Makový olej a jeho účinky – prečo je vhodný nielen pre ženy v menopauze?

Makový olej a jeho účinky – prečo je vhodný nielen pre ženy v menopauze?

Máte radi makové semienka? Hoci mak je v niektorých kútoch sveta zakázaný, pretože ide o zdroj ópia, na Slovensku patrí medzi tradičné potraviny. Na Slovensku, ako aj v susednom Česku, má pestovanie maku siateho, latinsky Papaver somniferum, ako olejniny na potravinárske aj farmaceutické účely, dlhú tradíciu. 

Je však regulované a riadi sa istými legislatívnymi podmienkami. Napríklad v domácich podmienkach je možné mak pestovať iba na určitej rozlohe, v opačnom prípade sú už potrebné rôzne povolenia. Semienka maku pritom nie sú len chutnou ingredienciou do koláčov, ale mak sa využíva aj na ďalšie spracovanie. 

Napríklad sa z nich lisuje cenný makový olej plný živín dôležitých pre zdravie človeka. Tento olej nie je určený len na bežné využitie v kuchyni, ale uplatnenie nájde aj pri starostlivosti o pokožku a dokonca môže byť užitočný pri niektorých neduhoch. 

Odporúčame: Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!

mak

Zdroj: Shutterstock®

Mak a makový olej – aké je zloženie a nutričná hodnota?

Kvalitný makový olej by sa mal vždy pripravovať lisovaním semien za studena. Vďaka šetrnému spracovaniu si uchováva veľké množstvo živín a cenných látok. Keďže ide o olej, pochopiteľne, najväčší podiel v zložení tvoria tuky.

Kvalitný makový olej lisovaný za studena je zdrojom hlavne zdravých nenasýtených tukov (nenasýtené mastné kyseliny), ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť organizmu. Nájdeme v ňom napríklad kyselinu linolovú, patriacu medzi omega-6 mastné kyseliny, ale aj kyselinu olejovú (omega-9). 

Makové semená ako také pritom patria medzi najlepšie zdroje dôležitého vápnika. Obsahujú omnoho viac daného minerálu ako mlieko a iné mliečne výrobky. Doplniť telu vápnik pritom pomáha práve i makový olej. Olej z makových semien je však i zdrojom ďalších minerálov či vitamínov. V zložení ukrýva železo, meď, mangán, zinok aj horčík. Taktiež ide o skvelý zdroj vitamínu E. 

Prečo makový olej vyskúšať?

Čistý makový olej má pri vnútornom aj vonkajšom použití rôznorodé účinky. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na viacero vnútorných orgánov a procesov v tele, dokonca pozitívne ovplyvňuje nervový systém. Ako sme spomenuli vyššie, makové semienka, ako aj olej z nich, predstavujú výborný zdroj vápnika.

Ten je nesmierne dôležitý pre naše kosti. Makový olej však obsahuje i ďalšie látky podporujúce vstrebávanie vápnika do kostí. Vďaka tomu preventívne pôsobí proti osteoporóze. Práve preto je makový olej často odporúčaný ženám v menopauze, ktoré sú na rednutie kostí náchylnejšie. Olej sa uplatňuje v rámci prevencie aj liečby osteoporózy. 

Účinky makového oleja:

  • pomáha pri zvýšenej krehkosti kostí (pre obsah vápnika),
  • pomáha pri bolestiach hlavy a migrénach,
  • uvoľňuje svalové kŕče,
  • má antioxidačné vlastnosti,
  • podporuje správnu činnosť srdca a zdravie ciev,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a krvný tlak,
  • preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym ochoreniam,
  • upokojuje nervový systém,
  • podporuje krvotvorbu,
  • eliminuje stres a psychickú únavu,
  • makový olej zlepšuje psychickú odolnosť,
  • podporuje kvalitu spánku a pomáha zaspať,
  • zlepšuje stav pokožky pri kožných problémoch,
  • makový olej pomáha podporiť dobrú kvalitu vlasov a nechtov.

Ako užívať makový olej?

Vnútorne možno makový olej užívať rôznymi spôsobmi. V podstate je ho možné zaradiť do studenej kuchyne pre dochutenie sladkých aj slaných pokrmov, na tepelnú úpravu sa skôr neodporúča. Stratil by tak cenné látky a účinky.

Olej je vhodné pridať do šalátov, omáčok, nátierok, raňajkových kaší, jogurtu a podobne. Makový olej je však možné užívať aj ako doplnok stravy, či už v rámci prevencie, alebo na podporu liečby. Obvykle sa odporúča ráno nalačno a večer pred spaním konzumovať jednu čajovú lyžičku oleja.

Skladovanie makového oleja

Makový olej, ako všetky rastlinné oleje, je citlivý na svetlo, teplo a vzduch, ktoré môžu urýchliť jeho oxidáciu a znehodnotiť jeho chuť, vôňu a výživové hodnoty. Preto je dôležité vedieť, ako správne skladovať makový olej, aby si udržal svoje kvality čo najdlhšie.

Olej po otvorení skladujte olej na chladnom a tmavom mieste, ďaleko od priameho slnečného žiarenia a zdrojov tepla. Ideálne je skladovať ho v špajze alebo v temnej skrinke. Olej by mal byť vždy uložený v pevne uzavretej nádobe, aby sa minimalizoval kontakt s kyslíkom, ktorý môže spôsobiť oxidáciu oleja.

Pre dlhšiu skladovateľnosť môžete olej uložiť v chladničke. V chladničke sa však môže olej zahusťovať alebo zakaliť, ale to neovplyvňuje jeho kvalitu.

Odporúčame: Čo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?

makový olej na pleť

Zdroj: Shutterstock®

Makový olej ako prírodný kozmetický prípravok na pleť, vlasy a nechty

Makový olej je určený aj na vonkajšie používanie, a to nielen na pokožku, ale aj na vlasy a nechty. Olej vďaka svojmu zloženiu účinne hydratuje pleť a pokožku tela a podporuje jej regeneráciu. Pleti dodáva mladistvejší vzhľad, pričom je veľmi vhodný pre suchšie typy pleti.

Môže byť nápomocný pri rôznych kožných ochoreniach, ako je napríklad ekzém alebo lupienka. Vlasy vyživuje a chráni ich pred štiepením. Rovnako posilňuje nechty a eliminuje ich nadmerné lámanie. 

Tipy na vonkajšie použitie makového oleja:

  • Olejom môžeme podľa potreby pravidelne ošetrovať pleť i pokožku celého tela. 
  • Zabezpečte ním zdravé vlasy. Pri problémoch so suchými a lámavými končekmi vlasy ošetríme malým množstvom oleja a necháme pôsobiť cez noc, ihneď nezmývame. Tiež je možné olej pridať do balzamu alebo masky na vlasy. 
  • Pri lámajúcich sa nechtoch aspoň 3-krát týždenne ošetríme nechty malým množstvom oleja. 
  • Pri bolestiach kĺbov alebo svalov, napríklad aj pri reumatických ochoreniach, pravidelne vmasírujeme olej do postihnutého miesta.
  • Olej tiež nahradí masážny olej. Masáž celého tela makovým olejom uvoľňuje napätie a prináša psychickú pohodu. 

Makový olej pre deti alebo v tehotenstve – áno či nie?

S používaním makového oleja sa nespájajú prakticky žiadne obmedzenia. Pri užívaní v stanovených množstvách nevykazuje spravidla vedľajšie účinky. Je potrebné zmieniť, že makový olej neobsahuje ópium, preto je vhodný aj pre malé deti (obvykle od 3 rokov).

V prípade najmenších detičiek je možné jeho použitie zvonka, čiže na ošetrenie pokožky. Ak lekár nestanoví inak, makový olej je vhodný a priam až odporúčaný pre tehotné a dojčiace ženy. V tomto období je pre ženu makový olej vítaným prírodným doplnkom stravy.

Doplní mnohé potrebné živiny, vrátane cenného vápnika, ale aj ďalších minerálov, ktoré ženy počas tehotenstva strácajú. Makový olej naopak nemusí sadnúť osobám, pre ktoré je i samotný mak problematickou potravinou na trávenie, ako sú napríklad osoby s problémami so žlčníkom. 

Článok aktualizovaný 25.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní