Sušené slivky – aké majú účinky a ako z nich pripraviť pomocníka proti zápche?

Sušené slivky – aké majú účinky a ako z nich pripraviť pomocníka proti zápche?

Sušenie ovocia predstavuje skvelý spôsob, ako uchovať čerstvé ovocné plody na dlhší čas. Sušené ovocie stráca vodu a mení svoj objem aj konzistenciu, no zachováva sa v ňom vysoký podiel vitamínov, minerálov aj vlákniny. Pri niektorých ovocných druhoch sa dokonca v procese sušenia zvyšuje podiel cenných antioxidantov. Sušené ovocie však zároveň obsahuje aj viac cukru a kalórií, preto je potrebné dávať pozor na skonzumované množstvo. 

Pri správnom uskladnení ovocie v takejto forme vydrží naozaj dlho. Rôzne druhy sušeného ovocia však môžu prinášať aj mnohé zdravotné benefity, pre ktoré sa ich oplatí pridať do jedálnička. Napríklad také sušené slivky sú známe svojím blahodarným vplyvom na črevný trakt. Aké majú sušené slivky účinky a ako si ich pripraviť doma? Ako vyrobiť nápoj zo sušených sliviek proti zápche? 

Čo obsahujú sušené slivky?

Stogramová porcia sušených sliviek môže mať približne 250 až 300 kalórií, čo je v porovnaní s čerstvými plodmi omnoho väčšie množstvo kalórií. Čerstvé slivky majú priemerne okolo 50 kcal na 100 g. To však neznamená, že sa treba sušeným slivkám vyhýbať, stačí ich konzumovať v rozumnom množstve (napr. hrsť sušených plodov denne, cca 10 kúskov). Sušené slivky nám vedia toho veľa ponúknuť.

  • Sú bohatým zdrojom cenných antioxidantov, ktoré v našom tele bojujú proti voľným radikálom. Tie poškodzujú bunky a prispievajú k starnutiu a rozvoju mnohých civilizačných chorôb.
  • V sušených slivkách nájdeme aj veľa vlákniny, pokojne okolo 18 g na 100 g, tiež cukry a bielkoviny,
  • Zabudnúť nemožno ani na vitamíny a minerály. Sušené slivky sú dobrým zdrojom vitamínov C a K, ako aj viacerých vitamínov skupiny B, tiež železa, draslíka, medi, mangánu či horčíka

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť kvaku: Ak ju nepoznáte, napravte to!

Aké majú sušené slivky účinky?

Sušené slivky majú obrovské množstvo priaznivých účinkov na zdravie človeka. Ako sme spomenuli v úvode, známe sú pozitívnym vplyvom na tráviaci a črevný trakt. Sú jedným z najlepších prírodných pomocníkov na zápchu a nepravidelné vyprázdňovanie, a to aj vďaka vysokému obsahu vlákniny. Ak vás trápia obdobné tráviace problémy a potrebujete prečistiť a rozhýbať črevá, rozhodne pridajte pár kúskov sušených sliviek do svojho jedálnička každý deň. 

Čo ďalšie dokážu? Sušené slivky vďaka svojmu zloženiu:

  • predstavujú skvelý zdroj energie,

  • pomáhajú znižovať stres,
  • majú priaznivý vplyv na cholesterol aj krvný tlak,
  • podporujú zdravie ciev (prispievajú k prevencii aterosklerózy),
  • posilňujú kosti (bojujú proti ubúdaniu kostnej hmoty a rednutiu kostí),
  • majú priaznivý vplyv na zrak,
  • pozitívne vplývajú na močové ústrojenstvo,
  • bojujú proti chudorkvnosti,
  • bojujú proti PMS,
  • posilňujú imunitný systém. 

Ako sušiť slivky?

Sušené slivky sú dnes dobre dostupné v obchodoch a na internete celoročne. Pri výbere však dávajte pozor na niekoľko vecí, vrátane zloženia. V zložení môžeme naraziť na množstvo konzervačných a iných prídavných látok, ktoré nie sú úplne žiaduce.

Vo všeobecnosti sa odporúča voliť nesírené sušené ovocie (neošetrené oxidom siričitým) a bez pridaného cukru (sušené ovocie obsahuje predsa dostatok svojho prirodzeného cukru). Taktiež je dôležité pozerať na stav sušených kúskov, môžu byť napadnuté plesňami či škodcami (najmä pri nevhodnom skladovaní).

 Nie je však problém pripraviť si sušené ovocie v pohodlí domova, a to počas sezóny aj sušené slivky. Ako pri sušení sliviek postupovať?

  1. Ako prvé si vyberieme vhodné plody. Mali by byť dostatočne dozreté až prezreté so sladkou a trochu mazľavou dužinou žltohnedej farby a zmäknutou šupkou. Plody umyjeme a narežeme po dĺžke, aby sme vybrali kôstku. 
  2. Odkôstkované slivky rozložíme na plech s papierom na pečenie v rozostupe cca 4 cm. 
  3. Teplotu v rúre nastavíme na maximálne 50 °C a dáme do nej sušiť slivky. Počas sušenia slivky kontrolujeme a skúšame kvalitu.
  4. Počas sušenia sa snažíme z rúry odviesť nadbytočnú vlhkosť. To môžeme zabezpečiť tým, že málinko pootvoríme dvierka rúry. Najmä na začiatku sušenia, keď slivky strácajú najviac vody, je najdôležitejšie zabezpečiť suché prostredie v rúre. Ak sa vám papier pod slivkami zdá veľmi mokrý, počas prvých hodín sušenia ho môžeme niekoľkokrát vymeniť.
  5. Dôkladné vysušenie sliviek zaberie niekoľko hodín (záleží aj na ich veľkosti). Slivka je správne vysušená vtedy, keď je skrútená a zmrštená. Jej povrch by mal byť lesklý, tmavý až čierny a zošúverený. 
  6. Hotové sušené slivky uskladníme vo vzduchotesnej nádobe na suchom mieste. Pri dobrom skladovaní vydržia pokojne aj 1 rok. 

Čaj zo sušených sliviek

Na sušených slivkách si môžeme pochutnávať len tak samostatne, napríklad keď nás doženie chuť na sladké, no rovnako ich môžeme využiť v rôznych receptoch. Napríklad sa z nich dá pripraviť aj veľmi chutný a zdraviu prospešný nápoj. Horúci čaj zo sušených sliviek zahreje počas sychravých jesenných a mrazivých zimných dní, no výborne pomôže aj tráveniu. Ak vás trápi zápcha a slabé vyprázdňovanie, neváhajte ho vyskúšať. 

Budeme potrebovať:

  • 15 sušených sliviek

  • 500 ml vody
  • na dochutenie med, škorica, citrónová kôra

Postup: Najskôr si sušené slivky vložíme do sitka a dobre ich prepláchneme pod teplou tečúcou vodou. Následne ich zalejeme v hrnci vodou a necháme pár hodín postáť, kým slivky nenapučia. Potom povaríme do zmäknutia asi 15 minút. Podľa chuti pridáme med či trochu mletej škorice alebo citrónovej kôry. 

Necháme mierne ochladnúť a počas dňa popíjame a postupne konzumujeme aj uvarené slivky. Ideálne je slivkový čaj pri problémoch so zápchou vypiť nalačno.

Odporúčame: ​Cviklový šalát: Skvelý je samostatne aj ako príloha k hlavnému pokrmu!

Recept na ovsenú kašu so slivkami a makom

Ingrediencie: 

  • 5 PL ovsených vločiek

  • 200 ml vody
  • 5 sušených sliviek
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL mletého maku
  • 1 ČL trstinového cukru (alebo medu)

Postup: Sušené slivky si nakrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca, pridáme vločky, zalejeme vodou a povaríme na miernom plameni asi 5 minút. Potom pridáme mlieko, cukor a mak a za stáleho miešania varíme asi ďalších 5 minút. Keď kaša zhustne, odstavíme a môžeme podávať. 

Recept na medové mafiny so slivkami

Ingrediencie: 

  • 225 g polohrubej múky

  • 75 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 150 g medu
  • 100 g masla
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 300 g bieleho jogurtu 
  • 12 ks sušených sliviek

Postup: Maslo si rozpustíme a zmiešame ho s medom. Pridáme aj pomarančovú šťavu a jogurt a dôkladne premiešame. V druhej miske si zmiešame obe múky a primiešame aj sódu bikarbónu. Sypkú zmes následne postupne primiešame k tekutej zmesi a vymiešame jednotné tuhšie cesto.

Cesto rozdelíme do 12 mafinových košíčkov a do prostriedku každého zatlačíme sušenú slivku. Pri teplote 190 °C pečieme asi 25 až 35 minút. Po ochladnutí môžeme podávať. 

Odporúčame: ​Cvičenie doma: 7 cvičení s vlastnou váhou zameraných na chudnutie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní