Modrý symbol vernosti: Čo lieči nevädza a ako ju pestovať?

Modrý symbol vernosti: Čo lieči nevädza a ako ju pestovať?

Vedeli ste o tom, že krásna nevädza s modrými kvietkami je symbolom doživotnej vernosti alebo aj symbolom čistých myšlienok? Práve preto je tento kvietok, typický pre lúky a polia, vhodný aj do svadobnej kytice. Prináša posolstvo o čestných zámeroch a dlhom a šťastnom manželstve. Nevädza však môže potešiť nielen naše oči, ale aj zdravie. Predstavuje totiž nielen okrasnú rastlinu, ale pokojne ju môžeme pridať aj medzi liečivé bylinky, ktoré sa v tradičnej medicíne využívajú pri rôznorodých neduhoch. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké má nevädza účinky, ako ju využiť pre svoje zdravie, aj ako na jej pestovanie v záhrade. 

Poznáte nevädzu?

Nevädza predstavuje rod jednoročných, ale aj viacročných rastlín z čeľade astrovité. U nás patrí k najznámejším a najrozšírenejším druhom nevädza poľná, latinsky Centaurea cyanus. Ide o jednoročnú rastlinu dorastajúcu do výšky až 90 centimetrov. Pôvodne sa vyskytovala najmä v juhozápadnej Ázii a na juhu Európy, dnes je rozšírená takmer v celej Európe, v rôznych častiach Ázie, v Severnej Amerike či dokonca v Austrálii. Nevädza je charakteristická vzpriamenou a zvyčajne rozvetvenou hranatou byľou. Listy majú kopijovitý tvar, modré až modrofialové kvetné úbory sa objavujú jednotlivo na konci vetvičiek byle.

Rastlina kvitne prevažne v letnom období od júna do septembra. Práve kvety sa zbierajú aj na liečebné účely. Nevädza si však našla rôznorodé uplatnenie. Je jedlá, takže sa s ňou môžeme stretnúť napríklad aj v kulinárstve. Jej kvety sú tiež používané v kozmetickom priemysle a už od minulosti slúžili aj ako prírodné farbivo. U nás sa môžeme stretnúť aj s inými druhmi nevädze. Jedným z nich je aj nevädza lúčna (Centaurea jacea), ktorej kvety sú skôr ružovofialové či purpurové. 

Odporúčame: Poznáte účinky benediktu? Pomôže pri častých zdravotných problémoch!

nevädza

Zdroj: Shutterstock®

Aké má nevädza účinky?

Droga z nevädze poľnej obsahuje triesloviny, horčiny, minerálne látky, flavonoidy, rôzne antokyánové glykozidy a ďalšie látky. Charakteristická je hlavne svojimi močopudnými účinkami, taktiež pôsobí protizápalovo a antisepticky, rovnako podporuje vylučovanie žlče. Už v minulosti bola nevädza využívaná ako liek pri nechutenstve a poruchách trávenia, taktiež pri hnisavých očných infekciách. Možné je použitie zvonka i zvnútra. V tradičných herbároch nachádzame nasledujúce účinky nevädze: 

  • podpora imunitného systému,
  • urýchlenie hojenia očných zápalov,
  • podpora trávenia,
  • zmiernenie tráviacich ťažkostí,
  • zvýšenie chuti do jedla,
  • pomoc pri problémoch s močovými cestami,
  • zmiernenie kožných problémov (dezinfekcia rán, podpora hojenia),
  • odstránenie nadbytočných tekutín z tela.

Odporúčame: Kedy si uvariť valeriánový čaj? Je prírodným liekom na mnoho ťažkostí!

nevädzový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Skúste nevädzový čaj

Nevädzu poľnú je možné v sušenom stave zohnať i na internete, v lekárňach či predajniach so sušenými bylinkami. Taktiež je možné vybrať sa na zber nevädze. Natrafiť na ňu môžeme najmä na okrajoch obilných polí, lúkach, okrajoch ciest či na suchších a skalnatých miestach. Na liečebné účely zbierame kvetné úbory, prípadne len odtrhávame lupienky. Tie v tenkých vrstvách sušíme na dobre vetranom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote do 35 °C. Nasušenú nevädzu následne uskladňujeme v dobre uzatvárateľnej nádobe. Používať ju môžeme zvonka i zvnútra. Vyskúšať môžete nasledujúce recepty:

  • nevädzový čaj – pripravíme z 1 ČL drogy na pohár horúcej vody. Necháme lúhovať asi 15 minút a zápar scedíme. Pri vyššie spomínaných ťažkostiach môžeme čaj užívať 2 až 3 razy denne.
  • výluh na vonkajšie použitie – pripravíme z 2 PL drogy na 300 ml vriacej vody. Necháme lúhovať a scedíme. Silnejší výluh používame zvonka vo forme obkladov na postihnutú pokožku a rany alebo na výplach očí pri zápaloch.
  • regeneračná pleťová maska – pripravíme z 1 PL sušených nevädzových kvetov, 1 PL kyslej smotany, 2 PL mlieka, 1 PL medu, 1 žĺtka a 5 kvapiek tekutého vitamínu A. Všetko zmiešame a nanesieme na tvár. Masku necháme pôsobiť 30 minút.

Odporúčame: Žihľava dvojdomá: Zistite, čo dokáže tento zázrak prírody!

pestovanie nevädze

Zdroj: Shutterstock®

Ako na pestovanie nevädze?

Nevädzu môžeme privítať i vo svojej záhrade. Jej rôzne odrody sú bežne pestované aj ako okrasné rastliny. Pestované odrody sú od divorastúcich nevädzí trochu odlišné, majú väčšinou mohutnejší vzrast a aj väčšie plné kvety. Kvety pritom nemusia byť len modré, ale aj fialové, ružové či biele. Nevädzu pestujeme zo semien, ktoré nájdeme v záhradkárstve či na internete. Semená vysádzame od apríla alebo mája do júna na vonkajšie stanovisko, prípadne je možné si vopred pripraviť sadeničky zo semien v skleníku a tie po mrazoch presadiť von. Treťou možnosťou je vysádzať hotové sadenice z obchodu. 

Pri vysádzaní dodržujte odstup aspoň 25 centimetrov. Nevädzi by sme v záhrade mali nájsť hlavne slnečné stanovište, znesie len slabo tienisté miesto. Obľubuje teplo, suchší vzduch a kyprú a priepustnú pôdu bohatú na živiny a hlavne vápnik. Pri zalievaní buďte opatrný. Menšie sucho totiž zvládne lepšie ako dlhodobé premokrenie. Zalievajte hlavne v prípade, ak je dlhodobo veľmi suché a teplé počasie bez zrážok. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní