Osteosarkóm – ako sa prejavuje najčastejšia forma rakoviny kostí?

Osteosarkóm – ako sa prejavuje najčastejšia forma rakoviny kostí?

Rakovina kostí patrí medzi závažné ochorenia, ktoré sa častejšie vyskytujú najmä u mladších jedincov. Jej zákernosť spočíva hlavne v tom, že veľmi dlhú dobu sa rozvíja takmer bez žiadnych zreteľnejších príznakov. Pojem rakovina kostí je pritom značne všeobecný a zahŕňa celý rad rôznych foriem zhubných ochorení, respektíve rozličných typov nádorov. Spomenúť môžeme chondrosarkóm či Ewingov sarkóm, no najčastejším typom je takzvaný osteosarkóm. Čo by sme o ňom mali vedieť?

Čo je osteosarkóm?

Pojmom osteosarkóm, tiež osteogénny sarkóm, označujeme jeden z najčastejšie sa vyskytujúcich zhubných nádorov kostného tkaniva. Predstavuje približne 60 % všetkých nádorov kostí. Ide spravidla o agresívny malígny kostný nádor, ktorý vzniká z nezrelých kostných buniek zvaných osteoblasty. Osteoblasty sú bunky mezenchymálneho pôvodu podieľajúce sa na tvorbe kostí, respektíve kostného tkaniva. Tieto bunky sú nadmerne aktívne najmä v období telesného rastu, čo má pravdepodobne vplyv na vyšší výskyt ochorenia v nižšom veku.

Osteosarkómy sú totižto najčastejšie diagnostikované u starších detí a dospievajúcej mládeže medzi 10. a 20. rokom života, teda v období intenzívneho fyzického rastu. Okrem toho je výskyt zaznamenaný aj u starších jedincov nad 60 rokov. Osteosarkóm sa môže vyskytnúť prakticky vo všetkých kostiach, bežne však vzniká najmä v oblasti medzi hlavicou a telom dlhých kostí. Zasiahnutá býva napríklad stehenná, holenná i ramenná kosť. Najčastejšie býva nádor lokalizovaný nad alebo pod kolenom. Naopak zriedkavo býva prítomný na trupe. Pre zaujímavosť môžeme spomenúť, že osteosarkómy nepostihujú len ľudí, ale vyskytujú sa aj u psov. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje gingivitída? Hlavné príznaky zápalu neignorujte!

prejavy osteosarkómu

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny a rizikové faktory osteosarkómu

Príčiny osteosarkómu nie je možné presne stanoviť, podobne ako príčiny mnohých iných zhubných ochorení. Odborníci však predpokladajú vplyv viacerých faktorov, ktoré môžu zvyšovať riziko rozvoja daného zdravotného problému. Už vyššie sme spomenuli možnú súvislosť medzi rýchlym rastom kostí v období dospievania a vznikom osteosarkómu. Tento kostný nádor sa pritom častejšie vyskytuje u detí, ktoré sú vysoké na svoj vek. Riziko vzniku tohto nádorového ochorenia môže zvyšovať aj:

  • výskyt ochorenia v rodine, resp. genetická predispozícia,
  • predchádzajúca rádioterapia (ožarovanie), 
  • niektoré iné ochorenia kostí, napr. Pageova choroba, rôzne kostné dysplázie,
  • Li–Fraumeni syndróm (veľmi zriedkavé autozomálne dominantne dedičné ochorenie, ktoré zvyšuje riziko rozvoja rôznych typov rakoviny),
  • Rothmund–Thomsonov syndróm (zriedkavé autozomálne recesívne dedičné ochorenie postihujúce kožu).

Ako sa osteosarkóm prejavuje?

Prejavy osteosarkómu vznikajú najmä z dôvodu narušenia normálnej štruktúry kosti v dôsledku nekontrolovateľného množenia abnormálnych buniek. Nádor vzniknutý v kosti sa postupne šíri celým kostným tkanivom, tiež zasahuje do dreňovej dutiny vo vnútri kosti a do mäkkých tkanív v jej okolí. Nádorom postihnutá kosť je výrazne oslabená a náchylnejšia k patologickým zlomeninám. K zlomenine pritom môže dôjsť aj pri malom úraze či v dôsledku preťaženia kosti. Prvé štádiá tohto zhubného chorenia však často prebiehajú bez zjavných symptómov, prípadne sú prítomné len nejasné signály, ktoré môžu mylne poukazovať na iné príčiny.

Skôr či neskôr sa pri osteosarkóme objavujú nasledujúce charakteristické príznaky:

  • tupé bolesti kosti, často sa zhoršujúce počas noci, prítomné dokonca aj v pokoji (obvykle ide o prvý príznak),
  • pri väčšom nádore hmatateľné zdurenie kosti (nemusí by na dotyk bolestivé),
  • opuch alebo začervenenie v mieste nádoru,
  • obmedzenie pohyblivosti (napr. ak sa nádor vyskytne v blízkosti kĺbu),
  • nešpecifické prejavy, ako horúčky, nechutenstvo, nočné potenie, strata váhy,
  • kašeľ a problémy s dýchaním (pri metastázach v pľúcach). 

Diagnostika osteosarkómu

Pri bolestiach kostí alebo ich zlomeninách bez zjavných príčin u starších detí a dospievajúcej mládeže je vždy potrebné myslieť aj na možnosť výskytu osteosarkómu. Toto závažné ochorenie je nevyhnutné diagnostikovať čo najskôr a rovnako čo najskôr začať i liečiť. Na odhalenie osteosarkómu v kostiach slúžia viaceré laboratórne testy a zobrazovacie metódy. V prvom rade sa zvykne pristupovať k fyzikálnemu vyšetreniu a biochemickému rozboru krvi.

Ďalej sa uplatňuje röntgenové vyšetrenie, ktoré pomôže lokalizovať nádor v kosti a odhaliť aj mieru poškodenia kosti. Okolité mäkké tkanivá zase pomôže zobraziť magnetická rezonancia či CT vyšetrenie. Spravidla býva potrebná aj biopsia, čiže odobratie vzorky tkaniva pre následné histologické vyšetrenie, ktoré môže určiť napríklad aj to, či ide o zhubný alebo nezhubný nádor, a teda stanoviť definitívnu diagnózu.

Odporúčame: Biolampa a jej účinky – pri ktorých zdravotných problémoch pomôže?

liečba osteosarkómu

Zdroj: Shutterstock®

Je možné osteosarkóm liečiť?

Podobne ako pri liečbe iných typov rakoviny, tak i pri osteosarkóme sú dostupné a využívané viaceré metódy liečby. Na výber vhodnej liečby môže mať vplyv viacero faktorov, ako napríklad konkrétny typ osteosarkómu, jeho umiestenie a veľkosť, rozsah poškodenia okolitých štruktúr, množstvo metastáz a ďalšie. Obvykle je prvým krokom v rámci liečby, ak je to možné, úplné odstránenie nádoru. Počas operácie sa za bežných okolností nahrádza postihnutá kosť protézou.

Vo vážnejších prípadoch, napríklad pri nepriaznivom raste nádoru alebo pri neskorom štádiu ochorenia však neraz býva nevyhnutná amputácia končatiny. Okrem tohto sa obvykle uplatňuje i chemoterapia, ktorá nasleduje po operácii, prípadne podľa potreby sa nasadzuje aj pred operáciou na zmenšenie nádoru. Rádioterapia sa využíva len zriedkavo, pretože osteosarkómy sú na ožiarenie málo citlivé. Uplatnenie nachádza v prípade liečby niektorých metastáz. 

Aké sú prognózy?

Prognózu stanovuje u konkrétneho pacienta lekár. Vplyv na úspešnosť liečby a možnosť celkového vyliečenia má viacero faktorov. V prvom rade záleží na tom, v ktorom štádiu bolo ochorenie odhalené, a teda ako skoro bola zahájená liečba. Významným činiteľom je aj typ osteosarkómu. Centrálne osteosarkómy rastúce vo vnútri kosti sú obvykle veľmi zhubné, rýchlo tvoria metastázy a spájajú sa s horšími prognózami. Naopak periférne osteosarkómy rastúce na povrchu kosti mávajú oveľa lepšie prognózy.

Prognóza závisí tiež od rozsahu nádoru, jeho umiestnenia a od toho, či ho bolo možné počas operácie úplne odstrániť, alebo sa chirurgicky odstránila iba jeho určitá časť. Vo všeobecnosti možno povedať, že neskoro odhalené veľké nádory na ťažko dostupných miestach (napr. chrbtica, panva) s výskytom metastáz mávajú pomerne zlé prognózy. Naopak, pri malom nádore na dostupnom mieste (napr. koleno, rameno), ktorý možno úplne chirurgicky odstrániť a taktiež pri dobrej odpovedi na chemoterapiu je prognóza u pacienta veľmi priaznivá. 

Odporúčame: Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní