Jablčný ocot na chudnutie - objavte jeho skvelé účinky!

Jablčný ocot na chudnutie - objavte jeho skvelé účinky!
  • 11.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Jablčný ocot sa používa a konzumuje už tisíce rokov. Výskumy ukazujú, že má mnoho zdravotných výhod a benefitov, ako napríklad zníženie hladiny cukru v krvi. Môže vám však pridanie jablčného octu do jedálnička pomôcť aj pri chudnutí? Prinášame vám všetky užitočné informácie!

Jablčný ocot sa vyrába v dvojstupňovom procese fermentácie. Najprv sa jablká nakrájajú alebo rozdrvia a spoja s droždím, aby sa ich cukor premenil na alkohol. Potom sa pridávajú baktérie – na fermentáciu alkoholu na kyselinu octovú.

Tradičná výroba jablčného octu trvá približne jeden mesiac, hoci niektorí výrobcovia tento proces dramaticky zrýchľujú – vtedy trvá dokonca len jeden deň.

Kyselina octová ako hlavná aktívna zložka jablčného octu

Kyselina octová, tiež známa ako kyselina etánová, je organická zlúčenina s kyslou chuťou a silným zápachom. Výraz „octový“ pochádza z „acetum“, latinského slova pre ocot. Kyselina octová je mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá sa v našom tele rozpúšťa na acetát a vodík.

Asi 5 – 6 % jablčného octu pozostáva z kyseliny octovej. Obsahuje tiež vodu a stopové množstvá iných kyselín, ako je kyselina jablčná. Jedna polievková lyžica alebo 15 mililitrov obsahuje približne 3 kalórie a prakticky žiadne sacharidy.

Odporúčame: Bolesť hrdla: Ako ju liečiť v prípade vírusovej alebo bakteriálnej infekcie?

Jablčný ocot znižuje príjem kalórií

Jablčný ocot môže podporovať pocit sýtosti, čo môže znížiť príjem kalórií. Okrem účinkov na potlačenie chuti do jedla sa u jablčného octu tiež preukázalo, že spomaľuje rýchlosť, ktorou jedlo opúšťa váš žalúdok.

POZOR – niektorí ľudia však môžu mať stav, ktorý spôsobuje, že tento účinok je škodlivý. Gastroparéza alebo oneskorené vyprázdňovanie žalúdka je častou komplikáciou cukrovky 1. typu. Načasovanie inzulínu s príjmom potravy sa stáva výzvou, pretože je ťažké predpovedať, ako dlho bude trvať, kým po jedle stúpne hladina cukru v krvi.

Keďže sa ukázalo, že jablčný ocot predlžuje čas, počas ktorého jedlo zostane vo vašom žalúdku, jeho užívanie s jedlom by mohlo zhoršiť gastroparézu.

Jablčný ocot pomáha podporovať sýtosť, a to čiastočne kvôli oneskorenému vyprázdňovaniu žalúdka. To môže prirodzene viesť k nižšiemu príjmu kalórií. Niekomu by to však ale mohlo zhoršiť gastroparézu.

Jablčný ocot pomáha pri chudnutí

Výsledky malej, ale veľmi často citovanej štúdie z roku 2009 naznačujú, že jablčný ocot má pozitívne účinky na hmotnosť a telesný tuk.

V tejto 12-týždňovej štúdii 144 dospelých Japoncov s obezitou konzumovalo každý deň buď 1 polievkovú lyžicu (15 ml) octu, 2 polievkové lyžice (30 ml) octu alebo placebo. Bolo im povedané, aby obmedzili príjem alkoholu, ale inak pokračovali vo svojej obvyklej strave a aktivite počas celej štúdie. Účastníci, ktorí konzumovali 1 polievkovú lyžicu jablčného octu denne, zaznamenali tieto účinky:

  • strata hmotnosti,
  • zníženie percenta telesného tuku,
  • zníženie obvodu pása,
  • zníženie triglyceridov.

Účastníci, ktorí konzumovali 2 polievkové lyžice jablčného octu denne, zaznamenali ešte lepšie výsledky v každej kategórii. Skupina s placebom v skutočnosti pribrala a obvod pása sa im aj mierne zväčšil.

Do klinickej štúdie v roku 2018 sa zapojilo 39 účastníkov na diéte s obmedzeným príjmom kalórií. Tí, ktorí konzumovali 2 polievkové lyžice (30 ml) jablčného octu denne počas 12 týždňov schudli výrazne viac a zbavili sa väčšieho množstva telesného tuku ako účastníci, ktorí jablčný ocot nekonzumovali vôbec.

Podľa tejto štúdie vám pridanie 1 alebo 2 polievkových lyžíc jablčného octu do vašej stravy môže pomôcť schudnúť.

Neprehliadnite: Ako schudnúť z brucha a udržať si štíhly pás?

Ďalšie benefity jablčného octu

Okrem podpory chudnutia má jablčný ocot niekoľko ďalších výhod, a to:

  • znižuje hladinu cukru v krvi – pri konzumácii jedla s vysokým obsahom sacharidov sa ukázalo, že jablčný ocot po jedle výrazne znižuje hladinu cukru v krvi.
  • zlepšuje citlivosť na inzulín – štúdie naznačujú, že konzumácia jablčného octu s jedlom s vysokým obsahom sacharidov môže zlepšiť citlivosť na inzulín.
  • znižuje hladinu cholesterolu – prieskum deviatich klinických štúdií z roku 2021 zistil, že jablčný ocot znižuje celkový cholesterol a triglyceridy.
  • zabíja škodlivé baktérie a vírusy – štúdie ukazujú, že jablčný ocot môže byť silným bojovníkom proti baktériám.

Odporúčame aj: Sérotonín v tabletkách sa užíva aj ako antidepresívum - je to ale bezpečné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní