Echinacea purpurea – prírodný pomocník nielen pre imunitu. Aké sú jej účinky?

Echinacea purpurea – prírodný pomocník nielen pre imunitu. Aké sú jej účinky?

Medzi známych prírodných posilňovačov imunity patrí napríklad zázvor. Tak trochu pikantný čaj z koreňa zázvoru je nabitý vitamínmi a je skvelou voľbou počas sychravých dní. Podobne sú na tom i šípky a šípkový čaj s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý hrá dôležitú úlohu z hľadiska obranyschopnosti organizmu voči infekčným a vírusovým ochoreniam. Spomenúť môžeme i rakytník alebo kapucínku. Existuje však omnoho viac byliniek, ktoré majú priaznivý vplyv na imunitu. Poznáte napríklad echinaceu s jej ružovkastými kvetmi? Zistite, aké ďalšie účinky, okrem podpory imunity, sú pre ňu charakteristické. 

Poznáte echinaceu?

Echinacea purpurea, u nás echinacea purpurová, je trváca rastlina z čeľade astrovité, ktorej domovinu možno hľadať v prériách Severnej Ameriky. Táto severoamerická trvalka je charakteristická pomerne mohutným vzrastom, bežne totiž dorastá do výšky nad 1 m (niekedy až nad 1,3 m). Vzpriamené, pevné, riedko vetvené a slabo olistené stonky, ako aj prízemné ružice listov, vyrastajú zo silných koreňov. Echinacea je však nezameniteľná hlavne vďaka svojím krásnym veľkým kvetom, vyrastajúcim na konci stoniek. Kvet je tvorený vyklenutým tmavofialovým alebo hnedým stredom s pichľavými bodlinami a úzkymi jazykovitými kvetnými lupeňmi v sýtoružovej či fialkovej farbe. 

Spomenutý pichľavý stred kvetu pripomína vzhľadom ježka, s čím súvisí i pomenovanie rastliny. Latinský názov je odvodený z gréckeho slova echinos, čo v preklade znamená ježko. Hoci echinacea predstavuje typickú indiánsku liečivú rastlinu, uplatnenie našla i v okrasnom záhradníctve. Z Ameriky sa do ďalších kútov sveta spočiatku rozšírila práve ako okrasná rastlina vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu. Rod echinacea pritom zahŕňa mnoho ďalších pestovaných druhov, ako je napríklad echinacea úzkolistá (Echinacea angustifolia), echinacea bledá (Echinacea pallida) či Echinacea paradoxa s krásnymi žlto sfarbenými kvetmi. 

Odporúčame: Je palmový olej v potravinách problém? Ako vplýva na zdravie či prírodu?

účinky echinacey

Zdroj: Shutterstock®

Aké má echinacea účinky?

Echinacea bola už v minulosti využívaná ako liečivá bylinka, a to hlavne Indiánmi v miestach jej prirodzeného výskytu. Tamojší pôvodní obyvatelia ju využívali napríklad na podporu hojenia rán, ale aj pri prechladnutí či žalúdočných ťažkostiach. Neskôr však jej liečivé vlastnosti objavil prakticky celý svet, pričom mnohé z jej účinkov sú dnes aj preukázané. Na liečebné účely sa pritom využívajú viaceré časti rastliny, a to listy či celé kvitnúce stonky, prípadne len okvetné lístky, ale aj korene (staršie ako dva či tri roky). 

Droga obsahuje viaceré účinné látky, napríklad echinakozidy, polysacharidy, triesloviny, éterické oleje, flavonoidy a mnohé ďalšie. Ako sme spomenuli už vyššie, echinacea je známa najmä svojimi imunostimulačnými vlastnosťami, a teda posilňujúcim účinkom na imunitu. Tradičná medicína jej však pripisuje i mnohé ďalšie účinky, napríklad:

  • antioxidačné pôsobenie – ochrana buniek pred voľnými radikálmi,
  • antibakteriálne, antivírusové aj antifungálne pôsobenie,
  • prevencia a rovnako aj podpora liečby infekčných ochorení dýchacích ciest, 
  • podporný účinok pri liečbe infekcií močových ciest, 
  • protizápalové vlastnosti,
  • pozitívny vplyv na tráviaci systém,
  • priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, 
  • podpora liečby vredov, áft, kožných rán, jaziev a zápalov – pri lokálnom použití zvonka.

Využitie echinacey – čaj, tinktúry, masti

Echinaceu, respektíve jej viaceré časti, možno využívať skutočne rôznorodými spôsobmi, a to zvonka i zvnútra. Tradične sa kedysi využívala hlavne šťava z čerstvo vylisovanej echinacey. Z čerstvej i sušenej byliny možno pripraviť čaj, podobne ako z iných byliniek. S rozličnými prípravkami, respektíve doplnkami stravy s obsahom echinacey sa môžeme stretnúť na internete, v lekárňach i predajniach so zdravými potravinami. Dostupná je čajovina z kvetu či koreňa bylinky, tiež tinktúry a kvapky z echinacey, ako aj masti, sirupy alebo kapsuly s výťažkami z danej rastliny. 

Spomenuté tinktúry je možné spravidla užívať zriedené a v stanovenom množstve zvnútra. Pri vonkajšom použití sa uplatňujú najmä masti s echinaceou, ale aj bylinné odvary (tiež tinktúry), ktoré je možné použiť na obklady na pokožku či do kúpeľa. Pri užívaní akýchkoľvek doplnkov stravy s echinaceou však vždy dodržujte odporúčané dávkovanie uvedené na obale produktu, ako aj popísané spôsoby použitia. Použitie v konkrétnom prípade, respektíve pri určitom zdravotnom probléme, je vhodné konzultovať s lekárom či lekárnikom. 

Echinacea pre deti

Echinacea je obvykle vhodná aj pre deti. Mnohé doplnky stravy sú určené pre deti už od 3 rokov, niektoré sirupy s echinaceou dokonca od 6 mesiacov. Platí však to, čo aj pri užívaní dospelými osobami. Potrebné je dodržovať odporúčané množstvá a neprekračovať ich. Použitie bylinky u dieťaťa je tiež vždy vhodné konzultovať s lekárom. Produkty s echinaceou sa naopak neodporúčajú tehotným a dojčiacim ženám, predovšetkým tie na vnútorné užívanie. Je tiež potrebné spomenúť, že hoci môže byť echinacea veľmi prospešná pre ľudské zdravie, je potrebné ju užívať s rozumom a nie dlhodobo.

Dlhodobé alebo nadmerné užívanie tejto byliny vykazuje hepatotoxický účinok, teda môže viesť k poškodeniu pečene, a to z dôvodu obsahu niektorých alkaloidov. Echinacea nie je vhodná pre osoby s oslabenou či chorobu pečeňou, ani osoby s autoimunitnými ochoreniami (keďže podporuje činnosť imunitného systému, čo je v tomto prípade nežiaduce), dokonca môže táto bylina negatívne vplývať na účinok niektorých liekov, ktoré jedinec pravidelne užíva. Preto je vždy vhodné konzultovať užívanie echinacey s lekárom. 

Odporúčame: Bolestivá cysta v oblasti kolena – u koho sa objavuje najčastejšie a prečo?

použitie echinacey

Zdroj: Shutterstock®

Pestovanie echinacey

Echinacea purpurová je skutočne krásna rastlina, a preto by bola škoda ju neprivítať aj vo svojej záhrade, či ju už na liečebné účely využijete, alebo nie. Táto vysoká záhonová a dlho kvitnúca (jún až október) trvalka sa často uplatňuje v zmiešaných kvitnúcich záhonoch, no vynikne rozhodne i samotná. Je nenáročná, zvláda aj menej výživnú pôdu a dlhšie sucho. Pestovať ju môžete zo semien či zakúpených priesad. Do záhrady je vhodné echinaceu vysádzať na jar po odznení mrazov. V záhrade jej nájdite primerane svetlé stanovište, prípadne polotieň. 

Dostatočnú zálievku rastlina vyžaduje najmä krátko po výsadbe, staršie rastliny je potrebné zalievať hlavne počas horúcich a suchých dní. Echinaceu v záhrade pravidelne zbavujte buriny, hnojenie je vhodné hlavne pred výsadbou, neskôr už spravidla nebýva potrebné. Hoci echinacea dobre zvláda zimu, vhodné je ju na toto ročné obdobie pripraviť. Koncom jesene, respektíve po odkvitnutí, sa odporúča rastliny zostrihnúť takmer až na zem a následne ich prikryť zeminou a vetvičkami či tenkou textíliou. Ak si chcete bylinku nazbierať, urobte tak počas jej kvitnutia. Vňať je možné vysušiť v tieni a uskladniť do zásoby. Korene sa zbierajú počas jesene, a to aspoň z dvojročných alebo trojročných rastlín. 

Recept na masť s echinaceou

Z vlastnoručne dopestovaných zásob echinacey si môžete pripraviť rôznorodých domácich pomocníkov na podporu zdravia, či už hovoríme o tinktúrach alebo čajoch a podobne. Vyskúšať však môžete i domácu masť s echinaceou a ďalšími bylinami, ktorá je skvelá na starostlivosť o pokožku tela. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý hojivý účinok na kožu, podporuje hojenie odrenín a rán a ošetruje pokožku postihnutú nejakým ochorením, napríklad ekzémom. Ako ju pripraviť?

Ingrediencie:

  • 150 ml kvalitného za studena lisovaného olivového oleja
  • 10 g čerstvého koreňa a kvitnúcej vňate echinacey
  • 10 g vňate ľubovníka
  • 5 g nechtíkových kvetov
  • 15 g včelieho vosku

Postup: Do dostatočne veľkého hrnca pridáme olej, zmes nasekaného koreňa a vňate echinacey, ľubovník aj nechtík. Zmes privedieme k varu a za pravidelného miešania ju následne aspoň pol hodinu udržujeme pri teplote do 70 °C. Potom zmes zlejeme. Pridáme včelí vosk a necháme ho na sporáku rozpustiť. Ešte horúcu zmes nalejeme do pripravených sklenených nádobiek a necháme pod utierkou vychladnúť. Potom nádobky uzavrieme a uskladníme na suchom a chladnom mieste. Hotovou masťou podľa potreby ošetrujeme pokožku niekoľkokrát denne.

Odporúčame: Zákerná rakovina jazyka: Koho postihuje najčastejšie a prečo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní