prítomnosť krvi v stolici, napríklad pri výskyte iných tráviacich problémov či podozrení na nejaké ochorenie tráviacej sústavy. Pri potvrdení krvácania do stolice či stolice s viditeľnou prímesou krvi, ako aj pri výskyte ďalších pridružených tráviacich alebo iných ťažkostí je následne vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom, ktorý pomôže odhaliť príčinu problémov a stanoviť potrebnú liečbu. 

Aktualizovaný článok: 10.1.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní