Priečne alebo pozdĺžne ryhy na nechtoch – môže ísť o signál ochorenia?

Priečne alebo pozdĺžne ryhy na nechtoch – môže ísť o signál ochorenia?

Svojmu zdraviu by sme mali venovať dostatok pozornosti. Nie nadarmo sa predsa hovorí, že zdravie máme len jedno. Rôznorodé zmeny v zdravotnom stave sa preto skutočne neoplatí ignorovať. Naše telo nám môže rôznorodými signálmi dávať jasne najavo, že s ním niečo nie je v poriadku.

Prehliadať by sme nemali nielen bolestivé stavy, ale napríklad ani zmeny vo farbe stolice, nadmerné vypadávanie vlasov, nezvyčajné dýchacie ťažkosti či zmeny na pokožke. Indikátorom nášho zdravia dokonca môžu byť aj nechty. Tie by za normálnych okolností mali mať ružovkastú farbu s bledoružovými až bielymi mesiačikmi pri koreni. 

Povrch zdravého nechtu je skôr hladký, lesklý, mierne vypuklý a nenachádzame na ňom väčšie drážky či dokonca škvrny. Rôznorodé zmeny vo farbe, kvalite či tvare nechtov však môžu byť signálom vážnejšieho zdravotného problému – môžu poukázať na ochorenie nechtov alebo aj choroby vnútorných orgánov. Čo všetko o zdravotnom stave môžu hovoriť vaše nechty?

Odporúčame: Viete, čo sú mandľové kamene? Ako sa zbaviť tohto nepríjemného problému?

ryhované nechty

Zdroj: Shutterstock®

Pozdĺžne pruhy na nechtoch – aké sú možné príčiny vzniku?

Prítomnosť pozdĺžnych rýh na nechtoch, ktoré vedú od nechtového lôžka smerom k hornému okraju nechtu, sú vo väčšine prípadov úplne bežné a prirodzené. Vekom sa zvyknú tieto vertikálne ryhy ešte viac zviditeľňovať, ide v podstate o podobný jav ako pri vráskach na tvári. Ich výskyt však môže súvisieť aj s hormonálnymi zmenami či s problémami so štítnou žľazou. 

Na problém môžu poukazovať výrazné pozdĺžne ryhy sprevádzané ďalšími príznakmi, a to napríklad farebnými zmenami, alebo nadmerným štiepením. Vtedy môže ísť napríklad o prejav chudokrvnosti (anémia). Do úvahy však pripadá aj alopécia areata, ktorá je charakteristická nielen vypadávaním vlasov vo väčších zhlukoch, ale aj zmenami na nechtoch.

Taktiež môžu podobné deformity nechtov súvisieť s reumatoidnou artritídu. Na pozore sa treba mať v prípade výskytu tmavých pozdĺžnych čiar, respektíve pruhov na nechtoch, ktoré môžu poukazovať na malígny melanóm. Prejav v podobe tmavého zvislého pruhu sa zvyčajne objavuje na jednom nechte. 

Odporúčame: Ako na správne rozmrazovanie mäsa – aké sú možnosti a ktoré chyby určite nerobiť?!

priečne ryhy na nechtoch

Zdroj: Shutterstock®

Priečne pruhy na nechtoch – signalizujú problém?

Priečne ryhy na nechtoch sa objavujú oveľa zriedkavejšie a spravidla i stoja za väčšiu pozornosť. Horizontálne ryhy na nechtovej platničke sú často nazývané aj Beauove línie a môžu byť signálom rôznorodých ochorení. Súvisieť môžu s cukrovkou, ochorením obehového systému, kožnými ochoreniami (ekzém, psoriáza).

Výrazné Beauove línie na väčšine nechtov môžu tiež poukazovať na infekciu, napríklad na mumps, ale aj problém s viacerými vnútornými orgánmi. Neraz sa však objavujú aj po prekonaní niektorých infekčných ochorení, horúčkových stavov, ako aj po chemoterapii. Takto ryhované nechty sa však môžu objaviť i z dôvodu úrazu, napríklad po zabuchnutí prstu do dverí. 

Odporúčame: Menštruácia ekologicky: Týmto nahradíš bežné vložky a tampóny!

ochorenia nechtov

Zdroj: Shutterstock®

Trápi vás nepravidelný tvar nechtov?

Všímať si treba nielen zmenený povrch nechtov, ale aj celkovú zmenu ich tvaru. Napríklad zakrivenie nechtov smerom dohora neraz súvisí s genetikou, no príčinou môže byť aj nedostatok vitamínov a najmä železa.

Výrazne vypuklé nechty, ktoré vyzerajú ako nafúknuté, sa môžu objaviť pri poruchách pečene, srdca aj pľúc. Dovnútra zahnuté nechty zase môžu poukazovať rovnako na nedostatok železa, ale aj hemachromatózu, čo je ochorenie pečene, taktiež obmedzenú činnosť štítnej žľazy.

Zmeny vo farbe nechtov – môžu signalizovať ochorenie nechtov?

Prehliadať by sme jednoznačne nemali zmenenú farbu nechtov. Ako sme spomínali vyššie, zdravé nechty sú ružové a majú slabší ružovkastý, prípadne biely polmesiac v mieste, z ktorého vyrastajú.

Zmena farby na celej ploche nechta alebo rôzne farebné škvrny spravidla signalizuje problém, a to najmä v prípade, ak ich výskytu nepredchádzalo žiadne mechanické poranenie nechta. Rovnako neignorujte farebné zmeny na nechtoch v prípade, že neodrastajú. Modrasté až fialové nechty môžu byť znakom slabého prekysličenia krvi, teda nedostatku kyslíka.

Zažltnuté, belasé, hnedasté nechty, ktorých povrch je rovnako zmenený (drobí sa, je deformovaný), často poukazujú na hubovitú infekciu, respektíve nechtovú mykózu. Vo veľkej časti prípadov sú príčinou zmenenej farby nechtov práve plesne, ktoré patria medzi časté choroby nechtov na rukách a nohách. Tmavé až čierne škvrny, ktoré neodrastajú, môžu byť spôsobené spomínaným melanómom. Hnedé sfarbenie zase môže poukazovať na ochorenia štítnej žľazy, ako aj podvýživu. 

Odporúčame: Laparoskopická operácia: Kedy je potrebná a aké sú jej riziká?

nekvalitné nechty

Zdroj: Shutterstock®

Zhoršená kvalita nechtov – ukazuje na chýbajúce výživné látky aj ochorenia

Ignorovať sa neoplatí ani výrazne zhoršenú kvalitu nechtov. Ak sú nechty príliš lámavé, štiepia sa a sú tenké, rozhodne to nie je v poriadku.

  • Popísané problémy s nechtami sa v prvom rade môžu vyskytovať aj z dôvodu nedostatku niektorých živín v strave – môžu im chýbať vitamíny, mikroelementy. Dlhodobo zlý stav nechtov môže byť zapríčinený nedostatkom zinku, vápnika, vitamínu A, biotínu (vitamínu B7), ale aj ďalších dôležitých látok. Pomôcť môžu výživové doplnky.
  • Nekvalitné nechty však môžu byť aj jedným z prejavov viacerých ochorení. Súvisieť môžu s poruchami trávenia, ktoré majú negatívny vplyv na absorpciu živín, čo môže následne ovplyvniť aj kvalitu nechtov. Ide napríklad o Crohnovu chorobu, celiakiu aj ulceróznu kolitídu.
  • Štiepiace sa nechty neraz sprevádzajú aj psoriázu, ochorenia štítnej žľazy, kožné choroby, dokonca i tehotenstvo.
  • Krehké nechty však môžu byť i výsledkom mechanického poškodenia, napríklad pri nešetrnej manikúre, respektíve hlavne po odstránení umelých nechtov.
  • Taktiež ich môžu mať na svedomí rôzne chemikálie, ktorým sú vystavované, ako napríklad čistiace prípravky. 

Nechty môžu vo všeobecnosti poukazovať na celú škálu rôznorodých zdravotných ťažkostí. Mnohé ochorenia sa navyše zvyknú prejavovať aj inými príznakmi, ktoré by sme rovnako nemali prehliadať. Pri výskyte problémov s nechtami, ako aj ďalších sprievodných signálov, rozhodne konzultujte zdravotný stav s lekárom. Iba ten môže odporučiť vhodné vyšetrenia a stanoviť presnú príčinu spomínaných javov na nechtoch. 

Trápia vás suché nechty?

Suché nechty môžu byť spôsobené niekoľkými faktormi. Niektoré z hlavných príčin suchých nechtov zahŕňajú:

  • nedostatočná hydratácia – nedostatočný príjem vody môže spôsobiť vyschnutie nechtov a kože,
  • časté umývanie rúk – pravidelné umývanie rúk a používanie dezinfekčných prostriedkov na báze alkoholu môže vysušiť nechty a kožu, preto ich v rámci prevencie pravidelne ošetrujte vhodným krémom,
  • používanie nekvalitných nechtových prípravkov – lacné laky na nechty a odstraňovače laku môžu obsahovať agresívne chemikálie, ktoré vysúšajú nechty,
  • chladné a suché podnebie – nízka vlhkosť a chladné počasie môžu vysušiť nechty a kožu,
  • nedostatok vitamínov a minerálov – nedostatok niektorých živín, ako je biotín, vápnik a vitamín E, môže mať za následok suché a lámavé nechty, tiež mäkké nechty.

Článok aktualizovaný 29.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní