Je palmový olej v potravinách problém? Ako vplýva na zdravie či prírodu?

Je palmový olej v potravinách problém? Ako vplýva na zdravie či prírodu?

Mnohým rastlinným olejom sa pripisujú blahodarné účinky na ľudské zdravie, alebo aj na pokožku tela či vlasy, ak sú určené len na vonkajšie použitie. Spomenúť môžeme cenný ľanový olej, ktorý je bohatý na nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny, vďaka čomu má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Pri starostlivosti o pleť je zase skvelým pomocníkom arganový olej, ktorý má úžasné regeneračné vlastnosti. Takýchto olejov je mnoho – olivový, avokádový, konopný, kokosový, ricínový, jojobový a ďalšie. A čo taký palmový olej? O tom sa už veľa napísalo aj povedalo. Mnohí odporúčajú držať od neho ruky ďalej. Prečo?

Z čoho sa vyrába palmový olej?

Palmový olej, tiež nazývaný palmový tuk, predstavuje jedlý rastlinný olej vyrábaný z palmy olejnej, latinsky Elaeis guineensis. Olej je konkrétne pripravovaný z oplodia plodu, čiže pletiva obklopujúceho semeno. Za domovinu palmy olejnej a v podstate i palmového oleja možno považovať západnú Afriku. V tradičnej africkej kuchyni je olej z plodov palmy dodnes základnou ingredienciou. V súčasnosti sú tieto tropické stromy z čeľade arekovité značne rozšírené v tropických oblastiach naprieč svetom. Pestujú sa okrem Afriky aj v Ázii a Amerike.

Plody majú tmavočervenú farbu a rastú zoskupené vo väčších trsoch. Každý takýto trs môže pozostávať až z 3000 plodov. Palmový olej je charakteristický žltohnedou farbou, jeho konzistencia je pri izbovej teplote polotuhá. Je tepelne veľmi stabilný. Okrem palmového oleja sa z palmy olejnej pripravuje ešte ďalší druh oleja, a to palmojadrový. Palmojadrový olej sa získava zo semien, respektíve jadier plodov palmy olejnej. Tento olej má rôznorodé využitie, podobne ako palmový olej, no oba oleje sa výrazne líšia svojím zložením. 

Odporúčame: Hroznový olej – zdravý a prospešný s nadpozemskými účinkami?!

účinky palmového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Využitie palmového oleja

Palmový olej patrí v súčasnosti k najbežnejším, najrozšírenejším a najviac využívaným rastlinným olejom. Pokrýva až okolo 35 % svetového dopytu po rastlinných olejoch. Jeho najväčšími producentmi sú Malajzia a Indonézia, skadiaľ je exportovaných okolo 85 % z celkového množstva vyprodukovaného palmového oleja. Tento olej má viaceré benefity, pre ktoré si našiel uplatnenie v niekoľkých odvetviach priemyslu, predovšetkým však v potravinárskom priemysle. Dnes tvorí súčasť obrovského množstva potravinárskych výrobkov (odhadom takmer 50 %), a to hlavne balených produktov. Nájdeme ho napríklad v:

  • tukoch na vysmážanie,
  • pečive (balený chlieb), sušienkach, cereáliách,
  • čipsoch, chrumkách,
  • tavených syroch,
  • zmrzline a nanukoch,
  • čokoládových tyčinkách, bonboniérach,
  • detskej výžive,
  • hotových jedlách a polotovaroch (instantné nápoje, mrazená pizza, sušené polievky). 

Jedným z hlavných dôvodov, pre ktoré je palmový olej hojne produkovaný a využívaný v bežných potravinách, ktoré konzumujeme každodenne, je jeho nízka cena, respektíve lacná výroba. Tento olej je vysoko produktívny, s relatívne nízkymi vstupmi a využitím menšieho podielu pôdy je možné získať viac oleja než pri ktoromkoľvek inom rastlinnom oleji. Ďalšími výhodami je:

  • všestrannosť využitia,
  • dobrá stráviteľnosť,
  • chuťová a pachová neutrálnosť (nemá negatívny vplyv na chuť a vôňu výrobkov),
  • schopnosť predĺžiť trvanlivosť a zachovať vlastnosti výrobku (napr. dobrú roztierateľnosť).

Palmový olej si našiel uplatnenie aj pri výrobe krmív pre zvieratá, časť z neho sa okrem toho používa na výrobu bionafty. Okrem toho má svoje miesto i v kozmetickom priemysle. Nájdeme ho v niektorých šampónoch, mydlách, dekoratívnej kozmetike aj čistiacich prípravkoch. 

Je palmový olej zdraviu prospešný alebo škodlivý?

Z hľadiska konzumácie palmového oleja a jeho vplyvu na zdravie človeka možno spomenúť niektoré pozitíva a rovnako negatíva. Tento rastlinný olej, podobne ako iné oleje, je plný zdraviu prospešných látok. Nájdeme v ňom vitamíny rozpustné v tukoch, ako vitamín E či vitamín A, ktoré sú okrem iného charakteristické svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Antioxidanty prispievajú k ochrane buniek pred pôsobením voľných radikálov. Tiež je zdrojom karotenoidov. Palmový olej je však, pochopiteľne, zložený predovšetkým z tukov.

Obsahuje v prvom rade mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré môžeme označiť za zdravé tuky. Tie sú nevyhnutnou zložkou našej stravy. Palmový olej obsahuje napríklad kyselinu olejovú či linolovú. I keď palmový olej zahŕňa niektoré dôležité látky, nemožno ho hneď označiť za zdraviu prospešný. Práve naopak, často sa poukazuje na jeho čiastočnú škodlivosť. Palmovému oleju je z hľadiska jeho zloženia najčastejšie vytýkané vysoké množstvo nasýtených mastných kyselín.

  • Pre porovnanie môžeme uviesť, že kým napríklad olivový olej, ktorý je cenený pre svoje pozitívne účinky, obsahuje približne 15 % nasýtených tukov z celkového množstva, tak palmový olej je tvorený takmer z 50 % práve nasýtenými tukmi. 

Tieto tuky, na rozdiel od nenasýtených mastných kyselín, nemožno považovať za zdravé, práve naopak. Najmä nadmerný príjem nasýtených tukov sa totižto spája so zvyšovaním hladiny škodlivého LDL cholesterolu a následným zvýšením rizika rozvoju kardiovaskulárnych ochorení. Vyšší príjem škodlivých tukov tiež môže prispieť k rozvoju obezity, cukrovky 2. typu či niektorých druhov nádorových ochorení. 

Odporúčame: Účinky ryžového oleja: Prečo si ho zamiluje každá pleť?

výroba palmového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Vplyv produkcie palmového oleja na životné prostredie

Od palmového oleja však dávajú mnohí ruky preč nielen z dôvodu zloženia, ale taktiež, respektíve hlavne kvôli jeho negatívnemu environmentálnemu vplyvu. Vysádzanie palmových stromov má negatívny dopad na životné prostredie. Intenzívne pestovanie týchto rastlín sa totižto spája so systematickým výrubom tropických pralesov. Obrovské plochy prirodzeného životného prostredia, a to najmä v Indonézii a Malajzii, sú ničené a nahrádzané plantážami. Odlesňovanie má výrazne negatívny vplyv aj na tunajšiu faunu. 

Ničením pralesov totiž dochádza k eliminácii prirodzeného prostredia pre celý rad živočíšnych druhov. Ohrozené sú napríklad orangutany, ktoré čelia vyhynutiu, okrem toho aj slony či tigre, tiež vtáctvo. Vznik nových plantáži má tiež na svedomí sťahovanie pôvodných obyvateľov. Na jednu stranu môže produkcia palmového oleja poskytnúť tunajším obyvateľom prácu, zlepšiť služby a znížiť chudobu, na druhú stranu sa často hovorí o mnohých ilegálnych plantážach, ktoré sa vyznačujú neetickou výrobou a využívaním lacnej pracovnej sily.

Problematika produkcie palmového oleja je vo všeobecnosti značne komplikovaná. V potravinárskej výrobe totiž palmový olej nemá hlavne s ohľadom na nízku cenu náhradu. Stále viac firiem však nezatvára pred týmto problémom oči a vo svojich produktoch palmový olej nepoužíva, čo je spravidla uvedené na obale výrobku. 

Odporúčame: Zázračná moringa a jej benefity: Vy ešte nepoznáte strom života?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní