Mangold – ktorý druh zeleniny sa ukrýva za týmto tajomným názvom?

Mangold – ktorý druh zeleniny sa ukrýva za týmto tajomným názvom?

Počuli ste už o mangolde? Za týmto tajomným názvom sa ukrýva pomerne známy druh zeleniny. Mangold sa zaraďuje medzi obľúbenú listovú zeleninu s mimoriadnymi účinkami na naše zdravie. Čím pre nás môže byť mangold prospešný a ako ho využiť v našej kuchyni?

Znovuobjavený mangold

Mangold patrí medzi staré druhy rastlín. Jeho potenciál poznali už starí Rimania. Kým v minulosti bol mangold medzi ľuďmi obľúbený, neskôr sa na neho akoby zabudlo a preferovali sa iné druhy zeleniny. V dnešnej dobe sa mangold opäť dostáva do popredia a má čestné miesto v zdravej kuchyni. Na tanieri dnes už nemáme iba mäso, ale aj množstvo chutnej zeleniny, ktorá je prospešná i pre naše zdravie.

Pozri aj: Čo takto dať si špenát? Prezradíme ti o ňom všetko od A do Z

mangold pouzitie

Zdroj: Shutterstock®

Mangold nie je špenát

Táto stonková listová zelenina je alternatívou k obľúbenému špenátu. Niektorí ju zaraďujú aj do príbuzenstva so zdravou cviklou a nazývajú ho aj listová cvikla. Rastlina je oproti špenátu viac citlivá na počasie a jej výdatnosť je menšia. Výhodou však je, že mangold je možné sadiť celoročne. Táto dvojročná rastlina z divej repy je charakteristická svojimi tmavozelenými listami s bielou, červenou, svetlozelenou alebo fialkastou stonkou.

Neprehliadni: TOP potraviny na doplnenie energie: Tieto nesmú chýbať v jedálničku!

co je mangold

Zdroj: Shutterstock®

Mangold a jeho účinky na naše zdravie

Mangold je bohatým zdrojom viacerých dôležitých vitamínov A, B, C, E či K, minerálnych látok ako napríklad železo, horčík, draslík, fosfor, selén, vápnik, ale aj betakarotén či omega 3omega 6 mastné kyselinyJe zdrojom kyseliny listovej, cholínu aj luteín, okrem toho obsahuje aj cenné flavonoidy. Vzhľadom na vysoké množstvo obsiahnutých komplexných sacharidov je aj zdrojom glukózy. Pokiaľ bojujete s tráviacimi problémami, mangold vám s nimi dokáže pomôcť. Okrem toho:

  • odstraňuje aj únavu či nervozitu,
  • chráni srdce,
  • disponuje detoxikačnými účinkami,
  • podporuje obranyschopnosť organizmu,
  • odstraňuje nadbytočnú vodu z tela (má močopudné účinky),
  • zlepšuje zdravie očí (chráni ich pred šedým zákalom i glaukómom),
  • reguluje hladinu glukózy v krvi,
  • lieči chudokrvnosť – obsiahnuté železo zvyšuje produkciu červených krviniek,
  • podporuje zdravie vlasov – zabraňuje ich vypadávaniu a rednutiu.

Mangold má silné antioxidačné účinky – posilňuje obranyschopnosť tela, má protirakovinové účinky a spomaľuje aj prirodzený proces starnutia.

Odporúčame: Červená repa a jej priaznivé účinky

mangold pestovanie

Zdroj: Shutterstock®

Mangold a jeho využitie v kuchyni

Vzhľadom na jeho rozsiahle zdraviu prospešné účinky sa priam žiada jeho využitie pri príprave jedál. Tak ako pri inej listovej zelenine môžete mangold využiť jednoducho pri príprave chutných šalátov, ako prílohu mäsitých či bezmäsitých jedál, ale aj ako prísadu do zdravého smoothie, do praženice alebo do omelety. Vďaka jeho pomerne veľkým a pevným listom z neho môžeme okrem iného pripraviť aj zapekané plnené listy.

Inšpiruj sa: Tak tomu neuveríš: Toto sú zákerné vedľajšie účinky repy!

mangold šalát

Zdroj: Shutterstock®

Mangold a jeho zber

Mangold je nenáročný typ rastliny, ktorý je možné pestovať celoročne. Jeho prvú úrodu zberáme približne po dvoch mesiacoch. Je háklivejší na mráz či chlad, a preto je vhodné ho v chladnejších mesiacoch pestovať v skleníku či fóliovníku. Ak sú už listy a stonka orezané, je vhodné ich čo najskôr spotrebovať, pretože rýchlo vädnú. Pri správnom uskladnení v chladničke vám však dokážu vydržať čerstvé až pár dní. Ak chcete mangold mraziť, odporúča sa mraziť iba listy, ktoré predtým mierne povaríte alebo blanšírujete.  

Zaujme ťa: TOP špenátové rýchlovky: Tieto chuťovky zo špenátu si zamiluješ!

Aktualizovaný článok: 23.11.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní