Mužská rakovina prsníkov: Koľko mužov ohrozuje?

Mužská rakovina prsníkov: Koľko mužov ohrozuje?

Každé dieťa sa narodí s prsným tkanivom a mliečnymi žľazami bez ohľadu na jeho pohlavie. Aj keď sa mužské a ženské prsné tkanivo vekom vyvíja rozdielne, rakovina prsníka môže postihnúť obe z pohlaví rovnako, nie však rovnako často. Ženy sú ohrozené oveľa viac a ako mužská rakovina prsníka sa tak štatisticky označuje len jeden prípad z tisíc, teda 1 % všetkých prípadov.

Postihuje starších

Ak sa pýtate, čo vlastne mužskú rakovinu prsníkov spôsobuje, presná príčina je podľa odborníkov neznáma. Pravdepodobne však vznik tohto zákerného ochorenia podmieňujú hormonálne zmeny v tele muža, svoju rolu však hrá aj genetická predispozícia.

Štatistiky uvádzajú, že na rakovinu prsníka sú náchylnejší muži po 50-tke či dokonca muži v ešte staršom veku (okolo 70-tky). Rizikovým faktorom sa teda stáva vyšší vek, a to i v prípade ženskej rakoviny prsníka. Náchylnejší na vznik rakoviny prsníka sa ďalej stávajú muži s nadváhou či s obezitou, alkoholici, muži vystavovaní hormonálnym liečbam a muži s ochoreniami, ktoré potláčajú hladinu mužských hormónov v tele.

Inšpiruj sa: Ktoré prvé jarné bylinky hľadať v prírode? Podporte nimi zdravie!

mužské rakoviny

Zdroj: Shutterstock®

Na počiatku bola hrčka

U žien sa rakovina prsníka zväčša prejaví prostredníctvom hrčky v prsníkovej oblasti. Ani u mužov to nie je inak, nejde však o jediný príznak ochorenia. Rakovinu prsníka u mužov môže prezradiť bolestivá bradavka alebo inverzná bradavka, ktorá je vtiahnutá smerom dnu, ale aj výtok z bradavky či sfarbenie areoly, čo je oblasť v bezprostrednom okolí bradavky.

Aj okolie bradaviek môže signalizovať, že niečo nie je v poriadku. Na pokožke v prsníkovej oblasti môže vznikať začervenanie či bolestivé a fľakaté miesta a typickým príznakom je aj opuch lymfatických uzlín v podpazuší.

Pozor! Zväčšovanie prsníkov u mužov nie je automaticky príznak rakoviny prsníka. Môže ísť o ochorenie známe ako gynekomastia, ktoré vzniká v súvislosti s hormonálnou nerovnováhou v mužskom organizme.

Odporúčame: Alergici, pozor! Sezóna alergií 2021 začala skôr a potrvá dlhšie

najčastejšia rakovina u mužov

Zdroj: Shutterstock®

Neľahká diagnostika

Symptómy rakoviny prsníka u žien a mužov sú veľmi podobné až úplne rovnaké. Problém nastáva až pri samotnej diagnostike ochorenia. Ženy, ktoré sú nepochybne oveľa rizikovejšie, navštevujú pravidelné sonografické vyšetrenia a po určitom veku ich neminie ani mamografia.

U mužov sú tieto vyšetrenia skôr rarita, a preto je ochorenie často prehliadnuté. Aj u mužov (najmä starších) je teda veľmi dôležité pravidelné samovyšetrenie prsníkov, ktoré môže odhaliť hrčku, s ktorou treba neodkladne navštíviť lekára. Ako pri ženskej rakovine prsníka aj u mužov hrá totiž veľmi dôležitú rolu čas.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 23.04.21 20:14

karma
100.00

Fúú tak toho som nevedela že aj muži môžu mať rakovinu prsnika

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní