Čo všetko môže spôsobiť krvácanie v tehotenstve? Tu je 13 možných príčin

Čo všetko môže spôsobiť krvácanie v tehotenstve? Tu je 13 možných príčin

Mnohé nastávajúce mamičky potrápi počas tehotenstva nejeden zdravotný problém. V tom najlepšom prípade sú to len drobnosti, ktoré síce znepríjemnia obdobie gravidity, no zároveň nepredstavujú nič závažné. Môže ísť napríklad o občasné ranné nevoľnosti, nedostatok energie, pálenie záhy, zápchu, plynatosť, zmeny nálad a mnohé iné typické vedľajšie účinky tehotenstva. 

Niekedy sa však môžu vyskytnúť aj omnoho závažnejšie komplikácie. Ak napríklad žena počas tehotenstva spozoruje krvácanie, obvykle to vedie k strachu a panike. Žena počas gravidity nemenštruuje, krvácanie by teda nemalo byť prítomné. Avšak, krvácanie v tehotenstve je pomerne bežný jav, ktorý sa objaví u nemalého percenta gravidných žien.

Príčiny môžu byť nezávažné, ale naopak aj veľmi vážne. Čo môže spôsobiť špinenie alebo krvácanie v tehotenstve a kedy vyhľadať lekársku pomoc?

1. Uhniezďovanie vajíčka

Približne medzi 5. až 14. dňom od oplodnenia vajíčka spermiou sa môže u ženy objaviť takzvané implantačné krvácanie. Ide väčšinou o svetloružové alebo hnedasté špinenie slabej intenzity, ktoré je spôsobené uhniezďovaním oplodneného vajíčka v sliznici maternice. Ide o prirodzený jav, ktorý neznamená nič závažné. Navyše, v takto skorom štádiu tehotenstva sa miernejšie špinenie môže objaviť i z dôvodu hormonálnych zmien či zväčšovania sa maternice, ktorá je viac prekrvená. Rovnako spravidla nejde o nič vážne. 

Odporúčame: Čo sú kmeňové bunky? Pri ktorých ochoreniach sa uplatňuje liečba kmeňovými bunkami?

2. Palpačné vyšetrenie u gynekológa

Slabé krvácanie, respektíve špinenie, sa u žien môže objaviť krátko po palpačnom vyšetrení (pohmatom) u gynekológa. Najčastejšie sa to stáva v prvom alebo druhom trimestri. Zväčša je to spôsobené tým, že sliznica pošvy, ako aj krčok maternice, sú viac prekrvené a citlivejšie, preto pri podráždení rýchlejšie dôjde ku krvácaniu. Ak sa po vyšetrení objaví drobné jednorazové špinenie, netreba sa obávať. 

3. Pohlavný styk

Podobný problém môže nastať po pohlavnom styku. Aj počas sexu môže dôjsť k podráždeniu sliznice pošvy, ktorá je počas tehotenstva viac prekrvená a k následnému narušeniu jemných ciev. To spôsobí drobné krvácanie, ktoré môže mať vzhľad ružovkastého výtoku. Ak sa u vás slabé krvácanie v rôznych fázach tehotenstva objavuje vždy po pohlavnom styku, je pravdepodobné, že nejde o nič vážne, no môžete vždy problém konzultovať s lekárom. 

4. Syndróm miznúceho dvojčaťa

Za krvácaním počas prvého trimestra môže stáť aj takzvaný syndróm miznúceho dvojčaťa. Ide o jav, pri ktorom sa v priebehu prvých troch mesiacov vývinu viacpočetné tehotenstvo mení na jednopočetné. Ide o druh spontánneho potratu jedného embrya, pričom druhý zárodok sa drží v maternici a vykazuje známky života a rastu. Odumreté embryo sa dostáva von z tela matky pri slabom krvácaní alebo sa postupne vstrebe. Zánik jedného plodu väčšinou nijako neohrozuje vývoj druhého plodu alebo priebeh tehotenstva. 

5. Infekcia

Intenzívnejšie alebo opakujúce sa krvácanie v tehotenstve niekedy poukazuje na infekciu. Môže ísť o príznak infekčného ochorenia, ktoré s tehotenstvom ani nemusí súvisieť. Krvácaním sa môže prejaviť zápal krčka maternice, ale aj pohlavne prenosná infekcia, ako napr. chlamýdiová infekcia. Vaginálne infekcie môžu pre prebiehajúce tehotenstvo predstavovať vážne riziko. Často bývajú sprevádzané ďalšími ťažkosťami (bolesti, pálenie pri močení, svrbenie, abnormálny výtok), ktoré neradno ignorovať. 

6. Abnormálne útvary v maternici

Ak sa počas tehotenstva častejšie objavujú krvácavé prejavy, nemusí ísť len o príznak infekčného ochorenia, ale aj o príznak nejakého útvaru v maternici či na krčku maternice. Za krvácaním niekedy stoja rôzne nezhubné útvary, ako napríklad polypy na krčku maternice či myómy v dolnej časti maternice. Krvácanie z pošvy je však rovnako sprievodným príznakom závažného karcinómu krčka maternice, prípadne môže ísť o prejav predrakovinových zmien na krčku maternice. Tieto zdravotné problémy sa rovnako objavujú bez spojitosti s graviditou. 

7. Subchorionický hematóm

K tehotenským komplikáciám, ktoré môžu spôsobiť krvácanie, patrí aj takzvaný subchorionický hematóm. Ide o hematóm v tehotenstve, pri ktorom dochádza k nahromadeniu krvi medzi membránami placenty a maternice. Tento stav môže lekár odhaliť pri ultrazvukovom vyšetrení. Hematóm sa u mnohých žien vstrebe, odporúča sa pokojový režim. Zväčšujúci sa hematóm však môže byť príčinou potratu. 

8. Hroziaci, začínajúci alebo prebiehajúci potrat

Krvácanie počas tehotenstva sa spája aj s veľmi závažnými príčinami, a to napríklad potratom. Slabšie krvácanie, ktoré neustupuje, môže znamenať hroziaci potrat. Dochádza k čiastočnému odlúčeniu vajíčka, no plod je stále nažive. Rôznymi opatreniami sa neraz podarí udržať graviditu. Ak je u ženy prítomné silné krvácanie, ktoré neprestáva a rovnako aj bolesti v podbrušku, môže ísť o začínajúci alebo prebiehajúci potrat. V týchto prípadoch došlo k rozsiahlemu odlúčeniu vajíčka alebo k jeho úplnému vylúčeniu z maternice.

Odporúčame: ​Čo spôsobuje točenie hlavy? Odhaľte príčiny nepríjemného problému!

9. Mimomaternicové tehotenstvo

Ak dôjde ku krvácaniu v priebehu prvého trimestra (najčastejšie medzi 4. až 6. týždňom), môže to byť zapríčinené aj tým, že ide o mimomaternicové tehotenstvo. Pri takzvanej ektopickej gravidite dochádza k uhniezdeniu oplodneného vajíčka mimo maternice, a to najčastejšie vo vajíčkovode, zriedkavo v hrdle maternice, vaječníku či brušnej dutine. Tieto miesta neposkytujú vhodné podmienky pre vývoj plodu. Takéto tehotenstvo je nevyhnutné prerušiť (ak nedošlo k spontánnemu potratu), inak hrozia vážne komplikácie. 

10. Mola hydatidosa

Za krvácaním počas gravidity môže ďalej stáť i jav zvaný mola hydatidosa. Tento patologický stav je tiež nazývaný ako molárne tehotenstvo či odborne gestačná trofoblastická choroba. Molárne tehotenstvo vzniká pri chybnom oplodnení. Poznáme viacero foriem tohto stavu. Molárne tehotenstvo vzniká napríklad pri oplodnení zdravého vajíčka dvomi spermiami (alebo jednou, ktorá sa rozdelí na dve) alebo oplodnení prázdneho vajíčka jednou alebo dvomi spermiami. To vedie k poruche vývoja embrya a nekontrolovateľnému rastu zárodočných obalov. Tieto tehotenstvá sa ukončujú chirurgicky. 

11. Placenta praevia

Termín placenta praevia označuje stav, kedy placenta rastie v najnižšej časti maternice a pokrýva všetky časti alebo časť otvoru do pošvy. Ide o jednu z hlavných príčin vaginálneho krvácania v druhom a treťom trimestri. Ide o závažnú zdravotnú komplikáciu v tehotenstve, ktorá môže ohrozovať život plodu i matky. Tento stav si vyžaduje viaceré režimové opatrenia, ako zníženie fyzickej aktivity, pokoj na lôžku, v niektorých prípadoch až hospitalizáciu. Ak placenta výraznejšie prekrýva otvor do pošvy, vaginálny pôrod obvykle nie je možný, pristupuje sa k cisárskemu rezu. 

12. Predčasné odlúčenie placenty

Počas tehotenstva sa môže objaviť viacero problémov s placentou (okrem jej chybného uloženia), ktoré sa môžu prejaviť i krvácaním. Najmä v treťom trimestri u niektorých žien dochádza k predčasnému odlúčeniu placenty od steny maternice (abrupcia placenty). Obvykle sa dostavuje silné krvácanie a bolesť. V prípade závažného odtrhnutia placenty je zväčša nevyhnutné ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. 

13. Pôrod alebo predčasný pôrod

Ak žena spozoruje krvácanie alebo špinenie, ktoré je sprevádzané bolesťami v podbruší a kontrakciami maternice, ide obvykle o samotný pôrod alebo začiatok predčasného pôrodu. Krvácanie môže byť zapríčinené odchodom hlienovej zátky, ktorá uzatvárala krčok maternice. Hlienová zátka ma vzhľad hustého hlienu, v ktorom je často aj prímes ružovkastej alebo hnedej krvi. 

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

  • Ak ide o intenzívne krvácanie, ktoré nepoľavuje alebo je časom ešte silnejšie.
  • Ak je krv jasnočervená. 
  • Ak je krvácanie sprevádzané bolesťou brucha, kŕčmi, slabosťou, bolesťou chrbta alebo hlavy, tiež zvracaním.
  • Ak krvácanie sprevádza zvýšenie telesnej teploty.
  • V prípade výskytu abnormálnych výtokov počas tehotenstva – zapáchajúci, spenený, žltý, sivý alebo zelený, hrudkový.
  • Ak sú vo výtoku viditeľné stopy krvi. 
  • V prípade slabého špinenia minimálne konzultujte problém s lekárom aspoň telefonicky. 

Odporúčame: Naparovanie dutín – aké má účinky a ako správne postupovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mata Urbanicova 28.02.24 13:43

MU
karma
-1.00

Dobrý deň, mám otázku som v 9+2 týždni tehotenstva, včera som mala vyšetrenie u lekárky, tretí deň kŕče pod bruškom a dnes okolo 11:00 som našla na toaletnom papieri najskôr zhluky hnedej krvi a následne jasno červenú krv, teraz mám iba hnedé špinenie. Podotýkam, ze vykonávam par hodín denne fyzickú prácu. Ďakujem za odpoveď

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní