Mnohé životy zasiahla depresia. Sú však antidepresíva nápomocné?

Mnohé životy zasiahla depresia. Sú však antidepresíva nápomocné?
  • 13.08.2022
  • Zuzana Andrášová

Ochorenie Covid-19 a s ním spojené rôzne opatrenia prispeli k tomu, že mnohí ľudia upadli do depresií. Niektorí to zvládli sami, iným museli pomôcť lekári a antidepresíva. Práve na účinok antidepresív sa zamerala najnovšia metaštúdia, ktorá rezonuje vo viacerých médiách.

Pomáha teda užívanie antidepresív alebo nepomáha? Patria antidepresíva do koša?

Pozri aj: Známy chirurg ukázal, ako vyzerajú silikóny po 30 rokoch. Hrôza!

Čo skúmala nová štúdia?

Nová štúdia s názvom – Serotoninová teória depresie: systematický súhrnný prehľad dôkazov, vyšla v časopise Molecular Psychatri v júli tohto roka. Autori výskumu skúmali na základe dostupných štúdií, či nedostatok serotonínu v mozgu spôsobuje u ľudí depresiu.

Súčasťou ich výskumu sa stalo 17 štúdií z rokov 2006 až 2020. „Napriek tomu, že je serotonínová teória tak vplyvná, zatiaľ nikto nevykonal systematický súhrn dostupných dát. Náš komplexný prehľad hlavných smerov výskumu serotonínu ukazuje, že neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že by depresia bola spojená s nižšou koncentráciou alebo aktivitou serotonínu, alebo že by bola spôsobená nižšou koncentráciou alebo aktivitou serotonínu. Domnievame sa, že je načase uznať, že serotonínová teória depresie nie je empiricky podložená," vyplýva zo zistení štúdie.

Čo metaštúdia neskúmala?

Portál Seznam Správy však upozorňuje, že štúdia neskúmala účinnosť rôznych typov liečby depresie, konkrétne neštudovala účinnosť akýchkoľvek antidepresív. Ani tých, ktoré sú založené na selektívnom potlačení spätného vychytávania serotonínu (selective serotonín reuptake inhibítor, SSRI).

Výskumníci však vysvetľujú, že verejnosť príliš dôveruje empiricky nepotvrdenej teórii o tom, čo depresiu spôsobuje: „Predstava, že depresia je dôsledkom chemickej nerovnováhy, tiež ovplyvňuje rozhodovanie o tom, či užívať antidepresíva alebo v ich užívaní pokračovať, a môže ľudí odradiť od prerušenia liečby, čo môže viesť k celoživotnej závislosti na týchto liekoch.“

V dôsledku zistení by sa preto mala začať viesť odborná diskusia o skutočných prínosoch antidepresív.

Odporúčame: Aké zdravotné problémy môže spôsobiť home office? Vedeli ste o nich?

Prejavy depresie

Podľa štatistických údajov depresia postihuje každého piateho človeka na zemeguli. Ide o ochorenie, ktoré zasahuje všetky časti nášho života, nazývaj sa aj „rakovina vôle“.

Depresia je chronické ochorenie. Prejavuje sa jednorazovými či opakujúcimi sa epizódami depresie, ktoré trvajú minimálne dva týždne, alebo výrazným poklesom záujmu takmer o všetky činnosti. Neliečená depresia zvyčajne pretrváva šesť mesiacov, alebo aj dlhšie.

Medzi najčastejšie prejavy depresie patrí:

  • pokles nálady,
  • pocit smútku a úzkosti,
  • strata sebavedomia a dôvery,
  • sebaobviňovanie, pocit viny,
  • pocit prázdnoty a beznádeje,
  • hnev a podráždenie,
  • vyčerpanosť a nedostatok energie,
  • zhoršenie schopnosti koncentrovať sa, zhoršená pozornosť a pamäť,
  • myšlienky na samovraždu alebo pokus o samovraždu.

Neprehliadni: Anorexia ju takmer zabila! Zachránil ju malý Simba


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní