Valeriána lekárska rieši viac než nespavosť a nervozitu. Ako ju použiť?

Valeriána lekárska rieši viac než nespavosť a nervozitu. Ako ju použiť?

Tradičná medicína pozná mnohé bylinky na nespavosť a podporu zdravšieho spánku. Skvelá je medovka lekárska, z ktorej sa dá pripraviť chutný čaj s upokojujúcim účinkom. Pri prebdených nociach alebo psychických ťažkostiach je účinný aj ľubovník bodkovaný. Známa je podobnými účinkami i voňavá levanduľa. Nápomocný je dokonca taktiež chmeľ obyčajný, ktorý sa ani zďaleka nevyužíva len na výrobu piva. 

Zabudnúť však nemôžeme ani na valeriánu, z ktorej sa vyrábajú rôzne doplnky stravy na podporu spánku a upokojenie nervového systému. Dokáže aj niečo viac? Aké sú jej účinky a ako ju využiť? Môže vplývať aj negatívne? Zistite viac!

Poznáte valeriánu lekársku?

Valeriána lekárska, latinsky Valeriana officinalis, je trváca liečivá bylina z čeľade valeriánovité. Ľudovo je známa aj ako kozlík. Ide o bežný európsky druh, ktorý je rozšírený aj v západnej časti Ázie. Rastlina má krátky a hrubý podzemok, ktorý zvláštne zapácha. Vyrastá z neho veľké množstvo koreňov a na povrch v druhom roku aj mohutná nerozkonárená stonka, dosahujúca výšku okolo 100 až 150 cm. Je dutá a ryhovaná. 

Stonkové listy sú nepárno perovito zložené. Kvety valeriány vyrastajú na vrchole byle a sú usporiadané do trojramennej vrcholíkovitej metliny. Sú drobné, voňavé a obvykle majú belavú až bledoružovú farbu. Objavujú sa od konca jari a počas leta. Plodom valeriány je jednosemenná nažka s chocholcom. 

Odporúčame: ​Borák lekársky a jeho účinky – ako ho pestovať a používať?

Zber a pestovanie valeriány

Z valeriány lekárskej sa na liečebné účely zbiera podzemná časť rastliny. Nájsť ju možno hlavne na vlhkých miestach, vrátane lúk, oblastí pri potokoch, lesných svahov a podobne. Korene sa z pôdy vykopávajú od augusta do októbra, teda v období, kedy nadzemná časť rastliny vädne. Podzemky očistíme od vňate a pôdy a dôkladne ich premyjeme v studenej vode.

Odstrihneme tenké korienky a hrubé podzemky pozdĺžne rozrežeme. Tie sušíme na prevzdušnenom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote do 35 °C. Sušenú drogu z valeriány je tiež možné zohnať na internete, v lekárňach či predajniach so zdravými potravinami. Ďalšou možnosťou, ako sa k valeriáne dostať, je vypestovať si ju. 

Semienka možno nájsť v záhradkárstve. Vysievame ich počas jesene do debničiek na povrch substrátu, aby premrzli a vyklíčili. Na jar ich následne presadíme do pôdy. Valeriána si vyžaduje slnečné stanovisko a neustále vlhký substrát. Zber možno podniknúť v druhom roku rastliny. 

Aké má valeriána účinky?

Valeriána lekárska obsahuje viacero účinných látok, vďaka ktorým má priaznivý vplyv na zdravie človeka. Droga obsahuje éterický olej, flavonoidy, kyselinu valerénovú, viaceré glykozidy, triesloviny a mnohé ďalšie. Vďaka svojmu zloženiu má valeriána predovšetkým sedatívne účinky. Upokojuje nervový systém a pôsobí proti úzkosti. 

V tradičnej medicíne sa valeriána využíva najmä pri rôznych psychických ťažkostiach. Vďaka svojmu pôsobeniu sa tiež osvedčila pri problémoch so spánkom. Avšak, valeriána má priaznivý vplyv aj na ďalšie systémy v tele. Blahodarne pôsobí na srdce a osožná môže byť aj pri ženských ťažkostiach.

Tradičná medicína pripisuje valeriáne aj tieto účinky:

  • skracuje dobu zaspávania a skvalitňuje spánok,

  • pomáha pri nespavosti,
  • upokojuje búšenie srdca,
  • zmierňuje bolesti hlavy a tlaky v hlave,
  • uvoľňuje svalové napätie,
  • pôsobí antioxidačne, 
  • zmierňuje depresívne nálady a odbúrava stres,
  • pomáha pri duševnej prepracovanosti,
  • pôsobí pri žalúdočných a črevných ťažkostiach nervového pôvodu,
  • odstraňuje kŕče hladkého svalstva,
  • zmierňuje menštruačné kŕče,
  • bojuje proti prejavom menopauzy,
  • vyháňa črevné parazity.

Čaj z valeriány lekárskej

Bežne sa z valeriány v tradičnom liečiteľstve pripravuje v prvom rade čaj z koreňa. Na jeho prípravu postačí 1 až 2 ČL drogy na 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 15 minút a pri akútnych ťažkostiach užívame 1 až 3 razy denne. Samostatne sa valeriánu odporúča v takejto forme nepretržite užívať len pár týždňov, bez konzultácie s lekárom by to nemalo byť viac ako mesiac.

Valeriána sa uplatňuje aj v kombinácii s ďalšími bylinkami. Pri problémoch so spánkom sa odporúča valeriánu skombinovať s medovkou, materinou dúškou či harmančekom. Pri bolestivej menštruácii možno zase vyskúšať kombináciu valeriány, harmančeka a mäty piepornej. 

Odporúčame: Ďatelina lúčna nie je bežná burina. Ako ju využiť pre svoje zdravie?

Tinktúra z valeriány

Z valeriány lekárskej sa v tradičnej medicíne pripravuje aj tinktúra. Tú možno zakúpiť aj v obchode, prípadne sa dá vyrobiť doma. Užívame ju v množstve 15 až 20 kvapiek 2 až 3 razy denne, maximálne po dobu pár týždňov. V prípade zakúpenej tinktúry dodržujte odporúčané dávkovanie stanovené výrobcom.

Ingrediencie na domácu tinktúru z valeriány:

  • 1 diel koreňa valeriány lekárskej
  • 5 dielov číreho aspoň 40 % alkoholu

Postup: Koreň valeriány umyjeme, očistíme a pokrájame na menšie kúsky. V sklenej fľaške ho zalejme alkoholom. Nádobu uzavrieme a odložíme do tmavšej chladnejšej miestnosti na aspoň 3 až 4 týždne. Každých pár dní obsah nádobky pretrasieme. Následne hotovú tinktúru scedíme a uskladníme v tmavej fľaške na tmavom mieste. Tinktúra z valeriány podobne pomáha v stresovom období či pri nespavosti. 

Ďalšie možnosti použitia valeriány

Valeriánu možno v obchodoch či na internete nájsť aj v iných formách. V lekárňach sú dostupné napríklad kapsuly alebo tablety, ktoré obsahujú extrakt z koreňa valeriány. Takéto doplnky stravy sú obvykle určené na zmiernenie podráždenia, upokojenie a podporu prirodzeného spánku. Prispievajú k optimálne relaxácii a stimulujú nástup spánku.

Poobzerať sa možno aj po esenciálnom oleji z valeriány. Ten možno priamo inhalovať alebo pridávať do aróma lampy, difuzéra či kúpeľa. Esenciálny olej rovnako môže pomôcť k relaxu a uvoľneniu stresu. 

TIP proti nespavosti: Zmiešajte esenciálne oleje – 10 kvapiek valeriány, 12 kvapiek harmančeka, 15 kvapiek nardu, 20 kvapiek chmeľu a 65 kvapiek levandule. Zmes uschovajte v tmavej nádobke. Pred spánkom kvapnite kvapku zmesi na bavlnenú tkaninu a položte si ju na vankúš, prípadne pridajte pár kvapiek do difuzéra. 

Má valeriána nežiaduce účinky?

Bylinky treba užívať vždy s rozumom a podľa odporúčaných nariadení. V prípade pochybností je vždy vhodné obrátiť sa na odborníka. Valeriána je vo všeobecnosti bezpečná na použitie. Nie je návyková a nevzniká na ňu závislosť, no pri nadmernom užívaní môže spôsobiť isté ťažkosti. Predávkovanie sa môže prejaviť žalúdočnými problémami, bolesťami hlavy, suchom v ústach aj rannou ospalosťou. 

Valeriána nie je určená malým deťom, tehotné a dojčiace ženy by sa pred použitím mali poradiť s lekárom. S lekárom sa rovnako poraďte, ak užívate nejaké lieky na predpis. Táto bylinka by sa nemala užívať spolu s liekmi na spanie, antihistaminikami či statínmi. Valeriána môže zosilňovať účinky barbiturátov alebo iných sedatív, preto ani táto kombinácia nie je vhodná.

Keďže má valeriána sedatívne účinky a vyvoláva ospalosť, neodporúča sa ju užívať tesne pred šoférovaním či prácou vyžadujúcou si bdelosť a plnú koncentráciu. 

Odporúčame: Časté krvácanie z nosa – môžu za problémom stáť vážnejšie príčiny?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní