TOP bylinky na detoxikáciu tela – účinné vo forme čajov i tinktúr

TOP bylinky na detoxikáciu tela – účinné vo forme čajov i tinktúr

Ak hovoríme o detoxikácii v súvislosti s ľudským telom, na mysli máme proces, ktorým sa organizmus zbavuje toxínov a rôznych škodlivých odpadových látok. Ide teda v podstate o očistu tela. Často sa pritom stretávame s tipmi na to, ako svojmu telu dopriať účinný detox. Avšak, myslieť musíme v prvom rade na to, že detoxikácia je úplne prirodzený proces, ktorý prebieha aj bez nášho pričinenia. Telo sa dokáže škodlivín a odpadových látok zbaviť samo. Tento proces zabezpečujú viaceré vnútorné orgány, a to hlavne pečeň, ale napríklad aj obličky či črevá. 

V niektorých prípadoch je však vítané, keď svojmu telu v tejto činnosti, takpovediac, pomôžeme. Zlé trávenie, zápcha, únava, pocity ťažkosti v brušnej oblasti, stres, bolesti hlavy – to všetko môže poukazovať na preťažený organizmus a potrebu prečistenia tela. Podporiť prirodzenú detoxikáciu svojho tela môžeme v prvom rade zdravou stravou, dostatočným príjmom tekutín, dostatkom spánku, oddychu, pohybu i pobytu na čerstvom vzduchu. Vítaným pomocníkom však môžu byť i bylinky, ktoré majú priaznivý vplyv na metabolizmus, trávenie a ďalšie dôležité procesy v tele. Ktorými bylinkami možno podporiť proces detoxikácie?

Pestrec mariánsky

Jednou z najznámejších byliniek, ktoré v rámci tradičnej medicíny našli uplatnenie pri podpore detoxikácie tela, je pravdepodobne pestrec mariánsky (Silybum marianum). Táto bylinka je známa predovšetkým svojím blahodarným vplyvom na pečeň. Jej hlavnou účinnou látkou je silymarín, ktorý pečeň chráni, podporuje jej činnosť aj regeneráciu, vďaka čomu prospieva i prirodzenej detoxikácii, respektíve očiste. Pestrec je neraz využívaný aj ako podporný prostriedok pri liečbe mnohých ochorení pečene. Podpora trávenia, činnosť srdca či správna hladina cukru v krvi, aj na toto má pestrec mariánsky pozitívny vplyv. 

Odporúčame: Všehojovec štetinatý – čo všetko zahojí sibírsky ženšen?

koreň púpavy

Zdroj: Shutterstock®

Púpava lekárska

Prírodným pomocníkom je i púpava lekárska (Taraxacum officinale), ktorej žlté hlávky rozpozná snáď každý. V súvislosti s detoxikáciou je vítaný najmä jej koreň. Púpavový koreň podľa tradičnej medicíny podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, žalúdočnej kyseliny aj tvorbu žlče. Droga má priaznivý vplyv na činnosť pečene a celého zažívacieho traktu. Odvary či tinktúry z koreňa púpavy sa požívajú napríklad pri reumatizme, cukrovke, ochoreniach pečene i obličiek, vysokom cholesterole i chudnutí. 

Pýr plazivý

Pýr plazivý (Elymus repens) môže na prvý pohľad vyzerať ako obyčajná burina, respektíve tráva. Avšak i túto, v našom okolí hojne rastúcu rastlinu, radíme medzi liečivé bylinky. Pýr sa v rámci ľudovej medicíny využíva na prečistenie krvi, podporu vylučovania usadených toxínov z tela i pri liečbe ochorení pečene, žlčníka a sleziny. Má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a vďaka močopudným účinkom je nápomocný aj pri problémoch s močovými cestami.  

Žihľava dvojdomá

Podobne ako púpavu, tak ani žihľavu si pravdepodobne nik na prvý pohľad nepomýli. S jej pŕhlivými listami sa väčšina z nás zoznámi už v detstve, a tak vieme, že máme od nej držať ruky preč. Avšak, zároveň sa oplatí natiahnuť si rukavice a vybrať sa na jej zber. Prečo? Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je totižto rovnako prospešnou liečivou bylinkou s rôznorodými účinkami. Pôsobí protizápalovo a močopudne, optimalizuje hladinu cukru v krvi a podporuje prečistenie krvi, pečene i močových ciest. Preto je častým pomocníkom pri detoxikačných kúrach. 

Čajovník čínsky

K rastlinným pomocníkom na podporu detoxikácie tela možno zaradiť ešte aj čajovník čínsky (Camellia sinensis), z ktorého sa už od nepamäti pripravujú rôzne typy čajov, vrátane zeleného, bieleho i čierneho. Čajovník má povzbudzujúce a silné antioxidačné účinky. Podporuje dentálne zdravie a koncentráciu. Priaznivo vplýva na stav ciev, hospodárenie organizmu s vodou i tráviace procesy a metabolizmus. 

Odporúčame: 5 účinných tipov, ako zmierniť opicu: Čo najlepšie zaberie v prípade núdze?

tinktúra Detox

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Tinktúra zo 4 bylín pre podporu detoxikácie

Bylinky je možné pre svoje zdravie využívať v rôznych formách. Tradične sa z mnohých pripravujú čaje, avšak veľmi účinné sú tinktúry. Tie obsahujú vysoký podiel aktívnych látok, ktoré sú z určitej časti rastliny získavané lúhovaním v rozpúšťadle, napríklad v alkohole. Bohatý výber bylinných tinktúr prináša na slovenský trh značka Panakeia. Vo svojej ponuke má i zmes bylín vo forme tinktúry, ktorá je určená na podporu detoxikácie tela a chudnutia. TINKTURKA Detox ukrýva výťažok z koreňa pýru plazivého, koreňa púpavy lekárskej, zeleného čaju i výťažok z chilli.

Účinky obsiahnutých bylín:

  • koreň pýru – znižuje hladinu tukov v pečeni a eliminuje opuchy (spôsobené zavodnením), 
  • koreň púpavy – podporuje látkovú premenu, trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, telo zbavuje nadbytočnej vody, 
  • zelený čaj – znižuje cholesterol, obsiahnuté polyfenoly s antioxidačným účinkom podporujú detoxikačnú činnosť, 
  • extrakt z chilli – znižuje chuť na sladké a zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, čím podporuje zažívanie, obsahuje rastlinný alkaloid kapsaicín, ktorý podporuje látkovú premenu a spaľovanie tukov.

Táto bylinná tinktúra je určená predovšetkým na podporu činnosti pečene a metabolizmu, prečistenie tela, odstránenie prebytočných tekutín, tiež na podporu odbúravania tukov a chudnutia, a to v kombinácii so zdravou a vyváženou stravou. Doplnok stravy rozhodne neslúži ako náhrada pestrej stravy. Užíva sa v množstve 20 kvapiek 3-krát denne pol hodinu pred jedlom spolu s vodou. 

Tinktúru Detox od Panakeia, ako aj ďalšie bylinné tinktúry, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní