Oxytocín – čo v tele ovplyvňuje a kedy dochádza k jeho vylučovaniu?

Oxytocín – čo v tele ovplyvňuje a kedy dochádza k jeho vylučovaniu?

V rôznych častiach nášho tela sú produkované rozličné hormóny, ktoré sa podieľajú na správnej funkcii organizmu. Napríklad v štítnej žľaze sa tvorí tyroxín a trijódtyronín, ktoré majú okrem iného zásadný vplyv na metabolizmus. Pankreas zase produkuje inzulín a glukagón, ktoré sa podieľajú na regulácii hladiny cukru v krvi. Mnohé rôznorodé hormóny ďalej produkujú i pohlavné žľazy človeka, nadobličky či mozog. 

Jedným z dôležitých hormónov je aj takzvaný oxytocín, prezývaný tiež hormón lásky. Tento hormón sa najčastejšie dáva do súvislosti s pôrodom, no význam nemá len pri ňom. Kde je oxytocín v našom tele produkovaný, kedy a ako ovplyvňuje organizmus? Môže dôjsť k jeho nedostatku? A ako prirodzene podporiť jeho vylučovanie?

Čo je oxytocín?

Oxytocín predstavuje z chemického hľadiska peptid zložený z deviatich aminokyselín. V ľudskom tele plní funkciu hormónu. K produkcii tohto neuropeptidového hormónu dochádza v mozgu, a to konkrétne v časti zvanej hypotalamus. Aby došlo k produkcii oxytocínu, musí nervová sústava dostať určitý podnet nervovo-reflexného charakteru. Ak sa tak stane, jadrá hypotalamu začnú syntetizovať daný hormón.

Ten je následne naviazaný na transportný proteín neurofyzín a výbežkami neuroendokrinných nervových buniek je transportovaný do hypofýzy, čiže podmozgovej žľazy. Z tohto miesta je nakoniec vylučovaný do krvného obehu a prakticky celého tela. V súvislosti s oxytocínom sa najčastejšie hovorí o jeho význame pri pôrode. Avšak, tento hormón má omnoho viac funkcií, a to nielen v ženskom, ale aj mužskom tele. 

Hlavné funkcie oxytocínu v ľudskom tele:

  • podporuje sťahy hladkého svalstva maternice pri pôrode,
  • podporuje sťahy hladkého svalstva pri pohlavnom dráždení, čím sa urýchľuje transport spermií do vajcovodov,
  • podporuje vypudzovanie mlieka pri kojení (a to vďaka sťahom myoepitelových buniek mliečnej žľazy, ktoré vyvoláva),
  • zvyšuje odolnosť voči bolesti,
  • podporuje pocity dôvery, upokojenia, tlmí stres,
  • podporuje navodenie opatrovateľského a ochranárskeho správania u mužov aj žien,
  • u mužov má vplyv na erekciu (hlavne z psychického hľadiska),
  • vplýva na tvorbu kostných buniek aj rast svalových buniek.

Odporúčame: Nedostatok pohybu telo ničí. Tu je 10 signálov, že sa týka aj vás!

Kedy telo produkuje najviac oxytocínu?

Pri mnohých hormónoch platí, že miera ich produkcie a vylučovania je ovplyvnená rôznorodými faktormi. U niektorých je takýmto faktorom napríklad aj časť dňa (napr. hormón melatonín sa vo vyššej miere tvorí počas noci). Ako sme spomenuli vyššie, k tvorbe oxytocínu je potrebný nejaký podnet nervovo-reflexného charakteru, jeho produkcia nie je samovoľná. K najčastejším podnetom, ktoré stimulujú tvorbu oxytocínu, patrí v prvom rade rozširovanie pôrodných ciest. V tele ženy sa tak zvýšené množstvo tohto hormóny vyplavuje v tehotenstve a počas pôrodu.

Produkciu oxytocínu však zvyšuje aj sexuálne dráždenie či sexuálna masáž, rozšírenie a podráždenie vonkajších genitálií a pošvy pri pohlavnom styku, ako aj dosiahnutie orgazmu. Oxytocín sa však vo vyššej miere vyplavuje nielen pri sexuálnom kontakte, ale aj pri iných druhoch fyzického kontaktu, a to napríklad aj medzi matkou a dieťaťom, taktiež produkciu zvyšuje blízky kontakt medzi milovanými a blízkymi osobami, prípadne kontakt s domácim miláčikom. K ďalším podnetom pre produkciu oxytocínu je aj dráždenie prsných bradaviek pri dojčení, prípadne i športová aktivita. 

Nízka hladina oxytocínu

Dostatočná úroveň oxytocínu plní svoju funkciu pri pôrode, dojčení i pohlavnom styku, okrem toho prispieva k lepšiemu priechodu emócií, zlepšeniu nálady, celkovej pohode a pocitom istoty. Tento hormón tak má zásadný vplyv na ľudský organizmus a jeho nedostatok sa môže spájať s rozvojom viacerých problémov. Nedostatkom oxytocínu sú viac ohrozené osoby, ktoré žijú osamote. 

Možné následky nedostatočnej hladiny oxytocínu:

  • predĺženie pôrodu a ďalšie komplikácie s tým spojené (napr. nadmerné krvácanie po pôrode),

  • výraznejšie vnímanie stresu, nervozity, úzkosti, depresie,
  • nedostatočný pocit šťastia alebo úspechu,
  • citové ochladenie a neschopnosť zblíženia sa,
  • nedostatok empatie,
  • problémy v intímnom živote,
  • problémy v partnerských vzťahoch. 

Odporúčame: ​Problémom nie je len cirhóza! Ako sa prejavuje stukovatená pečeň a čo ju spôsobuje?

Ako zvýšiť oxytocín?

Je niekoľko spôsobov, ako prirodzene podporiť produkciu oxytocínu v tele. Ako sme spomenuli vyššie, telo, respektíve mozog, potrebuje určitý podnet, preto je dôležité mu ten podnet dať. Vyplavovanie oxytocínu v tele podporuje pravidelný fyzický kontakt, a to akéhokoľvek druhu, či už medzi partnermi, alebo aj medzi rodičmi a deťmi, priateľmi, prípadne i kontakt s domácim miláčikom.

Uvoľňovanie oxytocínu podporuje objatie, pohladenie, maznanie sa (sexuálne i nesexuálne), držanie sa za ruku, masáž a, samozrejme, i pohlavný styk s partnerom. Dôležité je hlavne vyhýbať sa samote a sociálnej izolácii. 

Syntetický oxytocín

Nakoniec ešte môžeme spomenúť, že existuje aj ďalšia možnosť, ako do tela dopraviť oxytocín, a to prostredníctvom syntetického oxytocínu. Ten sa spravidla aplikuje injekčne, respektíve vnútrožilovo, pričom v medicíne sa využíva v rôznych prípadoch. Najčastejšie sa uplatňuje pri pôrode, a to na vyvolanie alebo urýchlenie pôrodu. V prípade potreby sa niekedy využíva aj po pôrode, a to na urýchlenie pôrodu placenty a ako prevencia krvácania po pôrode.

Niekedy sa využíva syntetický oxytocín aj vo forme nosných sprejov, a to napríklad na podporu spustenia kojenia. V súčasnosti sa mnohé štúdie a výskumy zaoberajú aj inými možnosťami využitia oxytocínu, a to napríklad pri liečbe autizmu. Taktiež sa skúmajú možnosti jeho uplatnenia pri liečbe obezity a prejedania sa, pretože sa ukazuje byť účinný pri znižovaní príjmu potravy a množstva viscelárneho tuku. V súčasnosti sa však využíva primárne v pôrodníctve. 

Odporúčame: ​Čo je autoimunitné ochorenie? Koho môže postihnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní