Čo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?

Čo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?

Esenciálne oleje aktuálne vídame na každom kroku. Stali sa populárnymi vo svete ľudovej medicíny, a tak im mnohí dávajú prednosť pred modernými liekmi. Dokonca ich častokrát s liekmi porovnávajú, nakoľko majú podobné účinky. Samozrejme, za lieky považované nie sú – sú len akousi prírodnou alternatívou.

Esenciálne oleje sa vyrábajú z určitých častí rastlín – predovšetkým z listov, kvetov, kôry a koreňov. Výrobcovia z nich rôznymi spôsobmi získavajú extrakty a koncentrujú na oleje. Tie je možné pridávať do krémov, gélov, do kúpeľa i aromalampy. Aj keď ich možno mnohí považujú len za akési oleje, pravdou je, že mnohé výskumy tvrdia, že môžu byť užitočné, no to len v prípade, ak ich viete správne používať.

využitie esenciálnych olejov

Zdroj: Shutterstock®

Ako éterické oleje fungujú?

Esenciálne oleje sú vskutku výnimočné. Niekedy ich totižto ani nemusíte aplikovať na pokožku alebo pridať do kúpeľa, aby ste pocítili ich účinky. Keďže ide o silne koncentrované oleje, už len ich samotná vôňa dokáže ozdravovať. Ich silná vôňa vás omámi aj na diaľku. Práve preto sa najčastejšie pridávajú do aromalapmy alebo do difuzérov.

Každý éterický olej je však iný. Líši sa vo svojom základe a nosnej zložke, vďaka čomu je každý esenciálny olej výnimočný. Napríklad taký levanduľový olej – pri inhalácii pomáha upokojovať myseľ  a podporuje kvalitný spánok. Na druhej strane, ak ho zmiešate s krémom alebo iným nosným olejom, tak pomáha zmierniť podráždenie pokožky. Preto je potrebné naštudovať si všetky informácie o éterickom oleji predtým, než ho prvýkrát použijete.

Dokonca niektoré esenciálne oleje je vhodné užívať vnútorne, a to na podporu imunitného systému, trávenia a pod.

Na čo sú esenciálne oleje dobré?

Esenciálne oleje nie sú žiadnou novinkou. V podstate sa používajú už po stáročia. Priekopníkmi esenciálnych olejov sa stali Egypťania, ktorí ich ako prví aplikovali v lekárenskej praxi. Taktiež ich používali aj pri skrášľovacích procedúrach i náboženských obradoch. Využívali predovšetkým oleje ako je kadidlo, santal, myrha či škorica. V minulosti boli dokonca také vzácne, že sa vymieňali za zlato.

Neskôr ich začali používať aj Gréci, ktorí nedali dopustiť na masáže a aromaterapiu. Esenciálne oleje neobišli ani Rimanov, ktorí ich využívali pre zdravie. Ich pôvod však možno hľadať aj v čínskej medicíne či v ajurvéde.

A čo dnes? Dnes je možné esenciálne oleje interagovať do každodenného života na rôzne účely. V závislosti od druhu môžu esenciálne oleje pôsobiť:

  • upokojujúco,
  • tonizujúco,
  • energizujúco,
  • relaxačne a pod.

Oleje môžete medzi sebou aj kombinovať a prispôsobiť si ich účinky svojim konkrétnym potrebám a požiadavkám. Ak teda hľadáte prírodné riešenie v modernej dobe a nechce sa vám chodiť na zber byliniek, tak esenciálne oleje sú skvelou voľbou.

Odporúčame: Medovka lekárska: Pri ktorých ťažkostiach ju odporúčajú bylinkári?

účinky esenciálnych olejov

Zdroj: Shutterstock®

Najpopulárnejšie esenciálne oleje

Existuje veľké množstvo druhov éterických olejov, no každý má svoju vlastnú vôňu a potenciálne prínosy pre zdravie. Najpopulárnejšími sú:

  • mäta pieporná – používa sa na podporu trávenia i zvýšenie energie,
  • levanduľa – vhodná je na zmiernenie stresu,
  • santalové drevo – podporuje sústredenosť a upokojuje nervy,
  • ylang ylang – odporúča sa pri bolesti hlavy či nevoľnosti,
  • tea tree – vhodný je na posilnenie imunity a rovnako aj proti infekciám,
  • jazmín – účinný je pri depresiách,
  • ruža – používa sa na zlepšenie nálady,
  • citrón – podporuje trávenie, zmierňuje bolesť hlavy a tlmí výkyvy nálad.

Na čo si dávať pri esenciálnych olejoch pozor?

Ako asi viete, tak esenciálne oleje sú silne koncentrované. V malom obsahu nájdete veľké množstvo výťažkov z rastlín, čo z nich robí účinnými olejmi. Avšak platí, že esenciálny olej by nikdy nemal byť na pokožku aplikovaný priamo. Taká veľká koncentrácia výťažok z rastlín môže spôsobiť podráždenie či začervenanie pokožky a dokonca aj vyvolať alergickú reakciu. Preto platí, že pár kvapiek esenciálneho oleja je potrebné zmiešať s iným nosným olejom – napríklad mandľovým, avokádovým, marhuľovým a pod.

No v prípade, že nepatríte k chemikom a neradi experimentujete, tak môžete siahnuť po suchých olejoch, ktoré sú určené na vonkajšie ošetrenie pokožky i vlasov. Takými olejmi sú Melem suchý olej s ryžovým olejom, Suchý olej zo slamienky, Suchý olej s ružovým olejom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní