Repík lekársky – aké má účinky a ako si z neho pripraviť čaj či masť?

Repík lekársky – aké má účinky a ako si z neho pripraviť čaj či masť?

Slovenská príroda ukrýva mnoho liečivých byliniek, ktoré využívali pri rôznych neduhoch už naši predkovia. Typickou tunajšou bylinkou je napríklad rumanček kamilkový, známy aj ako kamilka či harmanček. Jeho biele kvetné lístky a žltý prostriedok nespozná na prvý pohľad len málokto. Tradičnou bylinou je aj nechtík lekársky, ktorý je typický pomerne veľkými žltými až oranžovými kvetmi.

Zabudnúť však nemožno ani na repík, ktorý môže byť osožný pri viacerých zdravotných ťažkostiach. Aké má repík účinky a ako ho využiť pre svoje zdravie? Zistite o ňom všetko dôležité!

Poznáte repík lekársky?

Repík lekársky, latinsky Agrimonia eupatoria, je trváca bylina z čeľade ružovité. Dorastá do výšky okolo 30 až 100 centimetrov. Repík je typický drsnou vzpriamenou stonkou, ktorá je pokrytá jemnými chĺpkami. V prvom roku rastliny z koreňa vyrastá len prízemná ružica listov, z ktorej v druhom roku vyháňajú stonky so zúbkatými listami, ktoré sa smerom nahor zmenšujú. Na rube sú sivasté. 

Stonky sú zakončené súkvetiami drobných žltých kvietkov v tvare klasu, ktoré majú jemnú jablkovú vôňu. Objavujú sa hlavne v letných mesiacoch, obvykle od júna do augusta. Plodom repíka sú lepkavé dvojsemenné nažky. 

Odporúčame: Divozel veľkokvetý – ako si z neho pripraviť čaj, sirup či obklad?

Repík – pestovanie a zber

Repík lekársky je hojne rozšírený naprieč Európou, rastie od nížin až do subalpínskeho pásma. Taktiež sa vyskytuje v Severnej Amerike či Ázii. Nájdeme ho aj v našej prírode. Repík možno hľadať najmä na suchších slnečných miestach, a to v riedkych lesoch, na lúkach či rúbaniskách. U nás často rastie aj vo vyššie položených oblastiach, napríklad na pasienkoch. Taktiež ho nájdeme na okrajoch ciest. 

Na liečebné účely sa z repíka zberá kvitnúca vňať v čase kvitnutia, a to v čistom prostredí, teda hlavne ďalej od veľkých ciest. Pri zbere je vhodné zrezať bylinu aj so spodnými listami, dolné hrubé časti stoniek následne pred sušením odstránime. Repík môžeme sušiť vo zväzkoch v tieni na prevzdušnenom mieste, prípadne v umelých podmienkach pri teplote do 35 až 40 °C. Dôkladne vysušenú vňať uskladníme na suchom a tmavom mieste.

Repík nenájdeme len v prírode, ale pestovať si ho môžeme aj doma v záhrade. Semená možno nájsť na internete či v záhradkárstve. Na výsev repíka je najlepšia jar. V záhrade vyberáme suchšie stanovište s dostatočným prísunom slnečných lúčov. Vhodná je priepustná humózna pôda. Repík nie je náročný na pestovanie. Jeho zber možno podniknúť v druhom roku pestovania v čase kvitnutia. 

Aké má repík účinky?

Repík je jednou z najstarších liečivých bylín. Známy bol už starým Grékom či Slovanom, vyžívali ho tiež v dávnom Egypte. U nás bol repík od nepamäti známy aj pod viacerými ľudovými názvami, ako napríklad boží bič či útrobník. Kvitnúca vňať tejto bylinky obsahuje viaceré účinné látky, vďaka ktorým má blahodarný vplyv na zdravie človeka. Spomenúť môžeme triesloviny, horčiny, flavonoidy, kyselinu kremičitú, minerálne látky, vitamín C, kyselinu jablčnú, éterický olej aj viaceré glykozidy. 

Droga z repíka pôsobí vďaka svojmu zloženiu antioxidačne, protizápalovo, diureticky (močopudne) aj sťahujúco (adstringentné účinky). Taktiež má antibakteriálne a protivírusové účinky, dokonca pôsobí proti hubám a okrem toho mierne znižuje horúčku. Blahodarný vplyv má na viaceré vnútorné orgány, a to vrátane orgánov tráviacej sústavy. Taktiež sa uplatňuje pri viacerých kožných problémoch. 

Tradičná medicína pripisuje repíku tieto účinky:

  • podporuje vylučovanie žlče aj tráviacich enzýmov, čím podporuje proces trávenia,

  • zmierňuje tráviace a zažívacie ťažkosti – napr. hnačky, 
  • podporuje chuť do jedla,
  • chráni bunky pečene,
  • pomáha pri žlčníkových a močových kameňoch a pri tvorbe piesku,
  • podporuje zdravie močových ciest,
  • podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela,
  • zmierňuje kašeľ,
  • lieči zápaly v ústnej dutine,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi,
  • zmierňuje krvácanie (napr. pri silnej menštruácii),
  • zmierňuje problémy s opuchmi kĺbov,
  • pôsobí hojivo na pokožku – lieči rany aj popáleniny,
  • podporuje liečbu kožných ochorení (napr. vyrážok, ekzémov).

Odporúčame: Trojdňová vojenská diéta sľubuje rýchly úbytok váhy. Ako je to s ňou v skutočnosti?

Recept na repíkový čaj

Tradične sa na vnútorné použitie pripravuje z repíka čaj. Potrebovať naň budeme 1 ČL sušenej repíkovej vňate a 250 ml vriacej vody. Zápar necháme lúhovať asi 10 minút a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach sa odporúča podávať 2 a 3 repíkové čaje denne. Čaj z repíka osoží pri tráviacich ťažkostiach (najmä hnačkách či syndróme dráždivého čreva), poruchách močových ciest, problémoch s pečeňou či ochoreniach dýchacích ciest (sprevádzaných kašľom a horúčkami).

Repíkový čaj nie je vhodný na dlhodobé užívanie, popíjať je ho vhodné len pár týždňov do ústupu ťažkostí. Vhodný nie je pre tehotné a dojčiace ženy, osoby trpiace zápchou či osoby s citlivosťou na tanín. 

Obklad z repíka

Zvonka sa repík uplatňuje hlavne pri kožných problémoch, pričom je ho možné použiť formou obkladov. Pre tento účel si pripravíme silnejší zápar, ktorý na postihnuté miesta aplikujeme gázou či vatovými tampónmi. Potrebovať budeme 4 ČL sušeného repíka a 200 ml horúcej vody. Zalejeme, necháme lúhovať asi 20 minút a scedíme. 

Do záparu môžeme namočiť čistú gázu alebo látku a aplikovať na postihnuté miesto. Obklad necháme pôsobiť aspoň pol hodinu. Hojivé repíkové obklady sú účinné pri zle sa hojacich otvorených ranách, popáleninách, vredoch končatín či kožných chorobách. Akné a vyrážky možno ošetrovať tampónmi namočenými do repíkového záparu. Pri hemoroidoch sa zase odporúčajú sedacie kúpele s repíkom. 

Recept na repíkovú masť

Na vonkajšie použitie možno pripraviť z repíka aj masť. Tá je skvelá na ošetrenie akýchkoľvek kožných rán a defektov, pretože uľahčuje hojenie pokožky. Možno ňou natierať aj otlaky, unavené nohy, stvrdnutú kožu na pätách, boľavé kĺby, kŕčové žily, krvácavé a zapálené hemoroidy či pomliaždeniny. 

Suroviny na repíkovú masť:

  • 2 hrste sušeného repíka lekárskeho

  • 200 g bravčovej masti (alebo lekárskej vazelíny)

Postup: Masť rozpustíme v hrnci a nasypeme do nej repík. Necháme za stáleho miešania speniť a odstavíme. Pod pokrievkou necháme postáť aspoň 12 hodín. Následne masť znova rozohrejeme a scedíme cez čisté plátno, aby sme sa zbavili všetkých pevných čiastočiek. Hotovú masť uskladníme v nádobke v chladničke. 

Ak nemáte vlastný repík, či už nazbieraný, alebo vypestovaný, v sušenej forme ho možno nájsť aj na internete, v lekárni či predajniach so zdravými potravinami. Repík je častou súčasťou čajových zmesí, taktiež je ho možné nájsť vo forme tinktúry. Pri užívaní repíka vždy dodržujte stanovené dávkovanie! Nadmerné dávkovanie sa môže spájať s podráždením žalúdka, vo vážnych prípadoch s poškodeným obličiek. 

Odporúčame: Ďatelina lúčna nie je bežná burina. Ako ju využiť pre svoje zdravie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní