Všehojovec štetinatý – čo všetko zahojí sibírsky ženšen?

Všehojovec štetinatý – čo všetko zahojí sibírsky ženšen?

Pojmom adaptogén sa v rámci alternatívnej medicíny označuje rastlinný produkt, ktorý má schopnosť zvyšovať odolnosť organizmu voči stresovým situáciám. Mnohé rôznorodé byliny sú pritom príznačné svojím adaptogénnym pôsobením. Často ich nachádzame v tradičnej čínskej medicíne či indickej ajurvéde. Adaptogénnou rastlinkou je i takzvaný všehojovec štetinatý. Už ste o ňom počuli? V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké sú jeho účinky, aj ako ho využiť pre svoje zdravie. 

Poznáte všehojovec štetinatý?

Všehojovec štetinatý, latinsky Eleutherococcus senticosus, predstavuje mrazuvzdorný opadavý ker z čeľade aralkovité. Tiež sa stretávame s názvami všehojovec alebo eleuterokok ostnatý, ľudovo sa rovnako bylinke hovorí sibírsky ženšen, a to pre účinky podobné pravému ženšenu (Panax ginseng). Všehojovec pochádza z Ďalekého východu, divo rastie i dnes na rozsiahlejších územiach východnej časti Ázie. Nájsť je ho možné na juhu východnej časti Ruska, v oblasti Chabarovska, v okolitých prímorských oblastiach a v povodí rieky Amur, územie jeho výskytu tiež zasahuje do Číny, Kórey aj Japonska. 

Ker často rastie na rúbaniskách či v listnatých, ale aj jedľových a smrekovo-borovicových lesoch v oblastiach nížin. Dorastá zvyčajne do výšky 1,5 až 3 m, zriedkavejšie dosahuje väčších výšok. Všehojovec je pomerne málo rozkonárený. Jeho konáre sú charakteristické svetložltou kôrou, mladé výhonky sú typicky husto pokryté tenkými ihlovitými ostňami, ktoré sú ostré a pevné. Listy sú dlaňovito zložené a päťpočetné, voňavé žltkasté alebo svetlofialové kvety sú usporiadané v guľovitých okolíkoch. Plodom je takmer čierna kôstkovica

Odporúčame: Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu?

koreň všehojovca

Zdroj: Shutterstock®

Aké má všehojovec účinky?

Všehojovec nie je ani zďaleka starou liečivou bylinou, ktorá sa v rámci tradičnej medicíny na územiach svojho pôvodného výskytu využívala od nepamäti. Priaznivé účinky bylinky boli, takpovediac, objavené pomerne nedávno, a to v 50. rokoch minulého storočia. Údajne sa na liečivé vlastnosti všehojovca prišlo pri hľadaní náhrady za všehoj ázijský, teda pravý ženšen. Postupne sa účinky byliny stali predmetom mnohých výskumov a štúdií. Na liečebné účely sa pritom v rámci tradičnej medicíny využíva predovšetkým koreň, ktorý má najvyšší podiel účinných látok, no stretávame sa i s využitím iných častí, hlavne plodov.

Droga zo všehojovca je zdrojom eleuterozidov s imunostimulačným a posilňujúcim pôsobením. Medzi ďalšie účinné látky patria ďalšie glykozidy, polysacharidy i mnohé minerálne látky. Ako sme naznačili už v úvode, všehojovec patrí medzi rastliny s adaptogénnym účinkom. Pôsobí ako stimulátor organizmu a zvyšuje jeho obranyschopnosť proti fyzickej aj psychickej záťaži, zároveň nie je návykový. Tradičná medicína mu pripisuje nasledujúce účinky:

  • zvyšuje odolnosť voči stresu,
  • má priaznivý vplyv na hladinu kortizolu, 
  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj cukru v krvi,
  • pôsobí antidepresívne,
  • podporuje mentálne a kognitívne funkcie,
  • stimuluje imunitný systém,
  • podporuje celkovú pohodu, zároveň dodáva energiu,
  • regeneruje organizmus po námahe,
  • podporuje výkon svalovej sústavy,
  • podporuje funkciu pohlavných žliaz,
  • zlepšuje spánok, bojuje s nespavosťou,
  • pomáha pri nízkom tlaku,
  • pôsobí ako podporný prostriedok pri liečbe niektorých foriem rakoviny,
  • pôsobí ako podporný prostriedok v období rekonvalescencie (napríklad aj po ožarovaní).

Kedy sa treba všehojovcu radšej vyhýbať?

Pre mnohé bylinky platí, že nie sú vhodné úplne všetkých. Kvôli ich špecifickým účinkom sa im musia neraz vyhýbať osoby s konkrétnym zdravotným problémom. V prípade všehojovca sa neodporúča jeho použitie ľuďom s hypertenziou, teda zvýšeným krvným tlakom. Bylina totiž môže tlak zvyšovať. Medzi známe kontraindikácie radíme aj stav po infarkte myokardu (prvé tri mesiace), poruchy srdcového rytmu, autoimúnne problémy (keďže bylina posilňuje činnosť imunitného systému) či niektoré lieky (napr. kortikosteroidy). Všehojovec vo všeobecnosti nie je určený ani pre malé deti a tehotné a dojčiace ženy. 

Použitie všehojovca pre zdravie

Všehojovec možno využiť rôznorodými spôsobmi. V obchodoch so zdravou výživou, lekárňach či na internete sú dostupné prípravky z tejto rastliny vo viacerých formách. Na podporu duševnej a fyzickej aktivity možno skúsiť čaj zo sušeného koreňa všehojovca. Výťažok z koreňa sibírskeho ženšenu je dostupný i vo forme kapsúl, taktiež sú na trhu tinktúry, či už z koreňa, alebo aj plodov. Všetky spomenuté produkty predstavujú doplnky stravy, pri ktorých je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a neprekračovať stanovené množstvá. Použitie bylinky pri konkrétnom probléme, ale aj keď užívate akékoľvek lieky na predpis, môžete vždy konzultovať s lekárom či lekárnikom. 

Odporúčame: Prírodná pomoc pri ženských problémoch – ako pomôžu kvapky pre ženy?

tinktúra zo všehojovca Panakeia

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Tinktúra z koreňa všehojovca štetinatého

Kvalitné bylinné tinktúry priamo zo Slovenska má vo svojej ponuke i značka Panakeia. TINKTURKA® – Všehojovec štetinatý obsahuje výťažok z koreňa všehojovca a je ju možné využívať ako doplnok stravy. Spravidla sa odporúča užívať 20 kvapiek s 200 ml vody 3-krát denne na prázdny žalúdok. Odporúčané dávkovanie výživových doplnkov nikdy neprekračujte, rovnako nimi nenahrádzajte pestrú stravu!

Tinktúry zo všehojovca štetinatého sa vo všeobecnosti v rámci tradičnej medicíny uplatňujú pri vyššie spomínaných neduhoch a zdravotných ťažkostiach, či už ako podporný prostriedok pri liečbe, alebo ako súčasť prevencie. Tinktúra je určená na podporu odolnosti organizmu voči infekciám, ako aj fyzickému a psychickému vyčerpaniu, stresu a celkovo nepriaznivým vplyvom prostredia. Využiť ju možno i ako podporu v čase rekonvalescencie, napríklad po operáciách, infekčných ochoreniach, ale aj v čase nadmernej psychickej záťaže. Uplatňuje sa tiež pri potrebe zlepšiť činnosť nervovej sústavy, podporiť zdravie cievneho systému či upraviť hladinu cholesterolu.

Tinktúru z koreňa všehojovca štetinatého, ako aj ďalšie bylinné tinktúry značky Panakeia, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní