Zväčšená prostata: Ako na seba upozorní a čo je príčinou problému?

Zväčšená prostata: Ako na seba upozorní a čo je príčinou problému?

Prostata, tiež známa ako predstojnica či predstojná žľaza, predstavuje nepárový žľaznatý orgán v tvare gaštana, ktorý je uložený na dne panvy. Svojou hornou časťou zrastá so spodnou stranou močového mechúra. Prostata má u zdravého muža šírku asi 4 centimetre a váhu okolo 20 gramov. Do tejto veľkosti pritom dorastá v puberte, okolo 17. roka. Primárnou úlohou tohto orgánu je tvorba sekrétu, ktorý má vplyv na spermie. Tento sekrét im vytvára optimálne prostredie pre dostatočnú pohyblivosť, čo má celkovo priaznivý vplyv na plodnosť muža. 

V súvislosti s prostatou sa pritom môže vyskytnúť viacero zdravotných problémov. Nemalé percento mužov trápi v istom veku zväčšenie prostaty, ktoré následne súvisí s rozvojom problémov s močením. Problémy pritom môžu súvisieť s benígnym, teda nezhubným zväčšením prostaty, no brať do úvahy je potrebné i možnosť rozvoja nádoru v tejto oblasti. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako sa môže zväčšenie prostaty prejavovať, aké sú príčiny aj možnosti liečby. 

Odporúčame: Trápi vás nadmerné potenie? Odhaľte časté príčiny hyperhidrózy!

benígne zväčšenie prostaty

Zdroj: Shutterstock®

Nezhubné zväčšenie prostaty

Za problémami s prostatou môže v prvom rade stáť benígne, a teda nezhubné zväčšenie prostaty, odborne nazývané benígna hyperplázia prostaty. Ide o nenádorový proces, pri ktorom dochádza k zväčšovaniu objemu predstojnice, čo následne prispieva k rozvoju charakteristických ťažkostí. Nezhubné zväčšenie tohto orgánu je pritom pomerne bežnou záležitosťou, keďže k postupnému zväčšovaniu prostaty dochádza v priebehu starnutia. Práve vyšší vek je najvýznamnejším rizikovým faktorom pre rozvoj spomínaného problému. Kým v mladosti je prostata veľká asi ako gaštan, v staršom veku môže dorásť do veľkosti tenisovej loptičky.

K postupnému zväčšovaniu orgánu môže dochádzať už po 30. roku života, i keď klinické príznaky sa spravidla objavujú až u starších mužov. Nezhubné zväčšenie prostaty postihuje približne 50 % mužov starších ako 50 rokov, po 80. roku života je toto percento ešte vyššie. Na rast prostaty pritom priamo vplývajú najmä pohlavné hormóny. Príčinou zväčšenej prostaty sú hlavne zmeny v hladinách hormónov (napr. testosterónu), ku ktorým dochádza u mužov v procese starnutia. Istú rolu môžu do určitej miery zohrávať okrem veku a hormonálnych zmien aj nasledujúce faktory:

  • dedičné faktory – zvýšené riziko v prípade výskytu v rodine,
  • zápalové procesy,
  • životospráva,
  • obezita,
  • nadmerná konzumácia alkoholu.

Odporúčame: Aké sú prejavy psoriázy? Čo ju spôsobuje a aké sú možnosti liečby?

prejavy zväčšenia prostaty

Zdroj: Shutterstock®

Aké príznaky poukazujú na zväčšenie prostaty?

Prostata sa nachádza v blízkosti močového mechúra a dolných močových ciest, čo súvisí práve s tým, akými príznakmi sa zväčšenie prostaty navonok prejavuje. Predstojná žľaza totiž zväčšuje svoj objem, čím tlačí na močovú rúru a vytvára tak prekážku pre odtekajúci moč. Vyprázdňovanie močového mechúra je tak značne narušené, čím vznikajú problémy s močením, ktoré sú charakteristickým sprievodným príznakom zväčšenej prostaty. Zúženie močovej trubice sa prejavuje v prvom rade oslabením prúdu moču a pocitmi neúplného vyprázdnenia pri močení, čo je následne spojené s tým, že pacient má opakované a časté nutkanie na močenie. Na nezhubné zväčšenie prostaty môžu poukazovať aj nasledujúce príznaky:

  • ťažkosti so začiatkom močenia (na začiatku močenia potreba tlačiť),
  • neschopnosť rýchlo sa vymočiť,
  • prerušované močenie,
  • pocity naliehavého močenia,
  • mimovoľné odkvapkávanie moču po vymočení,
  • nutkanie na močenie počas noci,
  • bolesti a pálenie pri močení.
rakovina prostaty

Zdroj: Shutterstock®

Môže ísť aj o rakovinu prostaty

K zväčšeniu prostaty a rozvoju problémov s tým súvisiacich môže dochádzať aj následkom nádoru, a teda rakoviny. Je potrebné zmieniť, že benígne, čiže nezhubné zväčšenie prostaty, neprechádza do rakoviny a ani nezvyšuje jej riziko, a to ani v prípade, že by zostala hyperplázia prostaty neliečená. Rakovina prostaty sa však môže vyvinúť nezávisle od existujúceho benígneho zväčšenia prostaty, pričom tieto dva zdravotné problémy môžu, takpovediac, existovať naraz. Riziko rozvoja rakoviny prostaty zvyšuje vyšší vek (najrizikovejšou skupinou sú muži nad 65 rokov), genetická predispozícia (výskyt ochorenia v rodine), strava (napríklad s vysokým obsahom živočíšnych tukov) aj obezita. Vplyv tiež môžu mať hormonálne faktory alebo to, odkiaľ človek pochádza (vyšší výskyt je v Severnej Amerike, na severe Európy, menší zase u Aziatov, Afričanov a Juhoameričanov).

Rakovina prostaty sa spočiatku môže prejavovať veľmi podobne ako benígna hyperplázia prostaty, a teda rôznorodými ťažkosťami s močením, o ktorých sme hovorili vyššie. Aj pre rakovinu prostaty je charakteristická častá potreba vyprázdňovania mechúra, a to aj počas noci, taktiež problémy s udržaním moču a jeho dostatočným vyprázdnením. Hlavne v pokročilejších štádiách ochorenia sa však objavujú i ďalšie zdravotné ťažkosti, napríklad:

  • viditeľná krv v moči alebo ejakuláte,
  • problémy s erekciou, 
  • bolestivá ejakulácia,
  • bolesti v dolnej časti chrbta, v oblasti panvy a hornej časti stehien,
  • nepohodlie v panvovej oblasti,
  • únik moču,
  • úbytok telesnej hmotnosti,
  • nechutenstvo,
  • nadmerná únava.

Odporúčame: Diéta pri Crohnovej chorobe: Čo je potrebné v strave obmedziť?

liečba problémov s prostatou

Zdroj: Shutterstock®

Liečba zväčšenej prostaty závisí od mnohých faktorov

Liečba problémov s prostatou patrí vždy do rúk urológom. V prvom rade je potrebné spomenúť, aký veľký význam majú pravidelné preventívne urologické prehliadky, ktoré môžu pomôcť odhaliť rozvíjajúci sa zdravotný problém včas. Aj liečba nezhubného zväčšenia prostaty je spravidla oveľa efektívnejšia, ak sa ochorenie podchytí a začne riešiť už v úvodných štádiách. Rovnako to platí pre rakovinu prostaty. Nádor na prostate je o to zákernejší, keďže sa v prvotných štádiách spravidla ani nijako neprejavuje. Príznaky začínajú väčšinou až v neskorších fázach, kedy sú aj možnosti liečby značne obmedzené. O to dôležitejšia je preventívna prehliadka, ktorá včas odhalí ochorenie, o ktorom pacient zatiaľ nevie, pretože nemá žiadne zdravotné ťažkosti, a teda má pocit, že je zdravý.

Lekár určí liečbu podľa toho, čo je príčinou samotných problémov so zväčšenou prostatou. V prípade nálezu nádoru prichádzajú do úvahy viaceré možnosti liečby, ktoré zahŕňajú jeho chirurgické odstránenie, ale napríklad aj hormonálnu liečbu či rádioterapiu. Aj v prípade, že sa jedná o nezhubné zväčšenie prostaty, môže lekár odporučiť viaceré spôsoby liečby. Liečba môže byť konzervatívna aj chirurgická. V rámci konzervatívnej liečby sa pacientovi podávajú liečivá pôsobiace proti zväčšeniu prostaty a na spomalenie postupu choroby. Ako doplnková liečba sa tiež môžu uplatniť voľnopredajné liečivá na podporu zlepšenia stavu prostaty. V prípade, že konzervatívna liečba nie je úspešná, či v prípade vážnych problémov s prostatou, môže lekár odporučiť chirurgickú liečbu. V rámci nej sa pristupuje buď k odstráneniu časti prostaty alebo zriedkavo k odstráneniu celého orgánu.

Okrem toho môžu byť pri problémoch s prostatou nápomocné aj rôzne režimové opatrenia, napríklad:

  • obmedzenie väčšieho množstva tekutín pred spaním (ale zároveň je potrebné nepodceňovať pitný režim),
  • obmedzenie príjmu alkoholu a kofeínu (môžu zhoršovať ťažkosti),
  • obmedzenie fajčenia, stresu a nadmernej fyzickej námahy (tiež môžu zhoršovať problémy s močením),
  • zmeny v jedálničku (obmedzenie dráždivých a korenených jedál, zdravá a vyvážená strava),
  • cviky na posilnenie panvového dna (napr. Kegelove cviky),
  • pravidelný pohyb a športové aktivity menej náročného charakteru,
  • bylinky na podporu zdravia prostaty (napr. vrbovka malokvetá, serenoa plazivá, kotvičník zemný).

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní