Zvýšené leukocyty v moči – aké sú príčiny a kedy je potrebná liečba?

Zvýšené leukocyty v moči – aké sú príčiny a kedy je potrebná liečba?

Súčasťou preventívnych prehliadok u lekára, ale aj diagnostiky rôznych ochorení, býva i vyšetrenie moču. Zahŕňa napríklad chemické a kultivačné vyšetrenie moču, tiež vyšetrenie močového sedimentu. Pri vyšetrení moču sa zisťujú mnohé rôznorodé parametre. 

Nájdené odchýlky pritom môžu poukazovať na konkrétny zdravotný problém. Pri vyšetrení moču sa zisťuje napríklad jeho pH, prítomnosť bielkovín, glukózy či krvi. Pri vyšetrení močového sedimentu zase možno odhaliť prítomnosť baktérií, tiež sa sleduje počet červených a bielych krviniek.

Čo znamená, ak sa v moči nachádza zvýšený počet bielych krviniek? Pozrite sa spolu s nami na možné príčiny zvýšených leukocytov v moči.

Čo sú leukocyty?

Leukocyty predstavujú jeden druh krvných teliesok. Bežne ich nazývame aj biele krvinky. Nachádzajú sa nielen v krvi, ale aj kostnej dreni, lymfatických orgánoch či na povrchu slizníc a niektorých tkanív. Rozoznáme viacero typov bielych krviniek, ktoré sa líšia tvarom, funkciami aj dobou prežívania (niekoľko dní až niekoľko mesiacov). 

Najpočetnejšou skupinou bielych krviniek v ľudskej krvi sú takzvané neutrofily, nazývané tiež neutrofilné granulocyty. Ďalej rozoznávame eozinofily, bazofily, monocyty, T-lymfocyty, B-lymfocyty, NK bunky a niekoľko ďalších typov.

Akú úlohu majú leukocyty?

Leukocyty sú neoddeliteľnou súčasťou imunitného systému, pričom sa podieľajú na obranyschopnosti ľudského organizmu. Telo napomáhajú chrániť pred baktériami, vírusmi a inými patogénmi a choroboplodnými zárodkami.

Sú schopné fagocytózy, čo znamená, že dokážu pohlcovať a likvidovať cudzorodé častice. Okrem toho napĺňajú aj úlohy týkajúce sa alergických reakcií či likvidácie odumretých buniek. Nedostatok bielych krviniek v krvi nazývame leukopénia, naopak nadbytok leukocytov sa nazýva leukocytóza. 

Odporúčame: ​Čo sú kmeňové bunky? Pri ktorých ochoreniach sa uplatňuje liečba kmeňovými bunkami?

Leukocyty v moči

V súvislosti s leukocytmi môže človeka potrápiť nielen nedostatok alebo nadbytok bielych krviniek v krvi, ale aj ich prítomnosť v moči. Pri tvorbe moču dochádza k filtrovaniu krvi ľadvinami. Do moču sa dostáva voda, tiež močovina, rozpustené soli a iné organické látky.

Za normálnych okolností by leukocyty nemali byť schopné dostať sa do moču, pretože sú dosť veľké na to, aby prenikli cez filtračné plochy v obličkách. Vo vzorke testovaného moču by sa za ideálnych okolností teda nemali zistiť žiadne biele krvinky, prípadne len veľmi malé množstvo, a to orientačne menej ako 5 leukocytov v zornom poli pri väčšom zväčšení.

Za normálne sa u zdravého človeka považujú hodnoty do 10 leukocytov na 1 μl moču. Ak je v moči zistená zvýšená hladina leukocytov, tento stav nazývame leukocytúria.

Príčiny zvýšených leukocytov v moči

Príčiny zistenej leukocytúrie môžu byť skutočne rôznorodé. Hoci v mnohých prípadoch signalizujú zvýšené leukocyty v moči nejaký zdravotný problém, nemusí to tak byť vždy. Nález leukocytov v moči nad fyziologické hodnoty môže byť podmienený napríklad kontamináciou moču z vonkajších genitálií.

V rámci prevencie tohto problému sa preto odporúča pred odberom vzorky umytie intímnych partií čistou vodou a odobratie vzorky až zo stredného prúdu moču. Mierne zvýšené hladiny leukocytov v moči bývajú pomerne bežné v prvých štádiách tehotenstva, okrem toho môžu za týmto stavom stáť aj niektoré užívané lieky.

V mnohých prípadoch však leukocytúria skutočne poukazuje na nejaký zdravotný problém. To, že sa do moču dostalo väčšie množstvo leukocytov, môže signalizovať, že filtračná schopnosť obličiek je narušená, respektíve vylučovací trakt nefunguje úplne správne.

Počet leukocytov v moči sa najčastejšie zvyšuje z dôvodu infekcie močových ciest, príčiny však môžu byť aj odlišné.

Leukocytúria môže nastať v týchto prípadoch: 

  • zápal močových ciest – zápal obličiek (infekcia obličiek), zápal močového mechúra (infekcie močového mechúra), zápal postihujúci dolné močové cesty, zápal močovodov, 
  • obličkové kamene (alebo kamene postihujúce močové cesty),
  • intersticiálna cystitída (neinfekčný zápal močového mechúra),
  • blokáda močového systému z dôvodu cudzieho telesa alebo traumatického poranenia,
  • nádor v oblasti panvy – rakovina močového mechúra, obličiek alebo prostaty,
  • u mužov zápal prostaty,
  • zápaly ženských pohlavných orgánov,
  • niektoré krvné choroby.

Odporúčame: ​Čo signalizuje krvácanie z konečníka? Kedy neodkladať návštevu lekára?

Ako odhaliť zvýšené leukocyty v moči?

Zvýšené leukocyty v moči sa obvykle sami o sebe nezvyknú výraznejšie prejavovať, spravidla sú prítomne hlavne prejavy charakteristické pre dané ochorenie, ktoré leukocytúriu spôsobilo.

Avšak, príznaky ako zakalený moč, časté močenie či viditeľná prítomnosť krvi v moči (ružovkastý moč) môžu naznačovať, že v moči sú skutočne prítomné leukocyty nad fyziologické hodnoty. Prítomnosť bielych krviniek v moči môže preukázať vyšetrenie močového sedimentu zo vzorky moču, teda bežným vyšetrením moču. Pri tomto vyšetrení sa moč najskôr centrifuguje a následne mikroskopicky sleduje.

Zisťuje sa počet leukocytov aj erytrocytov. V sedimente by nemali byť prítomné baktérie. Ak vyšetrenie odhalí zvýšený počet bielych krviniek, prípadne aj zvýšený počet erytrocytov alebo prítomnosť baktérií, sú potrebné ďalšie vyšetrenia na určenie diagnózy.

Vyšetrenie moču sa vykonáva napríklad v týchto prípadoch:

  • preventívne pri prehliadkach u všeobecného lekára,
  • preventívne u detí s vrodenými chybami močových ciest,
  • pri bolestivom močení, častom močení a iných problémoch s močením,
  • ak je moč ružovkastý, spenený alebo inak abnormálne zmenený,
  • pri nejasných bolestiach brucha,
  • pri horúčkových ochoreniach, ktoré nesúvisia s dýchacími cestami,
  • po infekciách močových ciest na kontrolu efektivity liečby.

Ako sa zbaviť leukocytov v moči?

Leukocytov v moči sa možno zbaviť jedine preliečením základného ochorenia, ktoré zvýšenie počtu bielych krviniek spôsobilo, teda odstránením príčiny. Najčastejšie za zvýšenými leukocytmi v moči stoja spomínané infekcie močového ústrojenstva (močového traktu), je teda dôležité liečiť infekciu močových ciest.

Obvykle sa dajú dobre preliečiť antibiotikami. Dôležitý je pokoj na lôžku a zvýšiť pitný režim, resp. zabezpečiť dostatočný príjem tekutín.

V prípade problematických obličkových kameňov môže lekár odporučiť rôzne metódy ich odstránenia (odstraňovanie pomocou rázových zvukových vĺn, laserovou metódou, uteroskopom).

Tipy na prevenciu infekcií močových ciest:

  1. Hydratácia: Udržiavajte dostatočný príjem vody, aby ste stimulovali časté močenie. To môže pomôcť odplavovať baktérie z močového systému.
  2. Dôkladná hygiena: Pri pohlavnom styku sa odporúča umyť a vymočiť sa pred a po sexe. U žien je tiež dôležité správne utrieť sa po použití toalety (odpredu dozadu), aby sa minimalizovalo prenesenie baktérií z konečníka do močového traktu, čo môže spôsobiť infekcie močových ciest.
  3. Zdravá výživa: Stravujte sa vyvážene a zahrňte do svojej stravy potraviny, ktoré podporujú zdravie močových ciest, ako sú brusnice, čučoriedky, brusnice, cesnak, červená repa a zelený čaj.
  4. Pravidelné močenie: Nezanedbávajte nutkanie močiť a snažte sa vyprázdňovať močový mechúr pravidelne, aby sa minimalizovalo zadržiavanie moču a množenie baktérií.
  5. Vhodné oblečenie: Oblečte sa do bavlnených spodných nohavíc a vyhnite sa príliš tesnému oblečeniu, ktoré môže vytvárať vlhké a teplé prostredie, v ktorom sa baktérie môžu množiť.
  6. Vyhýbanie sa chemickým látkam: Vyhnite sa používaniu agresívnych chemikálií, ako sú parfumované sprchové gély, ktoré môžu narušiť prirodzenú rovnováhu mikroflóry.
  7. Zdravý životný štýl: Udržujte primeranú fyzickú aktivitu a vyhýbajte sa stresu, ktorý môže oslabiť imunitný systém a zvýšiť náchylnosť k infekciám.

Odporúčame: ​Ako na posilnenie imunity v čase viróz? Spoznajte najužitočnejšie vitamíny, potraviny i bylinky

Článok aktualizovaný 22.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní