Lahôdkové droždie – prečo ho pridať do stravy a ako na to?

Lahôdkové droždie – prečo ho pridať do stravy a ako na to?

Klasické pekárske droždie, nazývané tiež kvasnice, predstavuje masu lisovaných alebo sušených určitých kmeňov z druhu kvasinka pivná, latinsky Saccharomyces cerevisiae. Bežne v kuchyni sa stretávame s droždím v tvare kocky či v sušenej práškovej forme. Najviac sa pritom uplatňuje pri príprave kysnutého cesta, napríklad na chutný chlieb či lahodný koláč. 

Existuje však aj takzvané lahôdkové droždie. V čom sa odlišuje od toho klasického? Aké má využitie v kuchyni? A prečo sa ho oplatí zaradiť do jedálnička? Zistite všetko dôležité v nasledujúcom článku. Taktiež prinášame dva recepty s lahôdkovým droždím, ktoré musíte vyskúšať!

Poznáte lahôdkové droždie?

Lahôdkové droždie, rovnako ako pekárske, predstavuje jednobunkové kvasinky, no v tomto prípade ide o deaktivované, a teda neaktívne kvasinky. Lahôdkové droždie, nazývané tiež nutričné kvasnice, sa vyrába obvykle pomocou kvasiniek na substráte bohatom na cukry. Kvasinky sa nechávajú premnožiť a následne sa sušia pri teplote okolo 45 °C, pri ktorej sa deaktivujú kysnúce zložky. To znamená, že lahôdkové droždie nespôsobuje kvasenie.

Nutričné kvasnice sa teda nepoužívajú na prípravu kysnutého cesta, ale hlavne ako dochucovadlo. Sú typické svojou výrazne syrovou chuťou s jemne sladkasto-orieškovým podtónom. Možno ich nájsť na internete a predajniach so zdravými potravinami, ale aj vo väčších supermarketoch. Dostupné je lahôdkové droždie vo forme vločiek i prášku. 

Odporúčame: Je plytvanie jedlom problémom aj vašej domácnosti? Tu je 10 tipov, ako to napraviť!

zloženie lahôdkového droždia

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie lahôdkového droždia

Lahôdkové droždie je vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Nie je totiž určené len na dochutenie pokrmov, ale v prvom rade zvyšuje výživovú hodnotu jedla. Nutričné kvasnice, ako ich názov napovedá, sú totižto skutočne veľmi výživné. Obsahujú mnoho základných živín a telu prospešných látok. Ide v prvom rade o skvelý zdroj bielkovín. Približne polovicu hmotnosti lahôdkového droždia tvoria práve proteíny.

Nutričné kvasnice ďalej vo svojom zložení obsahujú:

  • sacharidy (okolo 30 g na 100 g porciu),

  • menšie množstvo tukov,
  • viaceré vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6 aj B7),
  • zinok, železo, selén a ďalšie minerálne látky,
  • glutatión

Aké má lahôdkové droždie účinky?

Lahôdkové droždie má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na naše zdravie. V prvom rade môžeme spomenúť, že keďže nutričné kvasnice nevedú k procesu kvasenia ako bežné pekárske droždie, nemajú ani nepriaznivý vplyv na tráviaci systém a črevnú flóru. Práve naopak, lahôdkové droždie vie vďaka svojmu zloženiu trávenie dobre podporiť a prispieť k zníženiu rizika zápchy či plynatosti.

Obsiahnutý glutatión prispieva k podpore imunity aj dobrej vitality. Rôzne vitamíny skupiny B, ktoré sa v nutričných kvasniciach rovnako nachádzajú, majú vo všeobecnosti priaznivý vplyv na funkciu nervového systému, sú dôležité pre tvorbu energie aj dobrý stav kože a slizníc. Keďže ide aj o zdroj kyseliny listovej (vitamín B9), skvelou voľbou sú pre tehotné ženy či ženy, ktoré sa pokúšajú otehotnieť. Táto látka podporuje plodnosť a správny vývoj plodu. 

Pre obsah bielkovín a rôznorodých živín je lahôdkové droždie dobrým doplnkom stravy pre vegetariánov, vegánov, športovcov a prakticky každého, kto sa chce zdravo stravovať. 

Využitie lahôdkového droždia v kuchyni

Nutričné kvasnice predstavujú výživné dochucovadlo, ktoré dodá rôznorodým pokrmom jedinečnú chuť. Denne sa odporúča konzumovať približne 1 až 2 PL lahôdkového droždia. A ako ho v kuchyni využiť? Ako sme spomenuli vyššie, toto droždie nevedie k procesu kvasenia, preto nie je vhodné na prípravu kysnutého cesta. Použiť ho však možno napríklad aj nasledovne:

  • na posypanie cestovín alebo rizota (ako náhrada za syr),
  • na dochutenie domácich nátierok a dipov,
  • na dochutenie strukovinových jedál alebo dusenej zeleniny,
  • pri príprave domáceho pesta,
  • na zahustenie polievok a omáčok (dobre viaže vodu a vytvára smotanovo-krémovú konzistenciu),
  • na prípravu domácich vegánskych syrov,
  • do mäsových a zeleninových fašírok alebo placiek,
  • do zapekaných zeleninových a cestovinových jedál,
  • na prípravu vegánskej praženice bez vajec z tofu (lahôdkové droždie v kombinácii s čiernou soľou vytvára chuť vajec),
  • na posypanie čerstvých zeleninových šalátov.

Odporúčame: Voskové obrúsky sú stále populárnejšie! Ako si ich vyrobiť doma?

vegan parmezán

Zdroj: Shutterstock®

Recept na vegánsky parmezán z lahôdkového droždia

Pre svoju syrovú chuť je lahôdkové droždie predurčené k tomu, aby v jedlách nahrádzalo a vytváralo práve chuť syra. Pripraviť sa z neho dá napríklad aj jeden z najznámejších talianskych syrov – parmezán. Vegánsky parmezán si zamilujú nielen vegáni, ale napríklad aj osoby, ktoré sa musia vyhýbať laktóze a v podstate aj úplne každý. Ako na jeho výrobu?

Ingrediencie:

  • 1 hrnček kešu orechov
  • 1/4 hrnčeka lahôdkového droždia
  • 1 ČL soli
  • podľa chuti sušený cesnak

Postup: Ingrediencie dáme do mixéra a mixujeme, kým nie je všetko rovnomerne rozomleté. Nemixujeme príliš dlho, inak sa zmes začne meniť na kešu maslo. Použijeme na posypanie cestovín, alebo uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe v chlade. 

Recept na paprikovú nátierku s lahôdkovým droždím

Okrem výživného vegánskeho parmezánu prinášame tip aj na chutnú nátierku, respektíve zeleninovú zmes s lahôdkovým droždím, ktorá je skvelou voľbou na chrumkavé hrianky. Kombinuje syrovú chuť nutričných kvasníc s paprikou a cuketou. Kombinácia ako stvorená na výživné raňajky či olovrant.

Ingrediencie:

  • 4 PL lahôdkového droždia

  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 červené papriky (kápie)
  • ½ baby cukety
  • 2 až 3 PL olivového oleja
  • 1 baraní roh (voliteľné)
  • soľ

Postup: Ako prvé si cibuľu nasekáme nadrobno a dozlatista ju osmažíme na oleji. Následne k nej pridáme na menšie kúsky nakrájanú papriku a podľa chuti aj jeden baraní roh. Opražíme a pridáme na menšie kocky pokrájanú cuketu. Osolíme, ešte chvíľu opražíme a potom pod pokrievkou na slabšom ohni dusíme do zmäknutia. Zeleninu dáme do mixéra, pridáme nutričné kvasnice a mixujeme, kým nám vznikne jednotná hladká zmes. Môžeme podávať. Dobrú chuť!

Odporúčame: Syndróm dráždivého čreva – pomôže prejavy zmierniť FODMAP diéta?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní