Trápia vás studené nohy a ruky aj v lete? Tu je 7 možných príčin!

Trápia vás studené nohy a ruky aj v lete? Tu je 7 možných príčin!

K tomu, aby si naše telo dokázalo kontrolovať svoju telesnú teplotu, slúži takzvaná termoregulácia. Tá nás chráni pred podchladením, alebo naopak prehriatím organizmu. Oba extrémy pritom môžu predstavovať pre človeka ohrozenie jeho života, okrem iného môžu v najzávažnejších prípadoch viesť k poškodeniu mozgu. S termoreguláciou ľudského tela sa môžu objaviť viaceré problémy, spomenúť môžeme úpal

S termoreguláciou tiež súvisí aj zimomravosť, ktorú možno charakterizovať ako pocit zimy v dôsledku nižších teplôt a zlej tolerancie chladu. To, že je človeku v chladnejšom počasí zima, je úplne normálne. Avšak, termoregulácia tela je pomerne individuálnou záležitosťou (na čo má vplyv mnoho faktorov) a je bežné, že u každého z nás funguje trochu inak. Práve preto sú medzi nami osoby, ktoré trápi chlad len málokedy a naopak osoby, ktoré sú stále zimomravé.

Zimomravosť sa u niekoho môže prejavovať po celom tele, iných môžu trápiť len studené nohy a ruky, prípadne aj pocity mravčenia v končatinách. Častejšie sa tento problém týka napríklad žien, pričom sa predpokladá, že to môže súvisieť s nižšou úrovňou bazálneho metabolizmu v porovnaní s mužmi. Za pretrvávajúcimi problémami so zimomravosťou pritom môžu stáť mnohé rôznorodé príčiny a dokonca i niektoré ochorenia.

Preto je vhodné vždy konzultovať problém i s lekárom. Čo všetko môže stáť za zimomravosťou? Prečo niektorých trápia studené končatiny aj počas teplých slnečných dní? Tu je hneď 7 možných príčin!

Odporúčame: Psyllium – TOP pomocník proti zápche. Čo ďalšie dokáže?

Nízka telesná hmotnosť

Možných príčin zvýšenej zimomravosti je mnoho a nie vždy sú vážne, práve naopak. Vplyv môžu mať úplne bežné faktory, a to okrem spomínaného pohlavia napríklad aj váha. Je normálne, že u jedincov s nižšou hmotnosťou je nižšia aj tolerancia chladu, a tak ich pocity chladu a studených končatín trápia častejšie. Nadmerná a častá zimomravosť sa môže spájať s nízkym podielom telesného tuku a podváhou, vo vážnych prípadoch aj s podvýživou (napr. pri poruchách príjmu potravy, ako je anorexia a iné). 

Nedostatok spánku

U niektorých jedincov sa zvýšená zimomravosť objavuje napríklad aj z dôvodu nedostatku spánku. V dôsledku spánkovej deprivácie sa môže narúšať proces termoregulácie, čo vedie aj k nadmerným pocitom chladu. Na dostatok spánku si treba dávať pozor. Deficit sa totiž spája s mnohými ďalšími problémami – bolesti hlavy, znížený psychický a fyzický výkon, zlá nálada, problémy s koncentráciou a pamäťou. 

Nadmerný stres

I osoby, ktoré sú v stresovom období a často pociťujú úzkosti, môže trápiť zimomravosť. Stres predstavuje pre naše telo záťaž. Organizmus sa pri jeho prežívaní snaží dobre zásobovať krvou hlavne dôležité orgány. Dochádza k zúženiu okrajových krvných ciest, čím sa zníži prekrvenie v daných častiach tela. To vedie k studeným nohám a rukám. Ide o akýsi obranný mechanizmus, vďaka ktorému si telo dokáže ušetriť energiu pre prípad, že by v dôsledku stresovej situácie došlo k zraneniu.

Medzi bežné príčiny častejšej zimomravosti môžeme zaradiť napríklad aj nedostatočný pitný režim, respektíve dehydratáciu, taktiež sedavé zamestnanie, ktoré môže vytvárať problémy s krvným obehom. Schopnosť dobre zvládať chlad dokonca klesá aj prirodzene s vekom. 

Hypotenzia

V niektorých prípadoch môže zimomravosť súvisieť aj s ochorením človeka. Studené končatiny predstavujú jeden z typických príznakov hypotenzie, čiže nízkeho krvného tlaku. Medzi ďalšie symptómy nízkeho tlaku radíme mdloby, zahmlené videnie, šum v ušiach, únavu či bolesti hlavy. Nižší tlak nemusí vždy predstavovať problém, liečbu indikuje lekár len v niektorých prípadoch. Častejšie hypotenziou trpia chudé a vysoké osoby, tehotné ženy či starší jedinci. 

Odporúčame: KVÍZ: Bunky v ľudskom tele – viete, čo vlastne tvorí naše telo?

Hypotyreóza

Za nadmernú zimomravosť, bez ohľadu na chladné počasie, môže byť zodpovedná aj hypotyreóza. Ide o nedostatočnú činnosť štítnej žľazy, respektíve nedostatočnú produkciu jej hormónov, čo vedie k rozvoju viacerých zdravotných problémov. Tie sa objavujú vo veľkej miere z dôvodu narušenia metabolických dejov v tele v dôsledku chýbajúcich hormónov.

Navonok sa hypotyreóza často prejavuje práve zimomravosťou, ale aj priberaním na váhe, nadmernou únavou, stratou vitality, padaním vlasov, pomalým rastom ochlpenia, zápchou a u žien aj nepravidelnou menštruáciou. 

Anémia

Zimomravé bývajú často aj osoby s anémiou, čiže chudokrvnosťou. Jej najčastejšou príčinou je nedostatok železa, pretože práve táto látka je nevyhnutná pre krvotvorbu. Avšak poznáme aj ďalšie príčiny anémie, preto je potrebné tento problém vždy riešiť s lekárom, ktorý nájde príčiny a navrhne vhodné metódy liečby.

Anémiu nesprevádzajú len studené končatiny, ale aj ďalšie príznaky, ktoré sú spravidla následkom nedostatočnej funkcie červených krviniek a zníženého prekrvenia tkanív. Ide napríklad o dýchavičnosť, bledú pokožku, nadmernú únavu či búšenie srdca.

Raynaudov syndróm

Ako posledný môžeme spomenúť ešte Raynaudov syndróm, ktorý je označovaný aj ako fenomén studených rúk a nôh. Reč je o cievnom ochorení, ktoré je sprevádzané prechodným nedokrvením koncových častí tela, predovšetkým rúk a nôh, a to v dôsledku stiahnutia krvných ciev v postihnutej oblasti. Primárny Raynaudov syndróm sa vyskytuje ako samostatné ochorenie a jeho presné príčiny sú neznáme. Môže súvisieť napríklad s genetickou predispozíciou.

Sekundárny Raynaudov syndróm je spravidla následkom iného ochorenia alebo úrazu, príčiny sú teda známe. Medzi prejavy tohto zdravotného problému radíme studené končatiny, mravčenie v postihnutej oblasti, v horšom prípade aj bolestivosť tkaniva a zhoršenie citlivosti v danom mieste. 

Odporúčame: Vegetariánske maki sushi – ako na ázijskú pochúťku v pohodlí domova?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní