Čaká vás operácia? Zistite, ako sa na ňu správne pripraviť!

Čaká vás operácia? Zistite, ako sa na ňu správne pripraviť!

Čaká vám v priebehu nasledujúcich týždňov operácia? V tom prípade vás pravdepodobne už lekár oboznámil o tom, ako sa na nadchádzajúci zákrok pripraviť. Predoperačná príprava má pritom obrovský význam. Správna príprava prispieva k minimalizovaniu rizík, ktoré sa s danou operáciou môžu spájať a k prevencii možných komplikácií. Ak je pacient na zákrok dostatočne pripravený, ľahšie zvládne operačnú záťaž a následnú rekonvalescenciu. Predoperačná príprava pritom zahŕňa rôznorodé opatrenia, ktoré závisia od diagnózy konkrétneho pacienta a jeho zdravotného stavu, tiež charakteru plánovanej operácie. Pozrite sa spolu s nami na to, čo všetko môže v rámci prípravy čakať pacienta pred operáciou. 

Konzultácia s lekárom

Základom prípravy na operáciu je v prvom rade konzultácia s lekárom, respektíve viacerými lekármi, ktorí sa budú na zákroku podieľať. Práve od kompetentnej osoby by ste mali získať najviac relevantných informácií o tom, ako bude operácia prebiehať, ako sa na ňu pripraviť, aj ako bude prebiehať rekonvalescencia, či aké možné riziká očakávať. Nebojte sa svojho lekára spýtať na čokoľvek, čo vás ohľadom vašej operácie zaujíma. Lekár je tu predsa i na to, aby vám všetko dôležité ozrejmil.

Zároveň však myslite na to, aby mal dostatok potrebných informácií aj váš lekár od vás. Lekára by ste mali informovať o akýchkoľvek zdravotných problémoch, dlhodobo liečených ochoreniach, alergiách, užívaných liekoch a podobne. Nezatajujte pred lekárom akékoľvek dôležité informácie, no ani tie, ktoré sa vám zdajú banálne. 

Odporúčame: Vírus HIV – ako sa prenáša a aké sú typické príznaky infekcie?

predoperačné vyšetrenia

Zdroj: Shutterstock®

Predoperačné vyšetrenia

Neoddeliteľnou súčasťou prípravy prakticky akéhokoľvek chirurgického zákroku sú rozličné predoperačné vyšetrenia. Tie môžu sčasti závisieť od druhu operácie. V prvom rade je bežnou praxou vyšetrenie u všeobecného lekára. Ak je operácia už naplánovaná, potrebné býva spravidla vyšetrenie u internistu a anestéziológa, ktoré má za cieľ celkovo zhodnotiť stav pacienta z hľadiska nadchádzajúcej operácie a anestézie. Čo sa týka konkrétnych vyšetrení, pacient sa pred operáciou obvykle nevyhne vyšetreniu krvi a moču, taktiež býva potrebné EKG, ktoré lekárovi odhalí, ako pracuje srdce pacienta. Podľa druhu výkonu môžu byť potrebné ďalšie vyšetrenia. 

Úprava životného štýlu

Ak je človek v lepšej kondícii a má zdravé návyky v rámci životného štýlu, je uňho vyššia pravdepodobnosť, že lepšie zvládne plánovaný zákrok, ako aj následné zotavovanie. Ak vám je zdravý životný štýl sčasti cudzí, pred operáciou je určite vhodné to napraviť. Ako na to, sa taktiež môžete poradiť s lekárom. Vhodným krokom môže byť napríklad eliminácia alkoholu či cigariet. Podľa možností sa zamerajte na dostatok pohybu, ale aj oddychu a spánku, taktiež nezabúdajte na vyváženú a pestrú stravu. 

Čo sa týka stravovania, rovnako sa môžete poradiť s lekárom. Pred niektorými zákrokmi totiž býva potrebné, aby sa pacient špeciálne stravoval, respektíve dodržiaval lekárom nastavenú diétu. Rovnako netreba zabúdať na to, že bezprostredne pred zákrokom musí byť človek nalačno. Obvykle sa nesmie jesť 6 až 8 hodín pred operáciou, taktiež i príjem tekutín je potrebné krátko pred zákrokom obmedziť. 

Obmedzenie užívaných liekov

Ako sme spomenuli vyššie, kompetentný lekár by mal vedieť aj o tom, aké lieky pacient pravidelne užíva, či už hovoríme o liekoch na predpis, alebo aj tých voľnopredajných (vrátane rôznych doplnkov stravy). Niektoré lieky a liečivá totižto nie je vhodné užívať priamo pred zákrokom, preto by sa mal pacient informovať o tom, ktoré z nich užiť a ktoré určitý čas pred operáciou vysadiť. 

Odporúčame: Chronické rany či rany po operácii – ako podporí hojenie vhodné pH?

lieky

Zdroj: Shutterstock®

Úprava telesnej hmotnosti

Súčasťou prípravy na operáciu môže byť v niektorých prípadoch aj úprava telesnej hmotnosti. Výraznejšia nadváha a obezita totiž môžu predstavovať pri viacerých typoch chirurgických zákrokov, akým je napríklad operácia bedrového kĺba, problém, respektíve sa môžu spájať s vyšším rizikom rozvoja komplikácií. Navyše, u pacientov s väčšou obezitou môžu nastať problémy už pri samotnej anestézii. Ak vám teda lekár odporučí pred operáciou znížiť telesnú hmotnosť, určite túto radu nepodceňujte. Vhodné je v tomto prípade obrátiť sa na  odborníkov, ktorí pomôžu pacientovi stanoviť vhodný stravovací i cvičebný plán. 

Prevencia ochorení

Ak máte v najbližšom čase naplánovanú operáciu, mali by ste klásť veľký dôraz na prevenciu rôznych ochorení či úrazov, ktoré neraz môžu znamenať potrebu odkladu zákroku. Pred operáciou môže byť problémom napríklad aj prechladnutie. Spravidla nie sú na operáciu prijatí pacienti, ktorí majú známky nejakého akútneho respiračného ochorenia (kašeľ, teplota), tiež pacienti s hnačkami a inými akútnymi tráviacimi problémami, pacienti s aktívnym oparom na perách, či s prejavmi kožných infekcií alebo infekcie urogenitálneho traktu. Ak teda máte naplánovanú operáciu, dávajte si čo najväčší pozor na svoje zdravie. 

Pozitívne myslenie

Okrem dodržiavania všetkých nariadení lekára a prípravy svojho tela a fyzického zdravia na nadchádzajúci zákrok, je nevyhnutné myslieť i na to, že pripraviť sa treba aj psychicky. Je úplne normálne, že človeka pred operáciou prepadne strach a obavy. Je však zároveň dôležité takéto negatívne myslenie eliminovať a naladiť sa čo najviac pozitívne. Ako na to, by mal človek už prísť sám.

Obavy v prvom rade určite pomôže zmierniť konzultácia s lekárom. Ak totiž človek vie, čo ho čaká a čo sa bude diať, ľahšie sa môže s danou situáciou vyrovnať. Určite pomôže kontakt s rodinou a priateľmi, relaxačné techniky, meditácia, venovanie sa svojim záľubám a prakticky všetky činnosti, ktoré nám pomáhajú eliminovať stres, napätie a nervozitu. 

Odporúčame: Čo spôsobuje nadmerné vypadávanie vlasov? Tu je 10 častých vinníkov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní